Idősek otthona: a keresésben segít az illetékes önkormányzat

Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő otthont, főleg akkor, ha nincs mellettünk támogatás. Nádasi Jenő, az idosekoldala.hu internetes oldal vezetője segített megválaszolni a kérdéseket. 

Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő otthont, főleg akkor, ha nincs mellettünk támogatás. Nádasi Jenő, az idosekoldala.hu internetes oldal vezetője segített megválaszolni a kérdéseket. 

Hol kezdjem el keresni?

Nagyon nehéz elindulni, főleg akkor, ha nincs rokon, aki tudna segíteni. Azonban az interneten sem egyszerű a keresgélés, ugyanis sok esetben nem tüntetnek fel olyan alapvető információkat, mint például az árak, ezért sok telefonálást és időt vehet igénybe, amíg megtaláljuk a tökéletes helyet. Azok az idősek, akik egyedül élnek, és nem számíthatnak segítségre, legjobb, ha egy közeli idősek otthonát keresnek fel, vagy az önkormányzatnál kérnek információt, hogy merre tovább.

Melyik intézménybe mehetek?

Fontos tudni, hogy a lakóhelyhez legközelebb eső intézményhez a legnagyobb az esély bejutni, de természetesen csak akkor, ha van még hely. Vannak olyan esetek, amikor az idős embert egy másik intézményben ideiglenesen befogadják, majd átszállítják a kiválasztott helyre, amint el tudják ott szállásolni.

Mit mondjak el magamról?

Legyen őszinte, mivel az otthonoknak fontos tudni azt, hogy milyen betegségekben szenved a szépkorú, hogy a legjobb ellátást tudják neki biztosítani. Vannak olyan esetek is, amelyekkel nem kerülhetnek be az intézménybe, mivel azok pszichiátriai vagy egyéb ellátást igényelnek.

Mennyi havidíj az ideális?

Jó hír, hogy van választási lehetőség, mivel vannak magán-, állami és egyházi otthonok is. Az árak az ország különböző területein eltérőek lehetnek, hetvenezertől egészen a több százezres havidíjig válogathatunk. Azonban érdemes megfontolni azt is, hogy milyen intézményt szeretne igénybe venni. Igaz, hogy egy magán idősek otthon akár jóval többe is kerülhet, mint az állami, azonban ha megteheti, hogy többet ad ki érte, inkább válassza a magánt, így nem veszi el azoktól az emberektől a helyet, akiknek szüksége van az állami intézményekre.

Milyen szolgáltatások tartoznak az árba?

Az étel ital, valamint a szállás mindenhol beletartozik a havi árba, emellett az alap gyógyszerellátást is megkapják az idősek. Azonban arra számolni kell, hogy valamennyi úgynevezett költőpénzre szükség lehet odabenn. Ha az idős különleges gyógyszert igényel, akkor azt neki kell kifizetni, így előfordulhat, hogy a havidíj emiatt megnő. Amiatt sem kell aggódni, hogy nem kap rendszeres orvosi ellátást a szépkorú. Minden intézmény rendelkezik orvossal, aki heti rendszerességgel (vagy akár sűrűbben) meglátogatja a bentlakókat.

Milyen szobákat kaphatok?

A legtöbb helyen három, négy, vagy akár öt ember is osztozik egy szobán, ahol figyelembe veszik a nemek szerinti elhelyezést. Emellett vannak olyan intézetek is, ahol külön apartmanokat is lehet igényelni, azonban ezeknél magasabb a havidíj is.

Mit lehet tenni probléma esetén?

Tényleges probléma esetén jelezzük azt rokonainknak, hozzátartozóinknak, azonban ha erre nincs lehetőség, akkor az intézmény felé tegyünk lépé­seket. Szólhatunk egy ápolónőnek, emellett felvehet­jük a kapcsolatot egy jegyző­vel, vagy akár az önkormányzattal is.