Bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az öregedést. Lássuk a listát, mi az, amit érdemes elkerülnünk!
Az öregedés elleni harcban arcápolót, szemránckrémet és egyéb, mindentudó kenceficéket megvásárolunk, miközben a legfontosabbról megfeledkezünk: a helyes táplálkozásról. Nézzük át, mi az, amit mindenképpen kerüljünk el!
Só
Petrezselyem, zeller, csalán, lestyán, bazsalikom, snidling, majoránna és tengeri só egyenlő arányú darált keverékéből készül.
Igaz, hogy a szervezetünknek szüksége van a sóra, ám csak az ésszerűség határán belül. A túlzott sófogyasztás káros az egészségre, rosszat tesz az anyagcserénknek, gyorsítja a test öregedését, pusztítja a sejtszöveteket, és a bőr feszességét is gyengíti. Só helyett használhatunk úgynevezett zöld sót, amit házilag is elkészíthetünk.
A vaj, olaj, zsír és minden egyéb magas zsírtartalmú étel – sütemények, chips, hamburger és a többi – gyakran tartalmaz hidrogénezett zsírokat és szabad gyököket, amelyek gyorsítják a sejtpusztulást, faggyút termelnek, és siettetik a bőr öregedését. Zsírban sütés helyett főzzünk, pároljunk, vagy fogyasszunk nyers ételeket!
Ahogyan a sót, a cukrot is mértékkel fogyasszuk! A túl sok cukor megemeli a vércukorszintet, a szervezet által ilyenkor termelt inzulin pedig szintén felgyorsítja az öregedést. Édességek helyett fogyasszunk minél több gyümölcsöt, ami kielégíti az édességigényünket, miközben egészséges. A kávénkat-teánkat pedig ízesítsük valódi mézzel!
A túlzott kávéfogyasztás megemeli a vérnyomást, szapora szívverést okoz, mindez pedig csökkenti a várható élettartamot. A sok kávé növeli a kortizol (stresszhormon) szintjét, álmatlanságot okoz, és kiszárítja a testet. Kávé helyett fogyasszunk inkább teát, és sportolással enyhítsünk a stresszen!