Hétvége, jó idő: mutatjuk, hogy vigyázz a bőrödre!

Szomorú tény, hogy világszerte egyre nő a nap okozta bőrbetegségek, krónikus bőrkárosodások, valamint a rosszindulatú bőrdaganatok gyakorisága. A napozás és a bőrgyógyászati problémák szempontjából az ultraibolya (UV) sugárzás a legfontosabb.

Lilla Magazin a keddi Borsban - keresse az újságárusnál!

Fizessen elő a Borsra, online, kényelmesen!

UV-A: 320–400 nm hosszúságú hullámok, melyek a gyors pigmentációért felelnek, amit közvetlenül a napozás után észlelünk. Nem okoznak leégést, viszont a sugarak a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, visszafordíthatatlanul károsítják a rugalmas rostokat, és hosszú távon – mert a károsodás mértéke évről évre összeadódik, tehát a bőr nem felejt – a bőr ráncosodását, korai öregedését, egyéb napfénykárosodásra utaló tüneteket okozhatnak.

UV-B: 290–320 nm hullámtartomány. A napozás után kialakuló erythemáért (bőrvörösség, napégés) felelős. Ez a fénytartomány nem hatol mélyen a bőrbe, elsősorban a bőr felszíni rétegét károsítja. Bőrdaganatok kialakulásához vezethet. Az UV-B-sugarak legnagyobb részét kiszűri az ablaküveg, de áthatolnak a vízen. Üvegen, plexin keresztül is le lehet égni, a víz 1,5 m mélységig nem véd.

UV-C: 100–290 nm hullámhosszúságú sugárzás, ami elvileg nem érhetné el a földfelszínt, mert az atmoszféra – különösen az ózonburok – kiszűri. Ma már azonban számolnunk kell vele! És azzal is, hogy ez a sugárzás is okozhat bőrdaganatot.

Hamis biztonságérzet

A fényvédelem legegyszerűbb módszere a nap kerülése. A másik módszer a fényvédő készítmények használata. Ezek fejlesztésében sokáig főleg a rövidebb hullámhosszú UV-B elleni védelmen volt a hangsúly, de manapság fokozottan törekszenek az UV-A tartományra is kiterjeszteni a védelmet. A fényvédőket a legtöbben az UV-B okozta napégés kivédésére használják. A magasabb fényvédő faktorszámú készítményekkel az emberek egyre hosszabb időt képesek a napon tölteni, ezért hamis biztonságérzetük alakul ki. Ám ilyenkor nagy UV-A-sugáradag is éri a bőrünket, s ez kombinált, széles spektrumú fényvédők használatát teszi szükségessé. A fényvédő krémek elnyelik vagy visszaverik, szétszórják az UV-sugárzást.