Belerokkanhat, ha nem kezeli időben a visszérpanaszát

Magyarországon leginkább a 30-40 év körüli nőket sújtják a vénás megbetegedések. Ez a lakosság húsz százaléka. Az elhanyagolt visszérbetegség nemcsak rokkantsághoz, de munkaképtelenséghez is vezethet, éppen ezért foglalkozzon vele!

Magyarországon leginkább a 30-40 év körüli nőket sújtják a vénás megbetegedések. Ez a lakosság húsz százaléka. Az elhanyagolt visszérbetegség nemcsak rokkantsághoz, de munkaképtelenséghez is vezethet, éppen ezért foglalkozzon vele!

Jeleznek a tünetek

Akár az egész napos munka vagy egy kiadós séta után is jelentkezhetnek az első panaszok. A duplájára dagadt boka, a bőr viszketése is árulkodó jel, ami később nemcsak alkalmanként fordul elő, hanem állandósul. Esténként izomgörcsök, a bőrön megjelenő vöröses-barnás elszíneződések és a bőrfelület hámlása jelzi a probléma helyét. Az idő előrehaladtával a vénák egyre erőteljesebben látszódnak lila dudorok formájában.

Ettől alakulhat ki

Az egészséges vénák szállítják a vért a szív felé, de amint ebben a működésben gond adódik és a nyirokrendszer nem tudja elszállítani a szövetekből a vért, akkor kezdődik meg az esetleges kórfolyamat. Az ülőmunka és mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás olyan tényezők, amelyektől szintén könnyedén kialakulhat visszeres probléma.

Irodában tornázzunk

Az irodai munkák szinte élmezőnyben járnak a „tiltott” foglalkozások körében, ha el szeretnénk kerülni a visszeres megbetegedést. Ha elkerülhetetlen ez a fajta munkavégzés, akkor legalább óránként mozgassuk át a végtagjainkat, sétálgassunk és tornázzunk akár ülve is.

A kezelése összetett

Első körben szükségünk lesz egy fáslira, valamint orvosi gyógyharisnyára, amely helyettesíti az érfalak elvesztett feszességét. Megfelelő mozgás, esetenként bőrgyógyászati kezelés, súlycsökkentés, illetve a cukorbetegség és ízületi problémák esetén még a diétázás is szükséges. Hordjunk direkt erre a célra elkészített ru­galmas talpú ci­pőt, és szakorvosunk segítségével kezdjük meg a gyógy­szeres kezelést is.

Meg is előzheti

Azok, akik családi örökségként hajlamosabbak a visszérbetegség kialakulására, kerüljék a monoton ülőmunkát! Tudatosan szervezzen a napjába rendszeresen rövidebb sétákat. Ezenkívül legalább hetente két alkalommal járjon úszni. Mellőzze a cipekedést és minden olyan tevékenységet, amivel megterhelné a lábait.

Étkezzen tudatosan

Próbáljon meg kevesebbet enni, és arra is figyeljen oda, hogy mit fogyaszt! Fokozatosan építsen be magas rosttartalmú ételeket az étrendjébe, gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat. Fogyasszon sok C-vitamint, például almát, avokádót, cseresznyét, epret és datolyaszilvát.

A szakember szemével

Ha csak felületi problémákkal szembesülünk, akkor kompressziós kezelésre van szükség. Azok, akik ülőmunkát végeznek, használjanak pólyát, kenőcsöket és kapszulákat a duzzanatok csökkentése érdekében. Amikor először tapasztaljuk a visszérbetegség tüneteit, akkor minél hamarabb keressük fel a szakorvosunkat. Kezdjük meg a vérhígító kezelést, és otthon, amikor csak tudjuk, polcoljuk fel a lábainkat! – nyilatkozta Kóczán István belgyógyász-kardiológus.