A házi a nyerő, leszerepelt a bolti tepertő

A hideg téli hónapok remek étele a tepertő. Nem tartozik a fitnesz kategóriába, de mértékkel biztosan nem árt. Körülnéztünk a boltokban és a piacon, hogy lássuk, mennyiért mérik.
A hideg téli hónapok remek étele a tepertő. Nem tartozik a fitnesz kategóriába, de mértékkel biztosan nem árt. Körülnéztünk a boltokban és a piacon, hogy lássuk, mennyiért mérik.

A hetvenes években, amikor még nem árasztott el bennünket az ipar olajokkal, a háztartások zöme fizetéskor vett néhány kiló zsírszalonnát, a háziasszonyok kiolvasztották, hogy legyen egész hónapra zsír a főzéshez. Ekkor keletkezett a zsírolvasztás mellékterméke, a ropogós, kívül barnás, belül rózsaszínes töpörtyű. A sertéshús általános forgalmi adójának csökkentése miatt a sertéshúsos változatokkal foglalkozunk.

Miből lehet?

A sertés mellett libából is készítenek tepertőt, és mostanában nagy divat a haltepertő is. Az utóbbinál a ponty és a harcsa zsírosabb falatait készítik el.

Tesco Prémium étkezési tepertő – 200 g 549 Ft – 2745 Ft/kg

Nagyon apró, olyan mintha mogyorószemeket látnánk. Illata, íze, állaga erősen közepes.

Lipóti Pékség kimért tepertő – 2850 Ft/kg

Illata közepes, különösen néhány nap hűtőszekrényben való tárolás után. Színe sápadt, íze zsíros.

Spar – Tamás Hús tepertő 200 g 469 Ft – 2345 Ft/kg

Épp olyan apró, mint a Tescóban kapható Prémium, és jellemző tulajdonságaiban is nagyon hasonló.
Ugyanitt találtunk apró tepertőt 180 grammos csomagolásban 629 Ft-os áron. Nem volt meggyőző a színe, össze voltak ragadva a szemek, nagyon drágának tartottuk, ezért meg sem vásároltuk.

Victus étkezési tepertő 250 g 755 Ft – 3196 Ft/kg

Első pillantásra emlékeztet a házi tepertőre, és vannak benne ropogós darabok is, de a kóstolás nem igazolja reményeinket. Nem olyan, mint amit az ára alapján vártunk.

Bosnyák téri piac: A piacon áruló kistermelők 3000 Ft-os áron kínálják portékájukat. Változatos méretűek a darabok, bár kicsit nagyok a szemek. Illatra, ízre sem rossz.

© Fotó: Shutterstock

Percek alatt kész

A tepertőnek valót vágjuk kockákra, öntsünk egy lábosba kevés vizet, és kevergetve, lassú tűzön melegítsük át. Amikor a zsír kezd kiolvadni, állítsuk erősebb fokozatra a tűzhelyet, állandó keverés mellett süssük pirulásig a kockákat.

Számoljunk utána

Portyázásunk során zsírszalonnát 700–900 Ft/kg-os áron találtunk, bőrös csont nélküli csülköt pedig kilónként 1000 Ft körüli áron. Mindkettőt kipróbáltuk, az utóbbiból sült ki finomabb töpörtyű. Természetesen, ha zsírt szeretnénk kapni a vásárolt szalonnából, és kevés töpörtyűt, akkor a szalonna a megoldás, ám, ha töpörtyűrajongók vagyunk, ráadásul a husisabb fajtát kedveljük, bátran vásároljunk csülköt. Bármelyiket választjuk, fele áron jutunk jó házi töpörtyűhöz, mintha készen vennénk.

Eredmény

Sajnos egyik boltban és a piacon vásárolt töpörtyűt sem találtuk olyannak, amelyiket jó szívvel ajánlanánk, ráadásul meglehetősen drágák. Mivel mostanában egyre többen használnak olaj helyett házi zsírt, javasoljuk, készítsenek otthon töpörtyűt.