Test és lélek

Jobban szeretem a telefonom, mint téged

Nyakó András

Létrehozva: 2016.06.11.

Egyre súlyosabb mértéket ölt a fiatalabb korosztály telefonfüggősége, néhányuknak fontosabb a mobiltelefonja, mint a saját édesanyja vagy a testvére.

Bárhová nézünk, mindenfelé telefonjába merülő embereket látunk. A függőség szinte minden társadalmi réteget érint. Az okostelefon-mánia manapság mégsem tűnik annyira ördögtől valónak, mint korábban, viszont abba ijesztő belegondolni, hogy a fiatal generáció egy része nagyobb jelentőséget tulajdonít a kezében lévő méregdrága telefonnak, mint a saját családtagjának.

Új jelenség

A Bors által megkérdezett pszichológus szerint a jelenség komplex kérdés, de nem minden esetben probléma. Alapvetően az nem baj, ha az ember kötődik a telefonjához vagy bármely gyakran használt tárgyhoz. A pszichológus szerint különbséget kell tenni, hogy melyik rokonnál válik fontosabbá a telefon. Talán furcsa belegondolni, de egy tőlünk távol élő rokon iránt olykor nem kötődünk érzelmileg olyan mértékben, mint a mindennap használt telefonunkhoz. A kapcsolat erőssége ugyanis nagyban függ attól, hogy mennyi időt töltünk a rokonnal és milyen mély kapcsolat alakul ki közöttünk. Ennek tudatában pedig érthető, hogy érzelmileg miért kötődik jobban valaki az élete részét képező telefonhoz, mint ahhoz a személyhez, akivel egy évben egyszer, családi összejövetel során találkozik.

Lazuló emberi kapcsolatok

A jelenség akkor válik problémává, ha a telefon egy velünk együtt élő családtagnál válik fontosabbá. A pszichológus szerint például akkor kötődünk jobban a mobilunkhoz, mint például a testvérünkhöz, ha a két személy között rossz a kapcsolat, például ha a testvérek nem szeretik egymást. Ha a kapcsolatban törés van, ha az emberek közti viszony minősége rossz, akkor kialakulhat az a helyzet, hogy a telefon fontosabbá válik, mint maga a személy.

A szakember szerint tehát nem a telefon hibája, ha erősebb érzelmeket vált ki az emberből, mint a családtagja, ezt minden esetben a két személy közötti viszony határozza meg. Ebből pedig következik, hogy ha valaki jó viszonyt ápol a családtagjaival, annak fontossági sorrendjében sosem lesz előrébb a telefon a rokonoknál.

Szoros kapcsolat

Az internetes hozzászólásokból jól látszik, az emberek többségét aggasztja. hogy a telefon egyre fontosabbá válik. A tárgyakhoz való szoros kötődést évtizedek óta kutatják a szociológusok. Már a kilencvenes években azt tapasztalták, hogy az emberek érzelmileg kötődnek a használati tárgyakhoz. Ennek egyik legszembetűnőbb jele, amikor becézgetjük a tárgyat vagy egyenesen azonosulunk vele. Például nem azt mondjuk, hogy csörög a telefonom, hanem, hogy csörgök.

Szinte már testrész

Vitathatatlan, hogy a telefon fontos szerepet tölt be az életünkben. Azért tudott ennyire szorossá válni az utóbbi időben, mert a technológiai fejlesztések miatt egyre több helyzetben használjuk a telefonunkat, nem csak kapcsolattartásra. Telefonnal intézzük banki ügyein­ket, vacsorát rendelünk vele és még lehetne sorolni. Ezzel párhuzamosan pedig egyre több időt is töltünk az okostelefonunkkal. Szinte már olyan szerepet tölt be a készülék, mint egy testrész.

A kutatások már régóta rámutattak arra, hogy a telefon és az ember sorsa egyre szorosabban összefonódik, ezáltal pedig kialakul az ember és a telefon között egy olyan érzelmi kötődés, ami korábban csak az emberek között volt jellemző. Ezért van az, hogy az ember sérülékenynek érzi magát, ha lemerül a telefonja, gyakorlatilag ilyen helyzetben az emberek egy része nem érzi magát biztonságban.
Mindezek tudatában az kijelenthető, hogy ha az emberek elég energiát fektetnek az egymással való kapcsolatba, akkor a telefon – bármennyit is használjuk – sosem lesz fontosabb a családtagnál.
  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714016108
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714016108
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158660_auto_resized.jpg
ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714016108
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött