Bors-recept: fánk, egérke, gyors tésztavacsorák

Tésztát pl. mindenki tud főzni, mint a vasszög, olyan egyszerű. Ám szimplaságában is nagyon sokszínű, a gasztronómia egyik nagy kaméleonja.
Tésztát pl. mindenki tud főzni, mint a vasszög, olyan egyszerű. Ám szimplaságában is nagyon sokszínű, a gasztronómia egyik nagy kaméleonja.

Édes rombolás

Fánkos vigasságok

A szép és jó fánk készítése úgyszólván a próbaköve a polgári szakácsművészetnek – így mondották vala. Némely helyen, egyes vendéglőkben sokáig tartotta magát az a régi szokás, hogy a mindennapi törzsvendégeknek a farsang végén egy pár frissen sült fánkkal kedveskedtek. Hajdanán még a farsang a víg mulatozás és a gondtalan lakmározás boldog heteiből állt, és az egész ország olyan volt, mint egy terített asztal a hóval borított januárban és februárban. Ma már persze sok minden megváltozott, de a fánk megmaradt.

Vaníliás briós – kétféleképpen

Klasszikus

Hozzávalók: 2 nagy brióshoz: 500 g liszt 2 teáskanál só 10 g instant élesztő 70 ml forró tej 6 tojás 350 g vaj 30 g házi vaníliás cukor

Szitáljuk össze a lisztet és a sót egy tálba, középen alakítsunk ki egy mélyedést, ide szórjuk az élesztőt és a forró tejet. Hagyjuk 3 percig felfutni. Erősítsük a dagasztólapátot a konyhai robotgépre, adjuk a liszthez a tojásokat, és magas fokozaton dagasszuk a tésztát 10 percig. Közben keverjük krémesre a vajat a cukorral.

Ha a dagasztási idő letelt, kanalanként adjuk hozzá a vajat, és jól keverjük össze. Ez még körülbelül 5 perc. Ezután tegyük át a tésztát egy másik edénybe, amit fedjünk le folpackkal. Meleg helyen 4 órán át kelesszük.
Ha letelt, borítsuk ki a megkelt tésztát egy tiszta felületre, néhányszor ütögessük meg, majd tegyük egy kiolajozott tálba, ismét fedjük le, és mehet a hűtőbe pihenni egy éjszakán át. Másnap vegyük elő a lehűtött tésztát, és borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre.

Osszuk két részre, majd mindegyikből vegyünk le egyharmadnyit még. A nagyobb adag tésztából formázzunk golyóbist, és tegyük egy kivajazott sütőedénybe (tepsibe). Készítsünk egy mélyedést a közepén, formázzunk a kisebb adag tésztából szintén egy golyóbist, és enyhén nyomjuk a nagyobb tetejére. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára (ez körülbelül 30 perc). Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Kenjük meg a tészta tetejét felvert tojással, és süssük készre. (Körülbelül 45 perc.) Akkor van kész, ha megkopogtatva üregesnek hangzik. Ha a briós túl gyorsan sülne, vegyük le 180 fokra a hőmérsékletet az utolsó 20 percre.

Briósfánk

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a klasszikus brióstésztát kb. 1,5 cm vastagra. 10 cm átmérőjű kerek kiszúróval szúrjunk ki belőle köröket, majd azok közepéből 1,5 cm átmérőjű köröket. A kisebb körökből formázzunk kis golyókat. Tegyük a kiszúrt fánkokat egy alaposan kiolajozott tepsibe, és hagyjuk pihenni 20 percig.

Forrósítsunk olajat egy mély serpenyőben vagy edényben, 180 fokos legyen, és süssük ki a fánkokat a szokásos módon. Egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, mert túlságosan lehűl az olaj. Miután megsült, szedjük papírtörlőre, és még forrón forgassuk meg őket vaníliás porcukorban.

Gyerekek a konyhában

Zsúrra legjobb az egérke

Farsang idején a kisgyermekes édesanyáknak nemcsak azon kell gondolkodniuk, hogy milyen jelmezeket kölcsönözzenek vagy varrjanak gyermeküknek, hanem azon is, hogy milyen finomságokat készítsenek a zsúrokra. Olvasónk, Vörösné Miklós Mariann háromgyermekes édesanya megmutatta nekünk, hogyan készíthetünk egyszerű, mégis mókás és ízletes finomságokat a csimotákkal együtt.

– Gyakran sütünk, főzünk együtt a gyerekekkel. Azt tanácsolnám az édesanyáknak, hogy először olyan finomságokat készítsenek közösen, amelyek nem túl bonyolultak. Elég, ha csak össze kell keverni, gyúrni, nem kell keleszteni, vagy különösebben sokat bajlódni vele – osztotta meg velünk Vörösné Miklós Mariann.

Ezalatt az édesanya gyermekei – az ötödik osztályos Áron, a másodikos Hanna, és Viola, aki még nem töltötte be harmadik életévét – már kevergették a tésztát, hiszen farsangi egérkét készítettek. A kislányok egyforma kötényt is kaptak karácsonyra.

– Ennek a süteménynek az a sajátossága, hogy nem mindig egérke lesz belőle. Úgy alakul a formája, ahogy éppen belepottyan a tészta az olajba a kanálról – mondta Mariann. – Ez épp egy rák lett, ez meg egy polip – mutatta Hanna a pirosra sült, ropogós külsejű, puha belsejű édes állatkákat.

Egérke

Hozzávalók: fél liter tej fél kg liszt 2-3 ek. cukor csipet só 6 tojás olaj a sütéshez

A tejet egy edényben a csipet sóval és a cukorral kevergetés mellett felforraljuk. Amikor felforrt, állandó kevergetés mellett lassan hozzáadjuk a lisztet. Ha elkeveredett, levesszük a tűzről, majd habverővel egyenként dolgozzuk el benne a tojásokat. Ha ezzel megvagyunk, elkészült a tésztánk. A tűzhelyen olajat forrósítunk, majd olajba mártott kanállal gömböket szaggatunk a tésztából, és óvatosan az olajba pottyantjuk. Mindkét oldalát ropogósra, aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk kakaós vagy fahéjas cukorral, vagy készíthetünk belőle egereket és más állatokat lekvárral, banánszeletekkel.

Gyors tésztavacsorák

Tésztát mindenki tud főzni, mint a vasszög, olyan egyszerű. Ám szimplaságában is nagyon sokszínű, a gasztronómia egyik nagy kaméleonja.

Kolbászos-gombás-paradicsomos lasagne

Hozzávalók: 2 pár debreceni kolbász 6 db lasagnetésztalap 30 dkg gomba 2 gerezd fokhagyma 20 dkg paradicsom 1 evőkanál paradicsompüré 4 evőkanál víz 4 púpozott evőkanál tejföl 1 teáskanál dijoni mustár30 dkg sajt kakukkfű (ízlés szerint) só őrölt bors 1 evőkanál olívaolaj

A lasagnetésztát enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük félpuhára, majd szűrjük le. A debreceni (vagy egyéb kolbász) bőrét húzzuk le, majd apróra daraboljuk fel. A gombát vágjuk fel ízlés szerint. A paradicsomot vágjuk fel kisebb kockákra.

A paradicsompürét keverjük simára a vízzel. A sajtot reszeljük le. A kakukkfűágról tépkedjük le a leveleket. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, a feldarabolt kolbászt kevergetve süssük benne pár percig. Amikor már kissé megpirult, nyomjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk rá a lecsipkedett kakukkfűleveleket, adjuk hozzá a gombát. Keverjük össze, és pirítsuk 5 percig.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, öntsük fel a vízzel simára kevert paradicsompürével. Keverjük össze, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk pár percig (a fűszerezéssel vigyázzunk, mert a kolbász már ízesítve van).

Adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt, és kb. 25 dkg reszelt sajtot, majd kevergetve addig melegítsük, hogy a sajttal kellően összeolvadjon. Egy kisebb tepsi alját locsoljunk meg 1 evőkanál olívaolajjal, helyezzünk rá egy lasagnelapot, kanalazzunk rá a kolbászos-gombás-paradicsomos szószos keverékből, fedjük be a következő tésztalappal, és ezt addig ismételjük, amíg a tészta és a ragu el nem fogy. A tetejére mindenképpen ragu kerüljön! Végül a maradék reszelt sajttal szórjuk meg a tetejét.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 20 perc alatt szép pirosra.

Tonhalas-olajbogyós penne

Hozzávalók: 220 g penne, 3 ek. olívaolaj 3 gerezd fokhagyma 160 g tonhalkonzerv 1 ek. kapribogyó, 10 szem fekete olajbogyó, 2 paradicsom csili ízlés szerint

Feltesszük a tésztának való vizet forrni, sózzuk, majd a tésztát beletesszük, al dente (roppanósra) készítjük. Közben egy közepes serpenyőben az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a hámozott fokhagymát, pirítjuk. Ezalatt megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a csumáját, felezzük, kis kockákra metéljük, majd betesszük a serpenyőbe a fokhagyma mellé, lefedve, néha megkevergetve pároljuk. Közben leöblítjük hideg vízzel a kapribogyót, az olajbogyót, és a paradicsomhoz adjuk.

A tonhalról leöntjük az olajat (vagy a lét, ha nem olajban eltett), villával összetörjük, és a paradicsomhoz keverjük. Eközben a tésztánk is készre főtt, leszűrjük, összekeverjük a szósszal, és tálaljuk. A csilipaprikával megszórhatjuk a tálaláskor; vagy pedig még a fokhagymával együtt piríthatjuk.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!