Test és lélek

Fájdalmat enyhít és gyógyít a természet

Bors

Létrehozva: 2013.04.23.

Az egészségükre vigyázók közül sokan, ha csak tehetik, inkább elkerülik a gyógyszerek szedését, a felmerülő kisebb fájdalmakra, betegségekre inkább a természetes szerek közül választanak. Olyan ételeket és anyagokat mutatunk be, melyek hatékonyan segítenek a bajban.

Gyomor- és bélrendszeri fertőzések

- Hányinger ellen: gyömbértea. Tegyünk egy teáskanál durvára őrölt gyömbért egy csészébe, és öntsük le forró vízzel! Hagyjuk állni tíz percig, majd igyuk meg! Naponta 1-2 csészényi ajánlott.

- Hasmenés ellen: indiai lándzsás útifűmag. A gyógyszertárakban, bioboltokban kapható őrleményből ötgrammnyit keverjünk el egy pohár vízben, és igyuk meg. A benne lévő anyagok megkötik a folyadékot, így megszüntetik a hasmenést. Jó még a tölgyfa kérge is erre a problémára. 2-4 teáskanál apróra vágott kéregre öntsön fél liter hideg vizet, hagyja állni félórát, ezután forralja fel, majd szűrje le! Félórával étkezés előtt kell meginni. A benne lévő cserzőanyagok megkötik a vizet, ezzel szüntetik meg a hasmenést.

- Fontos! Ha a fertőzés tovább tart két napnál, feltétlenül menjen orvoshoz!

Gyomorégés

- Enyhíti a gyulladást a lenmag. Törjük össze a magokat egy mozsárban, keverjük egy csésze teába, és igyuk meg! Védi a nyálkahártyákat és enyhíti a gyulladást, gyomorégést.

- Csökkenti a savtermelést a kamillatea. Egy evőkanál kamillavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, és hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le!

- Megakadályozza a túl sok gyomorsav képződését a burgonya leve. A bioboltokban kapható italból igyon meg mindennap 2-5 decit, ezzel tartósan megszabadul a problémától.

- Fontos! Ha a panaszok több mint három hétig fennállnak, akkor forduljon orvoshoz!

Székrekedés

- Hideg víz: a legegyszerűbb módszer a hidroterápia, vagyis minden reggel igyon meg éhgyomorra egy pohár hideg vizet. Ez beindítja a bélmozgást és megszünteti a panaszokat.

- Aszalt gyümölcsök. Rakjon egy pohár hideg vízbe 20 gramm aszalt szilvát vagy sárgabarackot és hagyja ázni egy éjszakát! Felkelés után egye meg, beindítja a bélműködést.

- Fontos! A tartós székrekedést ki kell vizsgáltatni, mert a hosszan tartó probléma betegségre utalhat.

Bőrbetegségek

- Viszketés. A gyógyszertárban, bioboltokban kapható növényi olajba keverjen 20 csepp borsmentaolajat, és dörzsölje be vele a viszkető bőrt! Megnyugtat és kellemesen hűsít. Ha bőrszárazság okozza a viszketést, akkor hatásos a kakaóvaj és a sheavaj használata is.

- Fontos! Ha gyakran szenved bőrviszketéstől, kiütések vagy egyéb tünetek is kísérik, akkor szakorvoshoz kell fordulni!

Görcsök, izomfájdalmak

- Növényi pakolás. Rakjunk friss szénát vagy (tiszta területről) frissen szedett gyógynövényeket egy kispárna huzatába! Öntsük le forró vízzel, majd hagyjuk kihűlni! Ezután helyezzük a fájdalmas területre, és hagyjuk rajta legalább háromnegyed órát! A benne lévő illóolajok serkentik a vérkeringést, ellazítják az izmokat és enyhítik a fájdalmat. Kiváló menstruációs görcs, gyomorgörcs, izomláz és izomfájdalmak ellen. Ha melegen kívánjuk, akkor mikrohullámú sütőben újra felmelegíthetjük.

- Vörös olaj. 25 gramm orbáncfűt öntsünk le 5 deci olívaolajjal! Öntse egy üvegbe, és rakja nyolc hétre az ablakpárkányra, ahol éri a nap! Ezután egy tiszta pamuton keresztül szűrje le, és kenje be vele a fájó izmokat! Zúzódások és rándulások ellen is hatásos.

- Fontos! Ha a tünetek nem javulnak három nap után, menjen orvoshoz!

Reuma

- Árnika. Négy teáskanál árnikát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni tíz percig! Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni! Egy darab vásznat merítsünk bele, és ezzel terítsük le a reumától fájó területet két óra hosszára! A növénynek erős gyulladáscsökkentő hatása van.

- Csalán. Két teáskanál csalánt öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel! Hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le! Minden reggel igyunk belőle kétcsészényit! Ez javítja a vérkeringést, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatása van.

- Fenyőtűfürdő. Nyolc csepp fenyőtűolajat keverjünk össze két evőkanál olívaolajjal vagy tejjel, majd keverjük el a 39 fokos fürdővízzel! Üljünk bele 20 percre! Ez azoknak ajánlott, akiknek enyhe fokú ízületi gyulladása van.

- Fontos! Reumás betegség esetén minden esetben forduljon szakemberhez!

Visszérű

- Túrópakolás. Helyezzünk egy gézdarabra túrót, tekerjük fel úgy, hogy ujjnyi vastag legyen és helyezzük a visszeres területre! Hagyjuk rajta legalább 15 percig! A túró erősíti az ereket.

- Hajdinatea. Egy teáskanál hajdinát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni tíz percig! Ebből igyunk háromcsészényit naponta! Ez hatékonyan erősíti az ereket.

- Fontos! Visszér esetén előfordul, hogy műtétre van szükség, ezért mindig vizsgáltassa ki magát!

Egészséges szív

- Karfürdő. Töltsünk meg egy lavórt langyos vízzel! Helyezze bele a kézfejét, karját és könyökét, majd folyasson bele forró vizet addig, míg kellemes a hőmérséklete. Hagyja benne 15 percig, utána törölje szárazra! A karfürdő jelentősen javítja a szív vérellátását.

- Gyöngyajaktea (motherwort). Egy teáskanál gyöngyajakteát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le! Kettő-négy héten keresztül mindennap igyunk kétcsészényit belőle! Hatékonyan kezeli az idegrendszeri szívproblémákat és a szívdobogást.

- Fokhagyma. Egyen belőle mindennap körülbelül négy grammot! Kiváló értágító, nyugtató és csökkenti a koleszterinszintet.

- Fontos! Minden szívpanaszt vizsgáltasson ki, akkor is, ha csak úgy gondolja, a stressz vagy a fáradtság okozza a panaszait! 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714060820
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162164_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Macron berúgta az ajtót: „Európának meg kell mutatnia, hogy nem Washington ölebe”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160570_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162562_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tragédia a színpadon: koncert közben halt meg a 31 éves énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött