Azonnal dobja ki a műanyag deszkákat a konyhából!

A vágódeszka az otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb pontja – akár kétszáz százalékkal több baktérium fordulhat meg rajta, mint a vécéülőkén. A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor az éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített.

A Nébih ajánlása alapján a következőket érdemes szem előtt tartani: minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak. Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák. A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.

Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne te­gyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon. Természetes megoldás, ha sóval és citromlével dörzsöljük át, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.