Test és lélek

Az élete múlhat rajta, ha nem hagyja abba a habzsolást

Bors

Létrehozva: 2017.02.02.

A Slow Life, azaz a „Lassítson!” mozgalom a 80-as években indult egy olasz étteremtulajdonos kezdeményezésére.

Mozgalom 1989-ben Párizsban megszületett a „slow food” alapdokumentuma, ami a gyorséttermekkel és a műanyag ételekkel szemben a piacra járást, az étel elkészítésének élvezetét és az ízlelgetést hirdette. A mozgalom aktivistái alapelveket fogalmaztak meg, közösségekbe szerveződtek, és különféle eseményeket szerveznek. Így lehet ön is slowfoodista! 

Hívjon vendégeket!

Főzzön és egyen együtt másokkal. Ne csak a családdal és a szoros barátokkal. Hívjon vendégeket, legyenek együtt minél többet. Az étkezés nem egy letudandó, elsietett része kell legyen az életünknek, hanem szeressük megadni a módját. A legjobb az, amikor együtt van a társaság, a család, jókat eszünk és beszélgetünk, a telefonok és más ingerek nem zavarnak, de nem is szükségesek.

Tervezzen!

Mindez inkább a céltudatos tervezésről és a minőségről szól, semmint a direkt lassúságról, hiszen akár egy gyorsétteremben is el lehet pazarolni egy csomó időt. Ha megtervezi a napját úgy, hogy a szüneteket sem felejti ki, jó eséllyel sokkal több dologra lesz ideje, és nem érzi majd úgy, hogy kifolyik a keze közül az idő. Ebbe beletartozik a napi, minimum 3-5-szöri étkezés betervezése is. Az ebédszünet valóban minimum fél-egy óra legyen, és lehetőleg ne a munkahelyén költse el!

Vásároljon okosan!  

Lehetőleg járjon piacra, és termelőktől szerezze be az alapanyagokat a főzéshez. Kerülje a feldolgozott élelmiszereket, főleg az olyanokat, amin hosszú listát talál az összetevőkről. Egyen valódi ételeket, sőt, ha módja van, magának is megtermesztheti az alapanyagokat. Akár egy ablakpárkánynyi fűszernövény is jó lehet kezdetnek. 

Rágjon alaposan!

Stopperrel mérje le, mennyi időt szán egy-egy főétkezésre! Meg fog lepődni, hogy a 24 órából ez milyen keveset tesz ki! Aztán számolja meg, hányszor rág meg egy falatot! Ha legalább 32-szer, akkor büszke lehet magára. De valószínűleg önnek is jóval kisebb szám jött ki, mint általában mindenkinek. Pedig az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során. Az emésztés már a szájban kezdődik, ha ennek nem hagyunk kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyet állítjuk nagyobb feladat elé.

Reggelivel jobban indul a nap!

Szánjon időt a nap legfontosabb étkezésére! Ahelyett, hogy útközben zacskóból elmajszolna egy péksüteményt és közben a tömegközlekedésen elnetezi az időt, inkább hagyjon időt magának arra, hogy jóízűen elfogyasszon mondjuk egy tükörtojást. Nemcsak jobban indul a napja, de kutatások bizonyították, hogy azok, akik kihagyják a reggelit, nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek.

Kerülje a gyors-éttermeket!

Nem csak azért érdemes kerülni az üres kalóriákat kínáló gyorséttermeket, mert ezzel nem adjuk meg a módját az evésnek. Ebben a hideg időszakban például fontos lenne, hogy a konyhában melegítendő ételekkel és alapanyagokkal ellensúlyozzuk a hideget, amelyek segítenek a test optimális hőmérsékletét fenntartani. A hideg, szeles idő a tüdő egészségét terheli meg leginkább. Ez gyakran megfázásokban, influenzában és más fertőző betegségekben nyilvánul meg, Fontos, hogy az immunrendszerünket felvértezzük a hideg, nyálkás idő ellen, ezt pedig nem fog menni, ha csak fast foodon élünk. 

Legyen elnézőbb!

– Lassítani csak lassan lehet, ne siessen, és ne siettesse az eredményeket! Legyen magával szemben elnéző, hagyjon időt a sikerekre! – mondja szakértőnk. Krajcsó Nelli, a magyar slow mozgalom alapítója. – A lassítással előjöhet az a korunkat meghatározó érzés, hogy ha lemaradunk, kimaradunk valamiből. Bizony lesznek dolgok, amikre nem fog eljutni, ugyanakkor tegye fel magának a kérdést: biztosan ott kell lennem? Mi tölt fel, mi tesz boldoggá?

Készüljön fel a változásra! Ne ugorjon bele semmibe hirtelen! A lassulásban a régi szokásokat újakra kell cserélni. Ezeket jobb előkészíteni. Írjon egy listát arról, mi az, amit szeret, amit nem szeret és amit szeretne csinálni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141533_auto_resized.jpg
origo.hu

Bayer Magyar Péternek: Kussolj és ne hazudozz!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713506709
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143031_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Levadászlak titeket! – baloldali aktivista fenyegette meg a kormánypárti képviselőket a Parlamentben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142129_auto_resized.jpg
ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135658_auto_resized.png
hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713506709
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713506709
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713506709
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy