Csobot Adél: Csillagok vittek a költészethez

A szerzők őszintesége megnyugtatja, a líra elringatja Csobot Adélt, aki nevetve beszélt a csillagokról, amik kikövezték a kedvenc költőjéhez vezető utat. A várandós előadó minden gondolatát tükrözi az éjjeliszekrényén halmozódó kismamakönyvtorony, de kiderült, a vidám énekes rajong az életrajzi könyvekért is.
A szerzők őszintesége megnyugtatja, a líra elringatja Csobot Adélt, aki nevetve beszélt a csillagokról, amik kikövezték a kedvenc költőjéhez vezető utat. A várandós előadó minden gondolatát tükrözi az éjjeliszekrényén halmozódó kismamakönyvtorony, de kiderült, a vidám énekes rajong az életrajzi könyvekért is.

Humor és kendőzetlen igazság

A várandós Csobot Adél könyvespolcán és ágya mellett most a kismamasággal kapcsolatos könyvek tornyosulnak. A népszerű előadó ezeket bújja, amikor csak teheti: szeretne felkészülni az anyaságra.

– Most az Anya leszek című könyv a kedvencem. Ez egy hosszabb időszakról szól, már a fogantatás előtti tudnivalókról is felvilágosít és egészen a gyerek hatéves koráig rengeteg praktikus információt magában foglal. Szeretem tudni, mi miért és hogyan történik, ez meg is nyugtat a fontos és vészesnek tűnő helyzetekben. Igaz, a könyv nem könnyű olvasmány, van, amire háromszor visszatérek, hogy teljesen megértsem, de szeretek ezzel foglalkozni és biztonságot ad, hogy tudom, mi zajlik le a testemben. Azért is kedvelem ezt a kiadványt, mert tabuk nélkül foglalkozik a testi-lelki-érzelmi változásokkal, a szülő és a gyermek közötti kapoccsal, a férfi-nő kapcsolattal – nyílik meg azonnal a folyton mosolygós Adél, aki nemrég tette le a témával személyesebben foglalkozó kedvencét, az Anyakönyvet.

– Kalas Györgyi újságíró-blogger nagyon szerethetően szedte össze gondolatait az anyasággal járó feladatokról. Ez az előzőhöz képest teljesen más szemszögből közelít a témához. Egy anyuka szempontjából, humorosan kaptam információkat a szülésről, a terhességgel járó örömökről és nehézségekről. Olvasás közben együtt nevettem a szerzővel, jó élmény volt. Tanultam abból, hogy egy másik nő hogyan élte meg ezt a várakozással teli kilenc hónapot – összegzi a kismama, aki azért is szerette forgatni a könyvet, mert Kalas Györgyi tudta kívülről is látni a helyzetét és a kellemetlen dolgokat is viccesen adta tovább, nem takarta el a valóságot olyan lila felhőkkel, amiket csak szeretnénk látni, de sosem fújja felénk a szél. – Be kell vallanom, a kötetekben őszintén leírt helyzetek megszépítettek számomra drasztikusnak tűnő változásokat, ami sokat segít a lelkemnek az önelfogadásban – meséli a tévés tehetségkutató felfedezettje.

Híresség mögött az ember

– Azért a kismamakönyveken túl is látok – jegyzi meg nevetve Adél, aki legutóbb Vámos Miklós Szitakötő című regényét olvasta ki.

– Egy nyolcfős baráti társaság történetéről szól ez a mű, amiben nagyon érdekesen alakulnak a kapcsolatok a történelem és a szereplők életszakaszainak változása mentén. Léteznek életre szóló barátságok? Mivel szembesült az a generáció, amelyik az ötvenes évek közepén született? Ezeket az engem is sokszor foglalkoztató kérdéseket feszegeti a szerző – fejti ki a könyvről, amit minden korosztálynak bátran ajánl, és lelkesen meséli tovább, hogy legkedvesebb olvasmányai az életrajzi könyvek.

© Bors

A további tartalomból

Új képregény: A láthatatlan légia
Müller Péter: „Sárból s napsugárból” vagyunk gyúrva
Szabó Magda: Egy percre sem felejtjük
Naomi Toth: Robert De Niro
Kabos Gyula: zseni és átlagember
Lukács Sándor: a többkötetes költő
Könyvből Oscar: A Wall Street tündöklése és bukása

– Érdekelnek az emberek, mindig foglalkoztatott, mit gondolnak magukról, hogyan értékelik tetteiket, milyen karriert hogyan futottak be. Jó összevetni ezt azzal, közben milyen magánéleti magasságok és mélységek határozzák meg a mindennapjaikat. Sok-sok ilyen élettörténetet találni a könyvespolcomon. Ezekben nem az írói stílus, csak az életút, a titok az, ami megfog. A hazai szerzők mellett például egyik kedvenc könyvem Naomi Toth Robert De Niro című munkája. A Hollywoodban keresett sztár megannyi emlékezetes filmmel ajándékozott meg, tudom, hogy nem sokszor nyilatkozik, kíváncsi voltam, milyen ember. A könyvből kiderült többek között az a pikáns részlet is, hogy imádja a fekete nőket. Meghökkentett, mennyire átszellemül, amikor szerepeire készül. Jó volt erről a hozzáállásról olvasni előadóként – mondja, és rögtön hoz egy magyar kedvencet is, Szabó Győző könyvét.

– A Toxikoma – Tíz év drogvallomásai című könyv megfogott és megdöbbentett. Győzőt láttam már dolgozni színpadon és kamera előtt, nem ismerem, de előadásain jártam már, tudtam róla főbb dolgokat, ennek ellenére nem gondoltam, hogy ilyen őszintén fel meri vállalni sötét múltját. Azt a poklot, amit átélt, senkinek sem kívánom. A könyv olvasása után az addig csak darabokban ismert ember jelleme és viselkedése egyszerre érthetővé válik, ezért szeretem ezt a műfajt – magyarázza a mindig kíváncsi kismama, aki versszerető emberként a költők életrajzaiért is rajong.

Minden este egy vers

Istenes Bence szerelme, aki legutóbb a TV2 Sztárban sztár című műsorában tűnt fel, nem hangoztatta eddig, de most elárulta: verseken nőtt fel, esténként mese helyett legtöbbször kis verses kiadványokat lapozgatott és talán a költők rímeivel álmodott, nem is csoda, ha diákként szavalóversenyek lelkes résztvevője volt.

– Személyes kedvencem Ady Endre, de előre leszögezem, ennek nincs köze a nevemhez. A Tűz csiholója című verse mindig a gondolataimban zúg: „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek / S ha százszor tudtak bátrak lenni, / Százszor bátrak és viharvertek.” Ha olyan verset olvasok, ami nagyon megfog, betűröm a könyv lapját vagy csillagokat rajzolok a cím mellé. Bevallom, Adyt a huszadik századi irodalom legnagyobb alakjának tartom, az ő versei mellett villog a legtöbb csillagom… – réved el Adél, aki elárulja azt is, Léda és Csinszka szerelmének költészete az, ami a legtöbb érzelmet váltja ki belőle. Tőle valószínűleg már a kis hercegének szólított fia is ismer sorokat, Adél ugyanis a mai napig kézbe veszi az Ady-köteteket.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!