Hipnózis: próbálja, ki bátran, nem átverés

Új sorozatunkban szerkesztőségünk munkatársai olyasmiket próbálnak ki, amiket talán sok mindenki szeretne, de valamiért mégsem meri. Ez alkalommal a hipnózisra esett a választás.
Új sorozatunkban szerkesztőségünk munkatársai olyasmiket próbálnak ki, amiket talán sok mindenki szeretne, de valamiért mégsem meri. Ez alkalommal a hipnózisra esett a választás.

A hipnotizőrök a múltban hivatásos szórakoztatók voltak. Szándékosan próbáltak olyan hamis illúziót kelteni, hogy rendkívüli hatalmuk van a kísérleti alany felett, és rákényszeríthetik arra, hogy bizarr dolgokat te­gyen. Napjaink színpadi hipnózisa még mindig ezt az illúziót támasztja alá.

Senki nem tudja azonban, hogy ezeken az előadásokon nem véletlenül szerepelnek pont azok az alanyok, akik a színpadon állnak. Gyors, észrevétlen, de nagyon is gondos folyamat a szereplők kiválasztása, a hipnotizőr semmit nem bíz a véletlenre, elvégre nem sülhet fel a színpadon. Ezt hívják show-hipnózisnak.

Tesztelt minket Judit

Meghívtuk a Bors szerkesztőségébe Nagy Juditot, aki mester hipnotizőr, párterapeuta és spirituális tanácsadó, hogy mutassa meg nekünk a tudományát. Judit kizárólag terápiás célból alkalmazza a hipnózist, ilyenkor a pácienssel kettesben van.

De ő is tud egy-két látványos mutatványt, aminek az az értelme, hogy meggyőzze a hitetleneket a módszer működésérôl. Ezért a szerkesztőség három munkatársa fogadta a szakembert. Judit először felmérte, hogy hármuk közül kit lehet legjobban hipnotizálni. Végül egy egyszerû gyakorlat végén Viki mellett döntött a szakember.

Viki egyszer csak eldőlt

Judit aztán ízelítôt adott a show-hipnózisból. Szemben állt Vikivel, a férfi kollégának, Péternek pedig az volt a feladata, hogy elkapja Vikit, ha a hipnózis hatására hátradôl. Ez meg is történt, a hipnotizálás hatására Viki Péter karjaiba dőlt. Majd óvatosan két székre helyezték. Olyan volt, mintha lebegett volna a lány.

– Előtte nagyon féltem – vallotta be Viki késôbb. – Amikor Judit meglökött, valójában szinte hozzám sem ért, csak épphogy két ujjal, de olyan ereje volt, mintha tiszta erőből megtaszított volna. Utána viszont hirtelen hatalmas nyugalmat éreztem. Nagyon érdekes élmény volt, sokkal kellemesebb, mint korábban gondoltam.

Összecsuklottam a székben

Nem maradt kétségünk afelől, hogy a módszer működik. Így kettesben maradtam a hipnotizőrrel, hogy a terápiás verziót is kipróbáljam. Egymással szemben ülve Judit arra kért, hogy nézzek a szemébe, és figyeljem a légzésemet. Megfogta az egyik kezemet, a másikkal pedig megérintette a homlokomat. Rántott rajtam egyet, én pedig rongybabaként csuklottam össze a székben, bár végig a tudatomnál maradtam és érzékeltem a külvilágot magam körül.

Judit kérdéseket tett fel, amikre tisztán és világosan válaszoltam, főleg az érzéseimmel kapcsolatban. Aztán visszamentünk a gyerekkoromba, és az akkori érzéseimről kérdezett. Bevallom, amikor az elhunyt anyukámmal kellett beszélgetnem, könnyeztem, ezért rövid időre leálltunk. A mester megkért, hogy ismételjem utána azokat a mantraszerű mondatokat, amiket mond. Ezek többsége a megbocsátásról és önmagam szeretetéről szólt. Aztán egyszer csak csettintett egyet, és én újra kiegyenesedve ültem a székben. Nyugalmat és megkönnyebbülést éreztem.

– Amikor hipnotizálok, belelátok az emberekbe, átérzem, mit gondolnak vagy éreznek, ezért tudok segíteni – mondta a terápia után Judit. – A legtöbben mostanában párkapcsolati problémákkal fordulnak hozzám, de például sokan keresnek meg a munkahelyi feszültségek miatt is. Eddig mindenkin tudtam segíteni.

Visszaélhet-e a helyzetével?

Valójában a hipnotizőröknek nincs hatalmuk, és soha nem is volt. A hipnózis egyetlen valódi hatalma az alanyban, s annak tudatában rejlik. Lehetetlen valakit akarata ellenére hipnotizálni. Még a legképzettebb hipnoterapeutának is szüksége van az együttműködésedre ahhoz, hogy transzba vigyen. Az egyetlen személy, aki képes a tudatalattija irányítására nem más, mint önmaga. Minden hipnózis valójában önhipnózis. Mindössze arról van szó, hogy a hipnotikus ülés alatt megtanulja az ember, hogyan hipnotizálja önmagát.

Mikor forduljunk szakemberhez?

A hipnózis a konfliktusok, problémák és betegségek lelki okai feltárásának rendkívül hatékony eszköze, és életünk számos területén segítségünkre lehet, akár az üzleti élet, a karrier, a hivatás területén történt megakadásunkról, a magánéleti vagy párkapcsolati problémákról, vagy a testi egészséget veszélyeztető, mély belső konfliktusainkról. Rövid idő alatt képes a problémák gyökeréhez hatolni, és ott hatékonyan dolgozni. Néha egy alkalom is elegendő lehet a javuláshoz. Az ár alkalmanként 15-20 ezer forint.