Test és lélek

Elszáll az ereje a megcsalt férfinek

Bors

Létrehozva: 2016.06.10.

Aki úgy véli, hogy elsősorban a férfiak lépnek félre, az téved. Egy friss felmérés szerint csaknem ugyanolyan arányban csalják meg egymást a férfiak és a nők. De hogyan kezelik ezt az urak?

Forrás: Thinkstock

Sokat hallani arról, mi történik egy párral félrelépés után, hiszen mindenkinek van a környezetében legalább egy olyan kapcsolat, amelyben valamelyik fél elcsábult. Egy ilyen eset mindkét nemet rettentően megviseli, viszont arról jóval kevesebbet hallani, hogy miként kezelik ezt a férfiak. 

Statisztikák ide vagy oda, minden félrelépés más, talán egyedül a lelki fájdalom azonos mindenkinél. Még azoknál is jelentkezik a kín, akiknél már kihűlt a kapcsolat, mivel a megcsalt fél ott is könnyen lecserélhetőnek érzi magát. 

Vannak olyanok, akik úgy gondolják, a férfiak könnyebben túllépnek azon, ha megcsalják őket, de ez egy felmérés szerint épp ellenkezőleg van, őket különösen megrázza, ha félrelép a párjuk – állítja Eric Hegman párkapcsolati tanácsadó. Nekik nemcsak a szívük törik össze, hanem energiájuk, tetterejük is elszáll, az önbizalmuk összeomlik, és hosszú idő, mire újra talpra állnak. 

De mégis mi vezet odáig, hogy az egykor fülig szerelmes pár egyik – vagy mindkét – tagja úgy döntsön, másba is belekóstol? Miért lépnek félre a nők, és hogyan kezeljék ezt a férfiak? Ehhez ad tanácsokat a szakember. 

1. Miért lépnek félre a nők?

Ha valakit megcsalnak, akkor érdemes átgondolnia, hogy mennyi időt tölt partnerével, mennyit és hogyan kommunikál vele, és odafigyel-e a testi vágyaira. Gyakori, hogy egy nő akkor keres másik férfit, ha úgy érzi, már nem foglalkoznak vele, nem dicsérik, nem ismerik el a személyiségét és a nőiességét. Többször hallani, hogy a férfiakat a testi vágy, a nőket pedig az érzelmek hajtják bele egy félrelépésbe, de nem szabad arról elfeledkezni, hogy a nőknek is ugyanúgy vannak testi vágyaik, mint a férfiaknak, és ha ezek kielégítése elmarad egy kapcsolatból, akkor idővel máshol keresik majd azt. 

2. Lehet folytatni a kapcsolatot utána?

Egy affér nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, de tudni kell, hogy utána nagyon sok idő kell, hogy visszaálljon a bizalom. Ha egyáltalán visszaáll.

– Hozzám és a párkapcsolati szakemberekhez azok a párok mennek, akik szeretnék visszaszerezni a bizalmat, és együtt akarnak maradni – állítja Eric Hegman. – Azonban sok férfi nem tudja feldolgozni, hogy megcsalták, inkább kiszáll a kapcsolatból.

3. Ugyanúgy csalnak a nők, mint a férfiak?

Nem lehet általánosítani, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy nő megkapja a harmadiktól mindazt, amit otthon nem, akkor hosszú távon fenntartja a szeretői kapcsolatot. A férfiak ezzel ellentétben inkább rövid, futó kalandokba mennek bele, persze itt is vannak kivételek. 

4. Hogyan viselik a férfiak, ha megcsalják őket?

Hegman úgy véli, hogy ez főként életkor kérdése. A fiatalabbaknak már egy kis kaland is súlyos fenyegetést jelent. Idősebb korban, amikor már hosszabb közös múltjuk van a pároknak, akkor a korábbi kellemes emlékek és az erősebb kapocs már jobban ellensúlyozza a félrelépést. Persze ez sem jelenti azt, hogy mindenképpen megbocsátanak.

Az azonban mindig számít, hogy mi volt a hűtlenség oka. Aki belátja, hogy neki is tennie kellett volna azért, hogy jobb legyen a kapcsolatuk, az enyhébben is reagál. Akinek azonban nagyon erősen megsérült az önbecsülése attól, hogy megcsalták, az nem tud megbocsátani.

5. Mit érez a megcsalt férfi?

Sokan úgy érzik utána, hogy senki nem tudja őket szeretni – állítja Hegmann. Emellett ugyanúgy, mint a nőknél, jellemző még a csalódás, frusztráció, düh és az önértékelés, valamint a bizalom elvesztése. Ez esetenként akár depresszióhoz is vezethet. Sok férfi ilyenkor nem csak a kapcsolatát veszíti el, hanem egy időre a bátorságát és a határozottságát is. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714036811
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714036811
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159165_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714036811
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159956_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt a vége? Fel akarja adni a versenyt a Next Top Model Hungary nagy esélyese

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött