Test és lélek

Csisztu: Átsegít a nehéz időkön a türelem - interjú

A. T.

Létrehozva: 2015.11.15.

Csisztu Zsuzsa a családja egészségét minden másnál előbbre helyezi. Rendületlenül kutatja a legfrissebb zöldségeket, gyümölcsöket, hogy azokból készíthessen mennyei vacsorát két fiának és férjének. Mindig mosolyog, mindig jókedvű, és hiszi, a párkapcsolati nehézségeken csak a nyitottság és az odafigyelés a másikra segít.

Egy orvos és táplálkozástudós férj mellett bizonyára nagyon szigorú étrendi normákat követ a családja.

A mi életünknek nagyon fontos része az egészséges táplálkozás. A férjem, aki egyben orvos és természetgyógyász, évek óta foglalkozik táplálkozási problémákkal, rendellenességekkel. Nemcsak a hízás, a fogyás miértje tartozik a feladatai közé, hanem az egészségmegóvás is. Több élsportoló páciense van, például Babos Tímea és Cseh Laci, vagy Kammerer Zoltán. Kifejezett hangsúlyt fektet a természetes eredetű táplálkozásra, de ez nálunk nem okoz gondot. Sőt!

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A természet erejével próbálunk hatni a szervezetünkre. Rendszeresen főzök, és anyukámtól tanulván, kifejezetten piacon vásároló típus vagyok. Hiszek abban, hogy az embernek legyen saját zöldségese, hentese. Nem szívesen vásárolnék lefóliázott termékeket, amik ki tudja, hány kézen futottak át, ki tudja, hány naposak stb. Igénylem a személyes kontaktust, a bizalmi kapcsolatot, melynek része lehet az is, hogy a hentes időnként azt mondja: ne haragudjon, ma ne vigyen ebből a húsból!

Ezek szerint ön gondos, figyelmes háziasszony.

Amit az ember anyaként el tud követni a családja egészsége érdekében, azt megteszem. A legfrissebb alapanyagokból készülnek az ételek az asztalunkra. Rengeteg zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, talán ezekre költöm a legtöbbet a piacon, és ettől nagyon boldog vagyok. Kevés finomított szénhidrátot eszünk, igyekszem teljes kiőrlésű rozs- vagy rizslisztet, olívaolajat, mangalicazsírt használni, és egészséges eljárásokkal, például roston sütve, grillezve, párolva készíteni az ételeket, melyeket nem sózok túl. Az is fontos, hogy a napszaknak megfelelően táplálkozzunk. A nagy­fiamnak mindig csomagolok az iskolába is gyümölcsöt, és ha szendvicset eszünk, akkor mindig tálalok mellé friss zöldséget.

Az önök asztalára csak reformétkek kerülnek vagy a hagyományos magyar ízek is szerephez jutnak olykor-olykor?

A fiaim szeretik a paprikás csirkét és a gulyáslevest, de ezek mellett más országok gasztronómiai repertoárja is meglehetősen gyakran előfordul nálunk.

Ha megbetegszik valaki a családban, a férje orvos- vagy természetgyógyász-vénája győzedelmeskedik
a gyógyítás terén?

Ez érdekes. Ahogy a férjem szokott fogalmazni, ő az orvoslás minden szegmentumában kipróbálta magát. Dolgozott kórházban, volt háziorvos és a gyógyszer­-iparban is tevékenykedett, majd a természetgyógyász szakvizsgát tette le. Nem véletlenül döntött így, de ettől függetlenül a hagyományos orvoslást is képviseli, csak épp jól tudja kombinálni a két szegmenst. Ameddig lehet, a natúr megoldást keresi. Rendszeresen fogyasztunk magőrleményeket, természetes eredetű, organikus vitaminokat, de ha belenéz például a gyerekek torkába és azt látja, mindezek ellenére összeszedtek egy tüszős mandulagyulladást, akkor az antibiotikus kezelés mellett dönt. Persze, igyekszik a legrövidebb ideig tartó kúrát előírni, pre- és probiotikumok védelmében.

Sikeres sportolói múlt áll a háta mögött. A mozgás szeretetére a srácokat is sikerült ránevelnie?

Remélem, igen. Azt mondom, sokszor inkább vissza kell fogni őket, nem noszogatni. Bennük van a természetes igény a mozgásra. A nagyfiam, Krisztián nyolc és fél éves. Őt kezdetben tornázni vittük, majd bejött az életébe a karate és rendszeresen úszik. A kicsi, Adrián még csak két és fél éves, a maga módján azonban ő is elképesztő energiákat mozgat meg.

És ön?

Hetente háromszor járok személyi edzőhöz, crossfittezem. Ez saját testsúllyal való edzés jelent, ezenkívül Pártos Csillánál chilijógázom. Jelen pillanatban ennyi fér bele az életembe, és ez most elég is.

Kettő az egyben csomagot kap ezzel, hisz azt mondják, nincs jobb stresszűző, mint a mozgás.

A sport ettől jóval komplexebb dolog, de igen, beválik stresszoldónak is. Olyan élményekben részesít a felszabaduló endorfinnak köszönhetően, melyeket nem nagyon lehet mással pótolni. A munkámnak köszönhetően sokat autózom, és olyankor zenét hallgatok. Szeretem a klasszikus, a modern, igényes zenét. Hagyom, hogy az egész testemet átmossák a dallamok, és elszáll belőlem a feszültség. Sokat olvasok, és a DIGI Sport reggeli műsorai­ra vagy más feladataimra a felkészülés is olvasással jár. Műsorvezetőként szintén igyekszem alapos lenni. A tanulás nem ért véget a diplomák megszerzésével, így a kikapcsolódás még fontosabb szerephez jut. A férjemmel szeretjük a filmeket. Szívesen járunk moziba, színházba is el-elmegyünk, csak sajnos ritkán tehetjük meg. Két gyerek és munka mellett ez már nem egyszerű. A legértékesebb idő az, amit a családunkkal tölthetünk. Egymásból tudunk leginkább energiát meríteni.

Harmonikus házasságban él. Hogyan kezelik a problémáikat, segítik át a másikat a nehezebb időszakokon?

Valóban előfordul, hogy idegesebbek, türelmetlenebbek, fáradtabbak vagyunk. Én viszont semmi új receptet nem tudok adni. A megoldás a türelem. Mi megpróbálunk a másik kedvére tenni. Például szerdánként, amikor hajnalos vagyok a televízióban, elkészítem a gyerekek és a férjem reggelijét, és hagyok olykor a páromnak egy vidám szöveges üzenetet is. Egy kapcsolatban az ember tudja, mivel billentheti át a párját a holtponton. Ne csak a saját nyomorunkkal foglalkozzunk! Én is szoktam rossz passzban lenni, de hiszem, hogy figyelemmel, nyitottsággal ezen túl lehet lépni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086208_auto_resized.png
origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711619413
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089479_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Átadták a Televíziós Újságírók Díját, Lékai-Kiss Ramóna is elismeréssel távozott – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086779_auto_resized.jpg
ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088510_auto_resized.png
hirtv.hu

Már a nyolcadik vádlott is előzetes letartóztatásban van a moszkvai merénylet miatt + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26442_resized.jpg?avcount=1711619413
origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088876_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711619413
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp