Szerencsére már nem kell egy egész napon át a forró tűzhely mellett állni, hogy meglegyen a téli betevő. Félóra alatt is elkészülhet a finom lekvár.
– A barack héját nem kell lehúzni, mert az abban található rostanyagok is fontosak. Húsz perc alatt szétfő a gyümölcs, de mégsem vesznek el belőle a fontos anyagok, és az sem baj, ha a végeredmény darabos lesz – kezdte Kaldeneker György szakács.
– A barack arányaihoz képest 20 százaléknyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen annyira édes, a végén pedig kell még valamilyen savanyúságszabályozót is beletenni, hogy elnyomjuk a cukor érdességét, és kiemeljük a barack zamatát. Használhatunk citromot, narancslevet, almaecetet, fehér bianco balzsamecetet, de nagyanyáink által használt hagyományos citromsav is megfelel – adta a tippeket a Borsnak Kaldeneker, aki elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő az állag, akkor is van lehetőség sűríteni.
– Ha boltban lekvárzselésítőt vagy lekvárfőző cukrokat vásárolunk, akkor csak a csomagolás útmutatását kell követnünk. Utóbbiból olyat válasszunk, amelyhez minél több gyümölcs kell és kevés cukor. Ha kifejezetten pektint veszünk, akkor 10 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 60 grammnyi kell belőle. Mielőtt a lekvárba tennénk, egy jó maréknyi kristálycukorral keverjük el, hogy ne legyen darabos a végeredmény, és sűrű kevergetés közben adagoljuk.
Most érzékelhető igazán, hogy mennyire nem volt kegyes a tavaszi időjárás. Leginkább a kajszibarackot tépázta meg a hideg, de a sárgabarackból is kevesebb van a megszokottnál. Ez árban is meglátszik, akár ezer forint felett is fizethetünk egy kiló szép magyar barackért.
Mi az a pektin?
A pektin az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható; Magyarországon elsősorban az alma héjából vonják ki. A tiszta pektin ízetlen, szagtalan, amely vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Az élelmiszeriparban E440 néven ismert, amelyet széles körben használnak fel gyümölcslevek, gumicukrok, lekvárok készítésénél.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.