Test és lélek

Ha rémképeket lát, szorongásos álomzavarban szenved

EEP

Létrehozva: 2012.09.04.

Hatalmas szörny közeleg felém, de képtelen vagyok menekülni tőle, mert a lábaim nem akarnak engedelmeskedni. Efféle álmok sokkal több nőt kínoznak, mint férfit. De vajon mi ennek az oka, s mit lehet ellene tenni?

A nők majdnem kétszer többször látnak lidérces álmokat, mint a férfiak, ráadásul sokkal kísértetiesebbeket, érzékletesebbeket és részletgazdagabbakat, mint az erősebbik nem – állapította meg egy öt éven át tartó brit kutatás.

Grigorij Argunovics alvásszakértő értékelése szerint az eredmények mögött az állhat, hogy a nők másként fogják fel a való világot, mint a férfiak.

– Nem kell megijedni, a rémálmok önmagukban nem jeleznek valamiféle testi vagy lelki betegséget – mondta a Borsnak a neves orosz szakértő. – Jómagam azt javaslom, hogy azon hölgyek, akiket gyakorta kísértenek álmukban rémképek, minél többet jógázzanak, fussanak, meditáljanak.

– A lidérces álom az úgynevezett REM, azaz a gyors szemmozgással járó alvászavarok csoportjába tartozik – tudtuk meg dr. Terray-Horváth Attila neurológus-alvásszakértőtől. – Ilyenkor, ha az ember felébred, akár hosszú percekig valóságnak éli meg az álmát. Ez egyébként jellemzően az alvás második felében fordul elő, s jellemzően a feldolgozatlan érzelmi hatások okozzák.

Amennyiben rendszeresek a gyötrelmes álmok és éjszakánként gyakran riad fel, valószínűleg szorongásos álomzavarban szenved, amelyet stressz, kialvatlanság, de bizonyos gyógyszerek is okozhatnak.

Tóth Zsigmond természetgyógyász szerint azért léteznek lidérces álmok, mert a test sejtjeinek igen jó a memóriájuk – lényegében ezt nevezhetjük tudatalattinak.

– Azok a betegek, akik szervátültetésen estek át, sokszor az adott szervhez kapcsolódó álmokat látják, tehát megálmodják a balesetet vagy a gyilkosságot, amiben az a donor meghalt, akitől új szervet kaptak – mondja a szakértő. – A test ugyanis mindennemű sokkot képes akár hosszú ideig is tárolni. Tóth Zsigmond úgy véli, mindig ki kell deríteni a rémálmok mögött rejlő okokat.

– Ha a test nagy fizikai vagy lelki nyomás alatt áll, esetleg vitaminhiányos, akkor a szervezet leterheltsége miatt a tudattalan sokkhatások sokkal könnyebben felszínre kerülnek – hangsúlyozta. – Ám a szervezetet természetes gyógymódokkal is meg lehet tisztítani. Ilyenkor a legfontosabb a máj méregtelenítése. Jót tesz a vitaminkúra, a sport vagy legalább a rendszeres mozgás. Testünk gyógyításához használhatunk bizonyos homeopátiás gyógynövényeket . Nagyszerű sokkoldó az ignácia, ha pedig gyászunk van, akkor az ibolya illóolaja használ, míg depresszió ellen az orbáncfüvet ajánlom. Hozzá kell ugyanakkor tennem, hogy a gyógynövények csupán abban az esetben segítenek, ha valamilyen relaxációt, vagyis tudatellazító módszert is alkalmazunk. Például a kineziológiát vagy a cranio-szakrális terápiát, amelyek mélységében képesek a sokkot, a görcsöket oldani.

– Nappal az ember félelmeit, aggodalmait, gondjait képes elnyomni, de ezek valójában a tudatalattijában összegyűlnek – állítja Erdélyi Alisza neuropszichológus. – Nappal a tudat dolgozik, ám éjszaka a tudatalatti érzések és gondolatok jönnek elő. Például ha valaki külföldön él, nappal nem törődik sokat ezzel, de éjjel előjönnek azon félelmei, melyeket az idegen ország vált ki belőle – mutatott rá. Sok lélekbúvár szerint a lidérces álmok hasznosak is, hiszen felszínre hozzák az illető problémáit, amelyek vagy nem tudatosulnak benne vagy egyszerűen elnyomja őket. A rémálmokat pedig tanácsos meg- sőt feljegyezni is, majd pszichológus segítségével feltárni az okaikat, s kezelni azokat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141540_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlanul megszűnik egy hazai tévécsatorna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27186_resized.jpg?avcount=1713453011
origo.hu

Borzasztó felfedezés: megtalálták az első vámpírbaktériumokat, embervért esznek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139583_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141477_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Menczer Tamás válasza a bohócozó Magyar Péternek + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141581_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141707_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27188_resized.jpg?avcount=1713453011
origo.hu

Brutálisan összeverték az utcán a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713453011
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713453011
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137010_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139002_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy