Test és lélek

A migrén új ellenszerét keresik Szegeden is

Bors

Létrehozva: 2015.10.23.

Kelet-Európából egyedül szegedi résztvevői vannak annak a nemzetközi kutatásnak, amelynek célja a migrén újfajta gyógyszerének kikísérletezése. Hazánkban másfél millióan szenvednek ilyen típusú fejfájástól, egyharmadukon pedig nem segít a jelenleg elérhető egyetlen terápiás módszer.

Hazánkban másfél millióan saját tapasztalatból tudják, mi az a migrén. Lassan népbetegségnek is nevezhetjük, bár igazságtalan módon a nőket jóval gyakrabban sújtja. Míg gyermekkorban a fiú-lány arány ugyanaz az érintettek körében, felnőttkorra a migrénesek kétharmada a nők közül kerül ki.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy 60 éves kor után csökken a betegség előfordulása, valószínűleg nem állunk messze a valóságtól, ha azt állítjuk, hormonális okok is állnak a hátterében. Az azonban, hogy pontosan mi váltja ki, a mai napig többé-kevésbé rejtély az orvosok előtt.

– Stressz, időjárás-változás, de még a táplálkozás is okozhatja ezt a hirtelen fellépő, erős fejfájást. A legkritikusabb viszont a túlterheltség – mondta el Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának intézetvezető professzora. A betegséggel pedig nem csupán az a baj, hogy az érintettek a roham alatt képtelenek bármit csinálni és szenvednek.

– A migrénesek között statisztikailag kissé nagyobb a stroke és az epilepszia előfordulásának aránya – mondta el a neurológusprofesszor.

Nem véletlen, hogy a migrén hosszú évtizedek óta aktívan kutatott terület. Látványos eredményt azonban az elmúlt húsz évben nem sikerült elérni: a triptánok gyógyszeripari bevezetése óta nincs másfajta átütő, rohamkezelési alternatíva.

– Az antitestek beinjekciózásának módszere klinikai vizsgálatok alatt áll. Ennek lényege, hogy olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, amely a roham során felszabaduló molekula ellen hat, és hetekig garantálja a fájdalommentességet – mondta el Vécsei László.

Ez a módszer tehát még nem elérhető, de bevezetése után, sok betegen szerzett tapasztalat alapján derül majd csak ki valós hatékonysága. Éppen ezért olyan kutatási program indult, amelynek célja, hogy egy olyan molekulát találjanak, mely a migrén újfajta ellenszere lehet. A finnek a genetikai hátteret vizsgálják, a németek pedig egyebek mellett speciális MR-vizsgálatokat végeznek. Az Euroheadpain programnak Kelet-Európából egyedül szegedi résztvevői vannak: a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak fő feladata a migrén új gyógyszerjelölt-vegyületének a tesztelése.

– Új hatásmechanizmusú vegyületekkel dolgozunk: Fülöp Ferenc professzor vezetésével vegyészek, Toldi József professzor közreműködésével élettanosok és mi, neurológusok kutatunk együtt. Már közel másfél évtizede foglalkozunk a kinurénsav analógok hatásaival, ezért kerülhettünk be a programba. Ennek köszönhetően most tudunk vegyszereket és új kísérleti eszközöket venni, ami nagyban segíti majd a munkánkat – mondta el Vécsei László. Arra a kérdésre, mikor kerülhet a piacra a kutatás eredményeként új gyógyszer, a professzor óvatosan válaszolt.

– Minden gyógyszert évek, évtizedek alatt fejlesztenek ki, és több milliárd dolláros költsége van. Esetünkben az a kérdés, találunk-e olyan molekulát, amit érdemes alaposabban vizsgálni. Ha igen, Koppenhágába küldjük további vizsgálatokra, ahol újabb teszteken tanulmányozzák majd. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166471_auto_resized.jpg
origo.hu

Nem egy luxustelefon, de nagyon jó vétel lehet a Samsung Galaxy A55

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166794_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter tüntetésén nem csak a Momentum szavazók, de maga Donáth Anna is részt vett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27484_resized.jpg?avcount=1714171512
origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159499_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714171512
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714171512
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714171512
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DedPGjwTWQ92DoPtf7u1-S3URi4e2qCc25o1NDcl_WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.webp
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_IANWog1V7IafXPzM1-tdCyMO3S6VJYzLIpcaooroAs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.webp
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött