Test és lélek

Házi kencék védik nyáron a hajunkat

Bors

Létrehozva: 2013.07.12.

A tojásról, a joghurtról és a mézről elsőre egy finom reggeli jut eszünkbe, ám ezek a kitűnő ételek a hajunkat is erősítik. Ráadásul otthon is készíthetünk teljesen természetes orvosságot kifejezetten a fürtjeink típusához igazítva.

Minden típusra

- A tojás valóban a legjobb – hangsúlyozza Janice Cox, akit a természetes bőr- és hajápolás terén Amerika egyik vezető szépségszakértőjeként tartanak számon. A tojássárgája gazdag zsírokban és fehérjékben, természetes hidratáló, irtja a baktériumokat, és eltávolítja a fejbőrről a felesleges zsírréteget.

TIPP: Keverjen össze egy csészében egy tojást, és egyenletesen kenje fel – kézzel vagy ecsettel – a tiszta, nedves hajára. Hagyja hatni 20 percig, majd öblítse le hideg vízzel. (Ez utóbbi fontos, csak így akadályozható meg, hogy a tojás „megfőjön” a hajszálakon.) Végezetül mosson hajat a szokásos samponjával. Havonta egyszer tanácsos feltenni ezt a pofonegyszerű pakolást.

Viszkető fejbőrre

- A viszkető fejbőr, a korpa általában civilizációs nyavalyákra vezethető vissza, többi közt az elégtelen táplálkozásra és a stresszre. Ez ellen a leghatékonyabb fegyver a citromlé és az olívaolaj keveréke. A savas citromlé ugyanis segít megszabadítani a fejbőrt a száraz, hámló bőrtől, az olívaolaj pedig hidratálja.

TIPP: Keverjen össze 2 evőkanál friss citromlevet, 2 evőkanál olívaolajat, 2 evőkanál vizet, és masszírozza be a nedves fejbőrét. Hagyja pihenni 20 percig, majd öblítse le, és mosson hajat. A házi kezelést minden második héten lehet alkalmazni.

Természetes csillogás
 
- Gyakori, hogy a hajszálakon vékony, úgynevezett filmréteg keletkezik – például lerakódik rá a városi szmog –, s ez fénytelenné teszi a hajat, eltompítja természetes ragyogását. Ám a tejtermékek, mint a tejföl, a natúr joghurt segíthet megszabadulni ettől. Míg a tejsav gyengéden eltávolítja a szennyeződéseket, addig a tejzsír hidratálja a hajat és a bőrt.
 
TIPP: Masszírozzon 1/2 csésze tejfölt vagy natúr joghurtot a nedves hajára, és hagyja állni 20 percig. Öblítse le meleg vízzel, majd hideg vízzel, végül samponnal mosson hajat a szokásos módon. A kezelést kéthetente tanácsos alkalmazni.
 
Kiszáradásra, napégésre

- Bármitől is legyen a haj dehidrált – kemény víztől, túlzott napfénytől –, a természet édesítőszere, azaz a méz segíthet. A méz ugyanis természetes nedvesítőszer: vonzza és rögzíti a vizet.

TIPP: Masszírozzon 1 deci mézet a tiszta, nedves hajába, hagyja rajta 20 percig, majd öblítsük le meleg vízzel. Ha ad hozzá 1–2 evőkanál olívaolajat, az lazítja a kencét. Amennyiben napsütéts miatt sérült, töredezett a haja, a mézhez keverhet 1–2 evőkanál összetört avokádóhúst, ami fehérjében rendkívül gazdag, ezért segít helyreállítani az UV sugarak okozta károsodást. Nyáron tanácsos havonta egyszer-kétszer alkalmazni e házi pakolást.
 
Zsírosodás ellen
 
- A kukoricadara vagy kukoricakeményítő talán a legolcsóbb módja annak, hogy eltávolítsuk hajunkról és fejbőrünkről a felesleges zsírt.
 
TIPP: Öntsön 1 evőkanál kukoricalisztet vagy kukoricakeményítőt egy üres só- vagy borsszóróba, és szórja be vele mindenütt a száraz haját, fejbőrét. Tíz perc elteltével egy hajkefével alaposan fésülje át a haját. Olyan ez, mint egy természetes száraz sampon, ami ráadásul kétnaponta bevethető.
 
Bársonyos tapintás
 
- Páratlanul széppé és puhává teszi a hajat a sör. Az erjesztett ital bőségesen tartalmaz élesztőt, amely bársonyosra simítja az „elfáradt” fürtöket.
 
TIPP: Öntsön 2,5 deci sört egy edénybe, s hagyja pár órát állni, hogy kipezsegjen belőle a szénsav. Amikor ez megvan, keverje össze 1 teáskanál napraforgó- vagy repceolajjal, valamint egy nyers tojással. Kenje nedves tincseire 15 percre, majd alaposan öblítse le hideg vízzel. Szintén kéthetente bevethető praktika.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714090811
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162378_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714090811
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött