Test és lélek

Érzékek kertje

Bors

Létrehozva: 2017.09.25.

A jó kert kikapcsolódást, feltöltődést jelent, egy olyan helyet, ahova jó kimenni, megállni egy kicsit. Megmutatjuk, hogyan érhetjük ezt el.

A jó kertben jól esik körbenézni, beleszagolni a levegőbe, megérinteni a növényeket, elmerülni a természet hangjaiban, megízlelni a kincseit. Igazi élmény, amely minden érzékszervünkre hat. Vegyünk példát a gyerekektől, akik kíváncsian, minden érzékszervükkel fedezik fel a körülöttük lévő világot! Lássuk, hogyan alakíthatunk ki olyan környezetet, amelyet minden szinten kellemes megtapasztalni!

Lakás és Kert magazin - keresse kéthetente kedden a Borsban!

Olvasson kényelmesen, fizessen elő a Borsra!

Látás

Ez a legkézenfekvőbb élmény, amely érhet minket a kertben: a színes virágok, formás bokrok és különleges dísznövények egyvelegére jól esik rápillantani.

A virágágyások kialakítása a legkézenfekvőbb, ha szép kertet szeretnénk magunk köré. Tegyük ezt minél tudatosabban, legyen koncepciónk, amikor beszerezzük a virágmagokat, palántákat! A rendezőelv sokféle lehet.

Kipróbálhatjuk például a ma nagyon divatos, egy, legfeljebb két szín árnyalataira építő virágoskertet, ilyenkor az egész kertben, vagy egy-egy ágyáson belül nagyrészt egyszínű növényeket ültessünk. Nagyon jól mutat a fehér, a rózsaszín, de a kék és a lila árnyalataiban is rengeteg növény pompázik.

Ne csak a virágokra hagyatkozzunk, hiszen nagyon sok olyan dísznövény van, amely a levelével díszít.

Használjuk ki a különböző színű, habitusú növények kontrasztját: a sötét a világos mellett, a keskeny, hegyes levelű az elterülő levelűvel, az élénksárga virág a sötétzöld örökzölddel kiemeli egymás szépségét.  

Ha a virágok mellett színpompás pillangókban is szeretnénk gyönyörködni, ültessünk olyan, nektárban gazdag virágokat, amelyek odavonzzák őket; ilyen a levendula és a nyári orgona.

Fontos az is, hogy a kert csúnya és unalmas pontjait – üres falak, kukatároló, csupasz sarkok – eltakarjuk, például gyorsan növő vagy kúszó növényekkel.    

Szaglás

Egy nyári estén kimenni a kertbe és beszívni a balzsamos illatot csodás élmény, akárcsak egy verőfényes nyári napon beszippantani az aromás fűszernövények illatát.

A legintenzívebb illata a fűszernövényeknek van, erről illóolaj-tartalmuk gondoskodik – nem véletlenül használják őket aromaterápiához –, ültessük hát őket önálló fűszerágyásba, a virágok közé, vagy akár a kerti ösvény vagy ágyások szegélyezésére. A rozmaring, a menta, a citromfű illata olyan finom, hogy nehezen állja meg az ember, hogy ne morzsolgassa el egy-egy levelüket az ujjai között...

A mediterrán tájak egyik legillatosabb növénye a levendula – amely hasznos gyógynövény is egyben –, illatát a virágokat leszedve és megszárítva tartósíthatjuk is. Kézenfekvő választás a rózsa is, amelyből válasszunk kifejezetten illatos fajtákat! A kúszó japán lonc és a lilaakác egész napi illatárt kínál, s a teltvirágú jezsámen aromás, édes illata is messze száll a meleg napokon. 

Ízlelés

Ehhez nincs is mit hozzáfűzni, hiszen ha a dísznövények és a gyep mellett szorítunk egy kis helyet néhány ágyásnak, egy kis veteményesnek is, rengeteg finom, természetes ízzel gazdagíthatjuk a konyhánkat, nem beszélve a friss zöldfűszerekről.

Azonban ha nem szeretjük a haszonnövényeket a kertünkben, akkor is választhatunk olyan növényeket, amelyek egy kis csemegét szolgáltatnak nekünk vagy a családban élő gyerekeknek. Elég csak az eperre, annak is a csüngő, folytonérő változatára gondolni, amely pirosló szemeivel látványnak sem utolsó. A gyümölcstermő bokrok is kis helyen elférnek és nincs velük sok gond, a ribizli, málna, egres, josta térhatárolónak is beválik, akárcsak a felfuttatott szeder. A mini gyümölcsfák pedig még a pici kertekben is elférnek.   

Tapintás

Bár ezt az érzékünket kevésbé használjuk a kertben, mint a többit, érdemes felfedezni a kinti környezetünket ebből a szempontból is. Az eltérő habitusú növények levelének érintése megnyugtató élmény lehet: van köztük sima és bolyhos, erősen erezett és bőrszerű...   

Ki tudna például ellenállni egy bolyhos gyapjas tisztesfű-, közismertebb nevén nyuszifül-levélnek, amely szinte csábít a simogatásra?! Az árvalányhaj vagy a tollborzfű is „érintésre termett”, ahogy a tavaszi barka is, de a csavarfűz kusza ágain és jóleső érzés végigfuttatni az ujjainkat... A puha gyepet se hagyjuk ki a felsorolásból: vegyük le a cipőnket és járjunk egy kicsit mezítláb, érezve talpunkon a fűszálak csiklandozását!

Hallás

Bár kertünk növényei ebből a szempontból kevésbé szolgáltatnak élményeket, egy kis segítséggel ezt is erősíthetjük.

Itt vannak például a madarak, amelyek kertünkbe csalogatásáért mi is sokat tehetünk, hogy élvezhessük a madárdalt.

A kihelyezett madáritató a nagy melegben, az etető az élelemszegény téli hónapokban teszi számukra vonzóvá a kertet. A változatos „több szintű” növényzet a táplálékszerzés, a menedék és a fészkelés szempontjából előnyös a madarak számára. A madarak imádják a bogyós cserjéket, termésük fontos élelemforrást jelent, ezért a galagonya, madárberkenye, som, bodza is odavonzza őket, míg a rigók a fűből és az aljnövényzetből szedegetik ki a rovarokat és gilisztákat. A színes virágok pedig vonzzák a rovarokat, ami szintén madárcsalogató.

S még egy kellemes hang, amely mindenkit megnyugtat: a csobogó vízé. Alakítsunk ki kis kerti tavat, helyezzünk bele csobogót vagy mini szökőkutat, ennek hangja azonnal ellazít és pozitív érzéseket ébreszt!   

Tipp: Akasszunk egy fára vagy a teraszra szélcsengőt, finom hangot ad, amikor a szellő megmozgatja!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059653_auto_resized.png
origo.hu

Elképesztő, hogyan néz ki smink nélkül Zimány Linda - kép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26124_resized.jpg?avcount=1710822014
origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059043_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Három csillagjegy, aki mindig aggódik a pénz miatt: vajon te is köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060801_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ez nem videójáték, ezek a bombák embereket ölnek meg + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17053898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megsúgták az égiek, 3 csillagjegy végre készen áll egy kapcsolatra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17060916_auto_resized.png
hirtv.hu

Magyar Péter ígérete szerint ütőképes politikai erőt készül létrehozni + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26127_resized.jpg?avcount=1710822014
origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059961_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 19.: az Oroszlán hallgasson az ösztöneire, a Rák várjon a döntéssel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25922_resized.jpg?avcount=1710822014
she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17055728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kamerák előtt sírta el magát Molnár Anikó: erre még ő sem számított

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25962_resized.jpg?avcount=1710822014
life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17057127_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/rN6tyxZqGOK44tNIq6iJID5_xadRyIEFHpEPPziehMI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzUxMTNiMzdjYmY3YzQ1N2Y4ZmE4YzEzMzFjZWRiNWJh.jpg
Ezo

Kezdődik az asztrológiai újév: ezekre a csillagjegyekre lesz brutális hatással

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/wG8x-aJwElMhwGH7TXhwdXpNlcV7H-OkGzc7vRHGmeE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA2NTUxZTVlN2YyMzRhNzI5MzBlYmIwMTgyZWRiN2E1.jpg
Ezo

Kínai horoszkópod leleplezi, szerencsés leszel-e a héten a szerelemben