Egy apa is mondhasson le a magzatról!

Svédországban felvetődött, hogy az apának legyen joga ahhoz, hogy még magzati korban lemondhasson a gyerekről. De mit okozna mindez?
Svédországban felvetődött, hogy az apának legyen joga ahhoz, hogy még magzati korban lemondhasson a gyerekről. De mit okozna mindez?

A svéd Liberális Néppárt ifjúsági tagozata (LUF) dobta be a köztudatba, hogy kezdeményezik a gyerekvállalás kérdésében is az egyenlő jogokat a férfiaknak.

Tervezetük szerint a férfiaknak a terhesség 18. hetéig joguk lenne elutasítania szülővé válást, vagyis visszavonhatatlanul lemondhatnának a szülői jogaikról. Ez azt jelentené, hogy nem kell gyerektartást fizetniük, ugyanakkor a gyereket nem is láthatják, nevelésében nem vehetnek részt. Ezzel pedig azt akarják elérni, hogy megszűnjön, hogy az anyák – mert előfordul – a gyerekkel zsarolják vagy láncolják magukhoz az apákat.

Kivitelezhető lenne?

Természetesen nem maradt visszhang nélkül a svéd elképzelés. A tervezet ellenzői szerint a szexuális élet felelősséggel jár, és mindkét fél számára több lehetőség áll fenn arra, hogy elkerüljék a nem várt gyermekáldást. Szerintük a LUF által javasolt tervezet csak a felelősség elkerüléséről szól.

Ugyanakkor az is kérdés, hogy egy férfi felelősen tud-e dönti arról egy 18 hetes magzat esetében – akivel semmilyen kapcsolata nincs –, hogy ez a jövőben is így legyen. Ki tudja-e valóban jelenteni, hogy soha életé­ben nem lesz rá kíváncsi, nem akarja megölelni, nem akar az apja lenni, azért, mert a terhesség korai szakaszában távol áll tőle az apai felelősségvállalás. Azt azonban az ellenzők is elismerik, a leendő apának is legyen joga arra, hogy döntsön, jelenleg ugyanis a vita esetén a nő nyugodt szívvel kijelentheti, megszülöm és kész, legfeljebb te már nem leszel ott!

A hazai jogszabályok

Magyarországon azért sem merülhet fel ennek a bevezetése, mert az apa kiléte valójában teljesen bizonytalan a születésig – mondta a Borsnak dr. Kamarás Péter ügyvéd, hiszen DNS-vizsgálatot csak a gyerek megszületése után végeznek, hogy ki az apa, az is csak akkor derülhet ki.

Apa nélkül felnőni

Apai jogok ide vagy oda, egy biztos: minden gyerek képes felnőni valamelyik szülő nélkül is, de nyilván sérülnek, és érzelmileg is lesznek nehézségeik. A szakemberek szerint az apa nélkül felnőtt gyermekek nehezebben válnak le az anyjukról, sokan közülük a kortársaiknál kevésbé önállóak, a párkapcsolataik is hátránnyal indulnak. De ezt az apai jogukról lemondók is nagyon jól tudják...

(Kapcsolódó véleménycikkünket itt olvashatja)