Test és lélek

Háború ellen nyújtott védelmet a Székely Madonna

Bors

Létrehozva: 2019.04.21.

Önmagát is képes volt megmenteni a világ legnagyobb kegyszobra. A Mária kezében ülő kis Jézus máig őrzi a sebeket, amelyekért csúnyán meglakolt a szablyával hadonászó vezér.

15. században épült Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor első csodáját homály fedi, mert a korai feljegyzések még az utolsó tatárjárás idején megsemmisültek. Annyi bizonyos, hogy Csíksomlyón már az 1400-as évek közepén különleges tisztelet övezte a Boldogságos Szűz Máriát, ezért kaphatott szobrot a következő évszázadban. Írásba foglalt csodás jelenségek leginkább a 17–18. századból maradtak ránk.

A megannyi megmagyarázhatatlan jelenséget felsorolni is képtelenség lenne. A székely Madonnának is nevezett szobor egyszer felragyogott, máskor könnyezett. A legenda szerint az is előfordult, hogy a kis Jézus kezébe helyezett virágcsokor a semmiből kapott lángra.

A Napba öltözött asszony

A Szűz Máriát a kis Jézussal ábrázoló kegyszobor a templom legértékesebb része. Alkotóját nem ismerjük. Több mint kétméteres magasságával a világon ismert kegyszobrok legnagyobbika. A Napba öltözött asszonyt ábrázolja, lába alatt a holdsarló, feje körül tizenkét csillagból álló csillagkoszorú, fején koronával, jobb kezében jogarral, balján a Megváltót tartja. Ez a szobor a Mária-zarándoklatok központja, a zarándokok előtte fejezik ki hódolatukat, a lábát megcsókolják és megsimogatják.

Ezekkel az égi jelekkel mindig valamilyen katasztrófa közeledtét jósolta meg a Szűzanya, ezért amikor a helyiek háborút „éreztek a levegőben”, el­rejtették a szobrot. Egyszer azonban elővigyázatlanok voltak: amikor 1661-ben török–tatár seregek törtek be a templomba, el akarták rabolni a kegyszobrot. Amikor azonban az ökrös szekérre pakolták, „megmakacsolta magát”, és olyan súlya lett, hogy az állatok meg sem tudták mozdítani. A török vezér mérgében összekaszabolta kardjával a kis Jézus arcát és nyakát, a kegyszobor sebei pedig a mai napig látszanak. A feldühödött betolakodó nem úszta meg büntetés nélkül: a legenda szerint lebénult az a keze, amelyikben a fegyvert fogta. Így menekült meg a Má­ria-szobor a romboló török hadakkaltól, ezt pedig azóta is a szobor legkülönlegesebb csodatételének tartják.

De vajon ma is tesz még csodákat? – A korábbiakhoz foghatók nem történtek az elmúlt években, ám a szóbeszédek és a megsegített emberek hálatáblái magukért beszélnek. Ezt a helyszínen kell látni és átélni – mondta munkatársunknak Orbán László, a kegytemplom megbízott idegenvezetője. – Aki teheti, mindenképpen lá­togasson el hozzájuk – biztatta olvasóinkat az Erdélyi Utakon Egyesület vezetője.

A somlyói Mária azonban nem csak közelgő háborúkat jelzett, és nem csak hitetlen hadvezéreknek mutatta meg elképesztő erejét. Az azonban nem tudhatja halandó, hogy kinek a kérését teljesíti.

A pápai szentmise alatt is nyitva

A pápai szentmise alatt is nyitva A templomot és a kegyszobrot Ferenc pápa idei, romániai látogatása alatt is meg lehet majd tekinteni. A katolikus egyház feje június 1-jén tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben, a pünkösdi zarándoklat mintájára. Az események idén a pápa érkezésével kezdődnek és a Csíksomlyói Búcsúval végződnek. A pápa láto-gatására a www.pontifex.ro oldalon lehet regisztrálni, enélkül nem lehet részt venni az eseményen. A már megszokott Csíksomlyó expressz mellett idén a MÁV is indít különvonatokat. Az érdeklődők összesen három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról vághatnak neki majd az útnak. A járatok május 31-én indulnak, majd június 1-jén hajnalban érnek a helyszínre.

„Mélységes hit és bizalom Istenben. Fenntartás nélküli erős hit Istenben, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására meg tudja hallgatni, és teljesíteni tudja kéréseinket” – idéz Máté evangéliumából P. Márk József, a templomot vigyázó ferences szerzetesek egyike. „Ha mégsem? Az az Isten nagy titka, kivel tesz csodát, vagy kinek nem teljesíti kérését. Csak az örökkévalóságban ismerjük meg, értjük meg a maga teljességében. Minden imánknak Istenhez, a boldogságos Szűz Mária által előterjesztett kérésünknek az legyen a záradéka, amit Jézus a Getszemáni kertben intézett mennyei Atyjához: „Atyám… legyen a Te akaratod szerint.” 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090027_auto_resized.png
origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26456_resized.jpg?avcount=1711691113
origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088621_auto_resized.jpg
vg.hu

Áll a bál a Telexnél: távozások jöhetnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089984_auto_resized.jpg
ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090947_auto_resized.jpg
hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26457_resized.jpg?avcount=1711691113
origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711691113
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp