Fillérekért kínál luxust a házi élményfürdő

Irigykedve nézi, ahogy a gazdagok egzotikus tájakon kényeztetik magukat vagy sokcsillagos wellness-szállodákban frissülnek fel? Ne tegye! Inkább varázsoljon élményfürdőt odahaza!

Irigykedve nézi, ahogy a gazdagok egzotikus tájakon kényeztetik magukat vagy sokcsillagos wellness-szállodákban frissülnek fel? Ne tegye! Inkább varázsoljon élményfürdőt odahaza!

Önre vár a nyugalom szigete!

Készüljön fel, mert ez a délután csakis önről szól majd! Küldje a családtagokat moziba, színházba vagy ajánljon a figyelmükbe egyéb programot, hogy valóban zavartalan legyen az otthoni én-ideje. A kellemes, melegvizes kádfürdő-élmény fokozásához válasszon megnyugtató muzsikát, díszítse a kád szélét és a fürdőszobát, így a tükör előtti területet teamécsesekkel, gyertyákkal, ügyelve, hogy a lángok közelében ne legyenek gyúlékony anyagok!

A látványt tarkíthatja még levendula, rózsa vagy kamillavirágszirmokkal, melyek csodálatosan mutatnak a fürdővíz felszínén lebegve.

Válasszon élményt!

Megnyugtatásra, felfrissülésre vagy immunrendszer-erősítésre vágyik? – Bárhogy dönt, a legalább húszperces kádfürdővel garantáltan átéli majd a megújulást, ám a célnak megfelelően érdemes illóolajakat és hordozóanyagot választani. Utóbbiak jótékony hatásukon túl azért szükségesek, mert az olajok önmagukban víztaszítóak – magyarázza Tobai Ágota, a Panarom Aromaterapeuta Intézet oktatás vezetője, okleveles aromaterapeuta. Hozzáteszi: bár a legtöbb ember nem érzékeny az illóolajokra, használat előtt érdemes bőrtesztet végezni. Ehhez pár csepp olívaolajba keverjen el egy csepp illóolajat, majd ebből cseppentsen a könyökhajlatába. Ha nem történik bőrelváltozás, nyugodtan használhatja az adott kivonatot a meleg kádfürdőhöz is. Azért, hogy ne hűljön ki a víz, állítsa kis fokozatra a zuhanyt és tegye maga mellé a kádba! Így állandó hőmérséklet mellett a plusz folyadék folyamatosan távozhat a túlfolyásgátlón keresztül.

Relaxálás a köbön

Oldja a feszültséget és elűzi a stresszt a nyugtatófürdő, melyhez orvosi levendula, mandarin, édes narancs, ylang-ylang, római kamilla és kubebaolaj közül egyet vagy többet is használhat, ám arra ügyeljen, hogy összesen legfeljebb 10-12 cseppet tegyen egy evőkanálnyi tejszínbe vagy mézbe. S figyeljen, hogy az elegyben a citrusfélékből legyen a legkevesebb. Ezt összekeverés után öntse a meleg fürdővízbe, melybe legalább húsz percen keresztül érdemes tartózkodni.

Merüljön el a meleg vízben és és élvezze a nyugalom és a harmónia színeit, formáit, illatait © Thinkstock

– Az illóolajos fürdés hatásának titka abban rejlik, hogy a fürdőszobában keletkező aromagőz mélyen belélegezve és a meleg vízben kitáguló pórusokon keresztül egyaránt hat, ha pedig a kádban egy csésze finom citromfűteát is elkortyolunk, tökéletessé válik az élmény – tanácsolja az aromaterapeuta.

Mártózzon meg az egészségben!

Úgy érzi, mintha enyhén bedugult volna az orra, kaparna a torka? Az alábbi recepttel megerősítheti az immunrendszerét! Egy kanálnyi almaecethez adjon hat csepp eukaliptusz radiáta, három csepp erdei fenyő és ugyanennyi citrom illóolajat, majd összekeverés után ezzel gazdagítsa a fürdővizét! Áztassa a testét ebben a különleges közegben, engedje át magát egészen a méregtelenítő és légúttisztító hatásnak, amit egy frissen főzött és a fürdőzés élményét, varázsát még tovább fokozó kakukkfűteával koronázhat meg.

Jól kiválasztott, meleg teával tovább fokozhatja az élményt © Thinkstock

Felfrissülés kívül-belül

Káprázatos, stimuláló újjászületés – ezt kínálja a rozmaring CT kámfor, a rozmaring CT cineol, az eukaliptusz radiáta, az erdei fenyő, valamint a bazsalikom illóolaja, melyekből akár a legkedvesebbet, akár több vonzó illat keverékét is használja, ám azok összmennyisége ne haladja meg a 10-12 cseppet, amit szervezet-aktivizáló tengeri sóval vagy méregtelenítő almaecettel keverjen össze és töltsön a fürdővízbe. Fürdés közben egy csésze borsmentateával az ízlelőbimbóit is megjutalmazhatja.