Így pusztítja el az alkohol a testet

Nap mint nap látjuk az utcán, vagy éppen az ismerőseink körében, mit művel az emberrel a rendszeres alkoholfogyasztás. Ilyenkor főleg a viselkedésbeli változás tűnik fel, de közben a nagyivók szervezetében is jelentős változások zajlanak.
Nap mint nap látjuk az utcán, vagy éppen az ismerőseink körében, mit művel az emberrel a rendszeres alkoholfogyasztás. Ilyenkor főleg a viselkedésbeli változás tűnik fel, de közben a nagyivók szervezetében is jelentős változások zajlanak.

Hazánkban az alkoholfogyasztás megszokott, a közvélemény elfogadja. Hiszen mit számít az a néhány pohár sör vagy bor, esetleg tömény esténként? Alkalmanként valóban nem sokat, de ha állandósul, akkor idővel elkezd pusztulni a szervezet. Az egyes emberek alkoholtűrő képessége nagymértékben eltérő, de rendszeres ivásnál a hosszú távú hatások mindenkinél jelentkeznek. A látványos tünetek 5–10 év alatt jelennek meg, de egészségi állapottól függően gyorsabban is jelentkezhetnek.

Rászokás

Az alkoholbetegség kialakulásában szerepe van a családi mintának, a genetikának, a szocializációs zavaroknak és a tartós feszültségnek. Jellemzően a szorongó, gátlásos emberek hajlamosak rászokni, de a hajszolt életmód is szerepet játszhat benne.

Leszokás

A családnak nagy szerepe van abban, hogy sikeres legyen a leszokás. Az állandó támogatása szükséges az alkoholbetegnek. A máj erős regenerációs képességekkel rendelkezik, a pusztulás több pontján is visszafordítható a folyamat.

Elvonási tünetek

Ha valaki már hozzászokott a rendszeres iváshoz, akkor annak teljes megvonása is súlyos tüneteket okozhat: erős verejtékezés, remegés, veszélyes vérkeringési tünetek, látomások, hallucinációk, zavartság.

Mennyit iszik?

Szakmai csoportonként másként értelmezik az alkoholfüggőséget, de nagy vonalakban meg lehet határozni négyféle típust.
- Alkoholbeteg: szeszfogyasztása olyan mértéket ér el, hogy az testi és szellemi zavarral, egészségromlással, kapcsolataik és anyagi helyzetük károsodásával jár. Ha a nők heti 35, a férfiak heti 50 egység szesznél többet fogyasztanak, akkor már nagy-ivónak tekinthetők. Egy egységnek számít: egy pohár sör vagy egy pohár bor (1 dl fehér vagy 0,6 dl vörös bor) vagy 3 cl tömény szeszes ital.
- Nagyivó: hetente többször is fogyaszt alkoholt, ez hosszú távon testi és idegrendszeri károsodásokkal járhat, de alkoholfüggőség nem feltétlenül alakul ki. Két üveg sör és egy feles hosszú távon az emberek 50 százalékánál májzsugorhoz, a másik 50 százalékuknál pedig hasnyálmirigy- és gyomorbetegségekhez vezet.
- Alkalmi ivó: alkoholfogyasztása alkalomszerű, kulturált.
- Absztinens: egyáltalán nem iszik alkoholt.

Hazánk már a középmezőnyben van a listán

- A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország a legtöbb alkoholt fogyasztó országok rangsorában a tizenhetedik a huszonnyolcból.
- A WHO becslése szerint a májzsugorodásos betegségek harmadának, a májrákos megbetegedések és az öngyilkosságok negyedének, a szájüregi rákok, a mérgezések, az epilepsziás esetek és a balesetek ötödének hátterében az alkohol áll.
- Magyarországon becslések szerint a társadalom ötöde nagyivó, a fele alkalmi ivó.

Mennyi az elfogadott mennyiség?

Férfiaknál heti 21, nőknél 14 egység alkoholos ital elfogyasztása tolerálható úgy, hogy hetente legalább két alkoholmentes napot tartanak.

Így roncsolja az alkohol a testünket

ARC: hajszálértágulatok jelennek meg, majd kialakulnak a nem múló vöröses foltok (borvirág). Az arc színe szürkésbarnává válhat, foltok jelennek meg rajta, súlyos esetben a májbetegségtől be is sárgulhat.

SZEM: ébredéskor szárazak a szemek, mivel az alkohol dehidratálja a szervezetet. A szem fehér részének sárgulása jelzi a májbetegség korai fázisát.

SZÁJ: kellemetlen szájszag, idővel a fogzománc károsodása. A fogak elkezdenek sárgulni és érzékenyebbek lesznek.

TOROK: a nyelőcső alsó részében vénatágulatok alakulhatnak ki, ezek miatt végzetes vérzés következhet be.

EMLŐK: a férfiaknál a mell nőiesen megnagyobbodhat, a mellkasszőr gyakran kihullik. Nőknél kisebbek lesznek a mellek.

SZÍV: károsodnak az izmai, a szívkamrák kitágulnak, a szív mérete jelentősen megnő.

GYOMOR: gyakori a gyomorhurut, emiatt hányinger, gyomorfájás, étvágytalanság jelentkezik. Emésztési és bélproblémák. Hasnyálmirigy-gyulladás is felléphet. A gyakori hasmenés már korai időszakban is figyelmeztető jel: a máj veszélyben lehet.

MÁJ: szinte minden alkoholbetegnél kialakul a májzsírosodás, a máj megnagyobbodik. Végül májzsugor (májcirrózis) alakulhat ki. Nemcsak az alkohol teszi tönkre a májsejteket, hanem az alkohol lebontásából származó mérgek is.

HAS: ha már kialakult a májzsugor, akkor a mellkason és a hasfal bőrén csillagra hasonlító foltok jelenhetnek meg. Hirtelen megnő a has, még fogyás mellett is.

NEMI SZERV: potenciazavarok, hosszú távon heresorvadás. Nőknél menstruációs zavarok. A vizelet sötétebbé válik, ha ez rendszeres, az arra figyelmeztethet, hogy a máj már nem tud megfelelően dolgozni.

TENYÉR, TALP: a bőr ezeken a helyeken vérbővé válik, emiatt gyakran vörös színű.

BŐR: test szerte rugalmatlanná válik, csökken a feszessége. Főként az arcon láthatók ennek nyomai: gyorsan ráncosodik, petyhüdté válik. A bajusz, szakáll megritkul. Sérülések lassabban gyógyulnak, és sérülés nélkül is megjelennek gennyes bőrbetegségek. Viszketés.

EREK: kialakulhat a magas vérnyomás, az agyi erek trombózisa.

IDEGRENDSZER: érzészavarok jelentkezhetnek, gyakori a kézremegés, a járászavar, emlékezetzavar, szellemi hanyatlás.

CSONT: jelentősen megnő a csontritkulás kockázata.