Akkor most elmondjuk, valójában mennyit kell inni naponta

Egy 100 kilogrammos ember három és fél liter vizet kell, hogy megigyon naponta.
Egy 100 kilogrammos ember három és fél liter vizet kell, hogy megigyon naponta.

Egy átlagos, körülbelül 70 kilós ember szervezetében nagyjából 40 liter folyadék van, aminek egyharmada sejteken belül található. Fontos azonban megjegyezni, hogy az elsődleges szempont nem az, hogy mennyi víz van a szervezetben, hanem, hogy testen belül milyen a nátrium és a víz aránya – árulta el dr. Kovács Zoltán háziorvos.

– Önmagában a vízre a szervezet minden egyes részén szükség van: javítja a vérkeringést, segíti a vese normális működését, hatással van az emésztőrendszerre és az agyi működésre. Ha azonban túl kevés folyadék kerül a szervezetbe, az megnöveli a nátrium szintjét, ami végül heves szívdobogáshoz, izomgyengeséghez, zavartsághoz és tudatzavarhoz vezethet – hangsúlyozta a szakember.

Kiszámolható a napi szükséglet

A köztudatban az él, hogy napi két liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, ez azonban nem teljesen igaz. Ez egyénfüggő, és nagyban befolyásolja, hogy mekkora az illető testsúlya. A szakemberek általában 3 kilónként 1 deciliterrel szoktak számolni.

– Egy 60 kilós nő esetében igaz, hogy napi két liter lehet az ajánlott mennyiség, amihez minden egyes elfogyasztott vízhajtó szer – például kávé – után további két decilitert kell hozzáadnunk. Egy 100 kilós férfinál a 3,5 liter is az alap, de ha már megiszik két kávét, máris 4 liter vízre lehet szüksége.

Túlzásba sem szabad esni

A szervezet magas nátriumszintje mellett az is komoly problémát okozhat, ha a túlzott folyadékfogyasztással a másik irányba billentjük el a mérleg nyelvét. Vízmérgezés akkor léphet fel, ha hirtelen túl sok vizet iszunk, vagy ha olyan betegségünk van, ami megakadályozza a szervezeten belül a víz kiválasztását.

– A szervezet igyekszik kiegyenlíteni a nátrium és a víz arányát. A túlzott folyadékbevitelkor a sejtek megpróbálják növelni a nátrium szintjét azzal, hogy hatalmas mennyiségű vizet vesznek fel. A legveszélyesebb, ha ez az agyban történik, a koponyán belüli nyomás megemelkedése ugyanis komoly károkat okozhat – mondta dr. Kovács Zoltán.

A háziorvos szerint azonban a túlzott vízfogyasztás a cukorbetegség vezető tünete is lehet.

– Ha valaki nem egy nagy vízfogyasztó, viszont egyik pillanatról a másikra elkezd sokat inni – ezzel együtt pedig nagyon sokat pisilni –, az cukorbetegséget jelenthet, amit mielőbb ki kell vizsgálni – hangsúlyozza a szakember.