Körözze le a nagyit lekvárfőzésben! – Azt is megmutatjuk, hogyan

Körözze le a nagyit lekvárfőzésben! – Azt is megmutatjuk, hogyan

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 06. 12:30
Nincs is jobb annál, mint amikor az egész  lakást a frissen főzött lekvár illata járja át. De nem kell a hagyományokat követnünk, kísérletezhetünk is! Lekvárt a legtöbb gyümölcsből lehet főzni, a nagy klasszikus azonban mégiscsak barackból készül.
Bors

Gyors főzés, kevés cukor

Szerencsére már nem kell egy egész napon át a forró tűzhely mellett állni, hogy meglegyen a téli betevő. Félóra alatt is elkészülhet a finom lekvár.

– A barack héját nem kell lehúzni, mert az abban található rostanyagok is fontosak. Húsz perc alatt szét­fő a gyümölcs, de mégsem vesznek el belőle a fontos anyagok, és az sem baj, ha a végeredmény darabos lesz – kezdte Kaldeneker György szakács.

BORS-TIPP

Az üvegeket lezárás után fordítsuk fejre, hogy a hő fertőtlenítse a fedőt és a benne lévő levegőt. Így nincs szükség tartósítószerre sem. A száraz dunsztot pedig semmiképp se hagyjuk el!

– A barack arányaihoz képest 20 százaléknyi cukrot teszek bele, hogy ne legyen annyira édes, a végén pedig kell még valamilyen savanyúságszabályozót is beletenni, hogy elnyomjuk a cukor érdességét, és kiemeljük a barack zamatát. Használhatunk citromot, narancslevet, almaecetet, fehér bi­anco balzsamecetet, de nagyanyáink által használt hagyományos citromsav is megfelel – adta a tippeket a Borsnak Kaldeneker, aki elmondta azt is, hogy ha nem megfelelő az állag, akkor is van lehetőség sűríteni.

Pálinkával verhetetlen

Pálinkával verhetetlen Ne álljunk meg a lekvárkészítés alapjainál, kísérletezzünk! – tanácsolja Kaldeneker György. – Nyugodtan tehetünk a lekvárba egy kevés szárított levendulavirágot, bodzabogyót, szedert, sárgadinnyét de barackpálinkával is megbolondíthatjuk. Utóbbi még karácsonyra is jó ajándék lehet. 5 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 1-2 deciliter ital elég, ezt csak a végén öntsük bele, hogy az alkohol ne forrjon ki. Személyes kedvencem a málnás baracklekvár, aminek a színe is nagyon szép, ezt is csak a legvégén szabad beletenni a lekvárba. Körülbelül egynegyed-egyharmad rész „hímpér” kell a barackba, de ez ízlés dolga.

– Ha boltban lekvárzselésítőt vagy lekvárfőző cukrokat vásárolunk, akkor csak a csomagolás útmutatását kell követnünk. Utóbbiból olyat válasszunk, amelyhez minél több gyümölcs kell és kevés cukor. Ha kifejezetten pektint veszünk, akkor 10 kilogramm gyümölcshöz körülbelül 60 grammnyi kell belőle. Mielőtt a lekvárba tennénk, egy jó maréknyi kristálycukorral keverjük el, hogy ne legyen darabos a végeredmény, és sűrű kevergetés közben adagoljuk.

Kevés és drága a termés

Most érzékelhető igazán, hogy mennyire nem volt kegyes a tavaszi időjárás. Leginkább a kajszibarackot tépázta meg a hideg, de a sárgabarackból is kevesebb van a megszokottnál. Ez árban is meglátszik, akár ezer forint felett is fizethetünk egy kiló szép magyar barackért.

Miben más a lekvár, a dzsem és az íz?

Bár sokan úgy gondolják, hogy a darabos lekvár már a dzsem kategóriájába tartozik, de ez nem így van. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan körbehatárolja ezeket a megnevezéseket. Korábban az íz fogalmát külön definiálta, azonban most már nem tesz különbséget a lekvár és az íz között, pedig egy pici eltérés mégis van. Lekvár: elvárt gyümölcstartalma ugyan 35 százalék, fekete ribiszke, csipkebogyó vagy birsalma esetében csak 25 százalék, citrusfélék esetén pedig csak 20 százalék. A különleges vagy prémium lekvárok minimális gyümölcstartalma legalább 60 százalék kell hogy legyen. Ezeket a gyártóknak fel is kell tüntetni a csomagoláson. Dzsem: gyümölcsvelőből és gyümölcspulp, azaz darabos részek felhasználásával állítják elő, az ehető részeket maximum zúzzák vagy préselik, hogy kisebbek legyenek, de ez igaz a lekvárra is. Az igazi különbség, hogy a dzsemet jóval édesebben készítik. Íz: a lekvárfélék közé tartozik, amelyet gyümölcsvelőből állítanak elő, és apró lyukú szitán is áttörnek. Ezért az íz inkább folyós, nem darabos.

Mi az a pektin?

A pektin az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható; Magyarországon elsősorban az alma héjából vonják ki. A tiszta pektin ízetlen, szagtalan, amely vízzel keverve kocsonyaszerű, sűrű anyagot képez. Az élelmiszer­iparban E440 néven is­mert, amelyet széles körben használnak fel gyümölcslevek, gumicukrok,  lekvárok készítésénél.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.