Test és lélek

Így hizlal a gyors fogyókúra

Bors

Létrehozva: 2016.08.20.

<p>A gyors fogyókúrás tippek, módszerek azok, amelyekre a netezők leggyakrabban keresnek rá a böngészőkben. A szakember azonban arra figyelmeztet, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa.</p>

Ki nem vágyna arra, hogy hetente öt-hat kilótól megszabaduljon? Ezért sokan észszerűtlen, egészségtelen fogyókúrás módszerekhez, esetleg illegális szerekhez is nyúlnak, holott a túl viharos súlyvesztés után az esetek többségében még jelentősebb súlyfelesleg rakódik ránk, vagyis beindul a jojóeffektus. Dr. Katona Evelin, az Oxygen Medical endokrinológusa megvilágítja az összefüggéseket.

Csak a víz tűnik el

– Amikor kevesebb energiához jut a szervezetünk, mint amennyit igényelne, a tárolt energiáit kezdi hasznosítani. Elsődlegesen a glikogénkészletekhez nyúl, mert ezeket könnyen glükózzá alakíthatja. Ezek a készletek főként a májban és az izmokban raktározódnak. Ha ez a forrás kifogy, a szervezet az izmokban található aminosavakat kezdi felhasználni. Csak akkor következnek a zsírok, ha a glikogént és a nem életfontosságú fehérjéket már feléltük.

A glikogén és a fehérje azonban vizet tartalmaznak, tehát ha vesztünk belőlük, vizet veszítünk. A villámgyors fogyókúrás módszerek nagy csapdája, hogy az elején bekövetkező gyors fogyás meggyőzi a fogyókúrázókat, holott a leadott súly döntő része víz, és nem igazán zsír. Ahhoz, hogy kb. fél kiló zsírt leadjunk, közel 3500 kalória hiányra van szükség. A probléma az, hogy mire a szervezet eljut addig a pontig, hogy elkezdje felhasználni a zsírraktárakat, addigra már jelentős energiadeficitje van a villámdiéta miatt, ezért lelassul az anyagcsere.

Mi lassítja le az anyagcserét?

Az anyagcserét számos ok lelassíthatja. Fogyókúránál az agy hypothalamus nevű része érzékeli a zsírraktárak változásait és lelassítja az anyagcserét, hogy visszaszerezze a vesztett energiát. Ráadásul mire ehhez a szakaszhoz érünk, az aminosav- és fehérjeveszteség izomveszteséghez is vezet, és minél kevesebb az izom, annál lassabb az anyagcsere. Ebben a szakaszban szokott megtorpanni a fogyás, ami miatt sokan feladják a küzdelmet. Ha pedig ekkor valaki feladja a szigorú diétát, gyorsan sok súlyt szed fel, ugyanis az agy arra utasítja a testet, hogy minél több energiát raktározzon. Az is gyakori, hogy a csalódás miatt még erősebb evési kényszert érzünk.

Kijelenthető, hogy a gyors fogyókúrás módszerek ugyan hatékonynak tűnhetnek rövid távon, ám az eredmények hosszú távon nem fenntarthatók. Ráadásul a villámdiétázók köréből a csalódás és a biológiai mechanizmusok miatt sokkal több túlsúlyos és elhízott személy kerül ki. A gyors kúrák kövérebbé tehetnek. 

Hormonális okok a háttérben 

Dr. Katona Evelin szerint a túl gyors súlyvesztés egészen biztosan nem egészséges. A kiegyensúlyozott, tartós fogyás alapja az életmódváltás, megfelelő táplálkozással, mozgással és pihenéssel. 

– A heti fél-egy kilós fogyás az a tempó, amely fenntartható, tartós súlyvesztést eredményezhet. Ha valaki másfél kilónál többet fogy egy hét alatt, feltétlenül keressen fel egy orvost. Ugyanis a gyors súlyvesztés erősen növeli a csontritkulás, a depresszió, az al­­­­­vás­­­zavarok és más egészségügyi problémák esélyét. Amennyiben a súlyvesztés nem szándékos, akkor ki kell vizsgálni, hogy nem állnak-e hormonális okok a háttérben, például pajzsmirigy-rendellenességek, vagy éppen kezdődő cukor­betegség. Ugyanígy a hízás hormonális hátterét is érdemes megvizsgálni, hiszen számos betegség oka és tünete is lehet a súlygyarapodás. Nyilvánvaló elhízás esetében az endokrinológusnak feltétlenül meg kell vizsgálni az anyagcsere működését, és amennyiben hormonális okokra derül fény, el kell kezdeni a kezelést. Ennek eredménye hosszútávon a testsúly visszarendeződése lehet, amit persze ebben az esetben is elősegíthet az egészséges életmód kialakítása.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155462_auto_resized.jpg
origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27377_resized.jpg?avcount=1713941110
origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156400_auto_resized.png
hirtv.hu

Donáth Anna: Nem ez a cél, hogy egymás torkát kettéharapjuk + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27375_resized.jpg?avcount=1713941110
origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152291_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713941110
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713941110
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157800_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ettől elolvadsz: Vajna Timi megmutatta, hogyan beszélget születendő gyermekével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött