Ezt (ne) csinálja nőgyógyászati műtét után

Nőgyógyászati műtétek után hetekre van szükség, mire a szervezet új erőre kap. Néhány alapszabállyal zavartalanabbá tehetjük a felépülés heteit.
Nőgyógyászati műtétek után hetekre van szükség, mire a szervezet új erőre kap. Néhány alapszabállyal zavartalanabbá tehetjük a felépülés heteit.

Várandósság, szülés, szoptatás, anyaság – csupán néhány privilégium, amivel a nőket ajándékozza meg a sors. A női létnek azonban vannak árnyoldalai is, kemény csatái, és ezeket a legnagyobb elővigyázatosság ellenére a többségnek meg kell vívnia. Spontán és művi vetélés, gátmetszés, császármetszés, méhszájplasztika, petevezeték-átfúvás, petefészek- és méheltávolítás, myoma és cystaműtétek… csak néhány beavatkozás azok közül, amikkel egy nő találkozik az élete során.

Hogyan vészeljük át a műtéteket követő időszakot? A válasz egyszerű: türelemmel és odafigyeléssel.

• Igyekezzünk sokat pihenni! Fogyasszunk sok folyadékot, táplálkozzunk vitamin- és rostdúsan! Utóbbi a székletürítés zavartalanságát biztosítja, csökkentve a belső szervekre nehezedő nyomást.

• Tilos emelgetni, sokat hajolgatni!

• Különös gondot fordítsunk a higiéniára! A műtétek után hosszabb ideig előfordulhat hüvelyi vérzés, ami fertőzésekhez vezethet. Zuhanyozzunk naponta többször! A tampont, egészségügyi betéteket a megszokottól gyakrabban cseréljük, és használjunk gombaölő készítményeket, mert a tartós vérzés könnyen gombás fertőzéshez vezet! (Ahogy az antibiotikumos kezelés is elősegíti a hüvelygomba képződését!)

• A szexuális együttlétekkel érdemes hat hetet várni. Hüvelyi beavatkozás után hosszabb időre van szüksége nemi szerveinknek a regenerálódásra, és ne feledkezzünk el a fertőzésveszélyről sem, ráadásul fájdalmat is okozhat az együttlét.

• Kényelmes ruházatot válasszunk! A tangabugyi viselése nem ajánlatos! A fehérnemű ne legyen szoros, anyaga lehetőleg pamut legyen! Kerüljük a szűk póló és nadrág viselését, mert hasi diszkomfort érzést okoznak!

• A sportolási lehetőségekről, annak időszerűségéről kérjük kezelőorvosunk tanácsát!

Ha több kell az átlagosnál, keresse a Borsot a Magazinokkal!