Test és lélek

Hoppá: van aki immunis a másnapra

Bors

Létrehozva: 2014.01.01.

Hasogat a feje, forog a gyomra és utálja a világot? Ma szinte mindenki másnapos, ezért összeszedtük a legérdekesebb és igazolt tényeket macskajajról. Jövőre hasznos lehet.

A másnaposságnak nevezett rémálom igazából egy tünetegyüttes amit a nagy mennyiségű alkohol okozta kiszáradás, a vércukorszint drasztikus csökkenése és a gyomor irritációja okoz. Így aztán a fejfájástól a szédülésen át a háborgó gyomorig minden előfordulhat.

Természetesen mindenkinek van egy tuti tippje arra, hogyan lehet megelőzni, kezelni a másnaposságot, és van egy csomó városi legenda, amely valóban igaz. A Daily Mail szakértők bevonásával utána nézett e legismertebbeknek.

1. Igen, vannak akik immunisak a másnaposságra

A szerencsés kisebbség természetesen nem az alkohol hatását nem érzi - ez főleg hosszú távon derül ki - mindössze testük másképpen reagál a kiszáradásra, vagy például az acetalhid mérgező hatására (ez utóbbi akkor keletkezik, amikor a szervezet elkezdi lebontani az alkoholt). Ám Dr. Sarah Jarvis szerint pont emiatt jelent nagyobb veszélyt rájuk az ital, hiszen ők az átszenvedett reggelek hiányában sokkal kevesebbszer fogadják meg, hogy soha többé nem isznak...

2. Idősebb korban jobban bírjuk a másnapot

Bár baromságnak hangzik, több felmérés is azt mutatja, hogy egy végigdorbézolt éjszaka után az idősebb korcsoport kevésbé szenved a tünetektől. Bár ez nyilván annak is köszönhető, hogy ahogy egyre öregebbek leszünk, már kevesebb alkohollal is beérjük (vagy már kevesebb is kiüt) így szervezetünknek kevesebb méreganyagot kell lebontabnia, az orvosom szerint szervezetünk is alkalmazkodik az ital rövid távú utóhatásaihoz az évek során, és nagyobb mennyiségű acetaldehid-bontó anyagot termel.

3. A nők rosszabbul viselik

A nők szervezetében általában nagyobb a testzsír és kisebb a víz aránya, mint a férfiakéban. Így a bevitt alkohol töményebb formában lesz jelen a vérkeringésükben. Arról nem is beszélve, hogy felmérések szerint a nők sokkal gyorsabban isznak, ezért a szervezetnek hirtelen kell nagy mennyiségü alkohollal szembesülnie.

4. A szénsavas italok csak rontanak a helyzeten

Mivel a széndioxid hatására sokkal gyorsabban alakul ki részegség, sokkal hamarabb elveszítjük a fonalat és iszunk többet, mint szeretnénk. Így aztán a másnap is rettenetes lesz.

5. Minél sötétebb egy ital, annál jobban kicsinál

Ennek persze nem a színhez van köze, hanem ahhoz, hogy a színes - legtöbbször tömény - alkoholokban sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen szennyeződések, tartósítószerek vagy az erjedésnél kelekezett vegyianyagok. Ezek már önmagukban is nagyobb fejfájást okoznak másnap, és a szervezet kiszáradását is sokkal jobban erősítik. Természetesen ez nem csak a szín, de az ital minősége kapcsán is igaz.

6. Ne keverd!

Tényleg ne, bár itt is a különböző alkoholokban található adalékok hatása az, ami rettenetessé teszi az ébredést. Minél több féle alkoholt iszik valaki, annál nagyobb mennyiséget visz be valószínűleg a szervezetébe ezekből a vegyianyagokból és annál rosszabbul lesz másnap.

7. Ha eszel ivás előtt, azzal kibéleled a gyomrod

Az evés csak akkor segít, ha az elfogyasztott ételnek magas a zsírtartalma. Ez ugyanis lelassítja a gyomor ürülését, így az alkohol is később, és lassabban kerül a vékonybélbe, ahol felszívódik.

8. A sörtől kevésbé leszel másnapos

Dr. Emma Derbyshire szerint a "sörre bor bármikor" mondás valóban működik, tudományos alapja pedig az, hogy a sörnek sokkal magasabb a víztartalma, mint a bornak. Így ha valaki sört iszik, akkor már előre hidratálja magát, így másnap is sokkal kevésbé szenved majd. Bár a legjobb az, ha inkább vizet iszunk alkoholfogyasztás előtt, és közben is. 

+1

A másnapra legjobb ráinni

Az ébredés utáni pokoljárást valóban enyhíti ha ráküld az ember egy kis hideg sört vagy más italt, ám ez csak elodázza a másnapot. Az alkohol leszedál, így nem érezzük annyira a fájdalmat. Sokkal rosszabbul járhatunk, ha például olyan gyógyszert veszünk be, ami irritálja a gyomrot, mivel így a fejfájásunk elmúlik ugyan, de az egyébként is háborgó gyomrunk csúnya bosszút állhat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135298_auto_resized.jpg
origo.hu

Dacia-árban érkezik Európa új népautója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27130_resized.jpg?avcount=1713301215
origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134372_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Bíró Ada nem létezik és mégis műsort vezet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134540_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17129064_auto_resized.png
hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27131_resized.jpg?avcount=1713301215
origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130674_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenkit megdöbbentettek G.w.M-ék legújabb babás fotójukkal: "ikrek"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127599_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Qa0JCs38A98156PJXttOUqJtF2lhKcCuOiZLF8-hPFk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEyMmNlYzM1Yjk1MDRlZmI5M2RjZjMwM2JhZjkzYjhm.jpg
Retrográd

Három csillagjegy, aki könnyedén rázza le magáról a Merkúr kegyetlen hatásait áprilisban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/COBm08J1Xmg4PXwhdxst4VsoEJ_wZH_3Ckn4AMGB9WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmMDViYjhkYzdkNzQ3ZGJiZDI2MzVlMTJlY2FlYzcy.jpg
Emlékek

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!