Így legyen valódi élmény a nyári tábor a gyereknek

A gondtalan vakáció megszervezése fejtörést okozhat a szülőknek, különösen azokban a családokban, ahol nincs hadra fogható nagymama vagy rokon. Ilyenkor a táborozási lehetőségek közül választ a szülő, szerencsés esetben a gyerekkel közösen.
A gondtalan vakáció megszervezése fejtörést okozhat a szülőknek, különösen azokban a családokban, ahol nincs hadra fogható nagymama vagy rokon. Ilyenkor a táborozási lehetőségek közül választ a szülő, szerencsés esetben a gyerekkel közösen.

Az ajánlatok közül nem egyszerű választani, és még a legolcsóbb tábor sem éri meg, ha a gyerek csalódottan érkezik haza. Ezért a legfontosabb az előzetes, alapos tájékozódás. A legjobb a személyes garancia: ha ismerünk olyan gyereket, osztálytársat, aki már kipróbálta a tábort, és van tapasztalata. A legjobb az ismerősök által ajánlott táborszervező. Tanácsot kérhetünk az általában tájékozott szaktanároktól, vagy az iskolától, és az önkormányzatok is igyekeznek részt vállalni a gyerekek nyári programszervezéséből.

Melyiket válasszam?

A netet böngészve zavarba ejtően sok táborra lehet találni. Ma már követelmény, hogy ezeknek legyen honlapja, de az összkép elég vegyes. Az információ a néhány mondattól a táborszervezők fényképes bemutatásáig terjed.

Egy tájékozódási pont lehet a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) honlapja. Az egyesületet 2004-ben alapították, mert a táborszervezésnek nem volt aktualizált információs bázisa, egységes minőségbiztosítási rendszere, érdekképviselete.

A táborokról a Felelős Szülők Iskolájában (www.felelosszulokiskolaja.hu) lehet információkat szerezni. Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítójaként és anyukaként nem abban látja a veszélyt, hogy „kamu” táborba küldik a gyereket a szülők, hanem hogy rosszul választanak.

– A táborszervezőknek általában megvan a szükséges engedélyük, képzettségük, akár rutinjuk is. A táborválasztáskor azonban leginkább a személyes szempontokat kell figyelembe venni: van olyan gyerek, aki jól menedzseli magát akár 50–60 gyerek között is, de van, aki, kiscsoportban teljesít jobban.

Célszerűnek tartanák, ha minden táborozó tartana egy-egy bemutatkozó „kötelező nyílt napot”, ahol ismertetnék a táborok órarendjét, tematikáját és a közreműködő animátorok is bemutatkoznának személyesen. A táboroztatás egy bizalmi szolgáltatás, hiszen a legféltettebb kincsünket, a gyermekünket adjuk kölcsön egy kis időre, de kizárólag azzal a céllal, hogy több, értékesebb, talpraesettebb legyen.

Ez közös felelősség, ami nem csak öröm lehet. Sok szülő a nyaraláskor akarja bepótoltatni a gyerekkel az év közben összehozott lemaradást a nyelvtanulásban, más pedig, ha törik, ha szakad, meg akarja taníttatni vele az úszást vagy vitorlázást. Célszerűbb a gyerekkel megbeszélni, hogy ő mit szeretne, és közösen meghozni a döntést, hogy ne „legeltetés” legyen a nyaralás.

Ezek az iratok kellenek

Ha sikerült kiválasztani a tábort, akkor célszerű összeírni, mit kell a hátizsákba készíteni. Például a taj-kártyát, vagy annak egy másolatát. Orvosi igazolás már nem szükséges, de a szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a gyereknek a táborozást megelőző négy napban nem volt láza, hasmenése, bőrkiütése, sárgasága, gennyes orr- vagy fülfolyása. Ha a táborozás alatt betegszik meg a gyerek, és haza kell hozni, általában visszaadják a fel nem használt napidíjat.

Feltétlenül legyen a hátizsákban naptej, vászonsapka, vizes kulacs, rovar- riasztó, a szükséges tisztálkodószerek, a kisebbeknek alvómaci. Elegendő alsónemű, kényelmes nyári és meleg ruha, sportcipő szükséges. A kikapcsolódás csak így lehet teljes, és ez ráfér a táborszervezésbe belefáradt szülőre is.

Drágább, ha sportos

A bejárós táborok húszezer forinttól indulnak, még az ovisoknak szervezettek is, a bentlakásosok pedig 30–60 ezer forint között mozognak.

A testvérkedvezmény 10–15 százalék, és kedvezményt adnak a két hétre maradóknak is.

A People Team alapítvány szervezte „Tesód jön?” néven ismert táborok Kecskeméten hatvanezer forintba kerülnek.

Az Avar művészeti iskolában rajzolni, festeni, fotózni lehet öt napon át 22 ezerért + négyezer a napi háromszori étkezés.

A bejárós KukTanoda, ahol főzni tanulnak a kisiskolások, 47 ezer, az ugyanezt kínáló Gourmand főzőiskola 35 ezer forintba kerül.

A sporttáborok drágábbak: Balatonalmádiban egy hét vitorlázás 45 ezer, a szörftanulás pedig hatvanezer forintba kerül a szülőknek.

A Göncöl Szövetség tagszervezeteként a Pangea Egyesület szervezi az egyhetes, 34 ezer forintba kerülő táborokat. Évenként más középhegységi tisztáson állítják fel a sátrakat, bronzkori tűzhelyüket maguk ássák a 2–6. osztályos gyerekekkel.

Az egyházi Napvető evangélikus táborban Időutazást szerveznek Piliscsabán kisiskolásoknak, egy hét bentlakással 25 ezer forint.