7+1 tipp, hogy jobb szelfit készítsen, mint bárki

Ha nem is rak ki magáról mindennap egy-egy képet, ilyenkor nyáron nyaralás alatt, ha egy szebb helyen jár, ne legyen rest lefotózni magát. Mutatunk pár tippet, hogyan készítsen tökéletes szelfit.

Ha nem is rak ki magáról mindennap egy-egy képet, ilyenkor nyáron nyaralás alatt, ha egy szebb helyen jár, ne legyen rest lefotózni magát. Mutatunk pár tippet, hogyan készítsen tökéletes szelfit.

1. Ellenőrizze a külsejét

Gondoljunk bele, a szelfit egy magunk előtt 40–50 centire tartott telefonnal készítjük, jó esetben átlagos világítás, összevissza árnyékok mellett, ilyenkor bizony látszanak a karikás szemek, az elkent smink, a lenőtt haj, és az összes többi apró „baleset”. Szóval mielőtt szembekattintjuk magunkat, esetleg rendezzük kicsit az arcunk és a frizuránk.

2. Figyeljünk a szögekre

Fontos, hogy milyen szögből fotózzuk magunkat. Ha túlzottan felülről, akkor torzulhat az arcunk, ahogy alulról nézve is. Az sem túl előnyös, ha egy egész alakos fotónál túlságosan torznak tűnhet a testünk. Ha meg túl közelről lőjük az önfotót, a fejünk fele a képen kívül maradhat.

3. Irány a fény

Bármennyire is hangulatos az éjszakai buli, semmi értelme, hogy egy félhomályos helyiségben, vagy épp hazafelé, holdfénynél próbáljunk jó képet összehozni. Egy bizonyos félhomályszint alatt már csak nagyon szemcsés, élvezhetetlen képek születhetnek. A legjobb képeket természetes nappali fényben lehet összehozni. Arra viszont ügyeljen, hogy a nappal mindig szembe álljon. De próbáljon meg nem hunyorogni.

4. Álljon vagy üljön

Figyeljen arra, hogy életlen lehet a kép, ha mondjuk mozgó járművön, vagy gyaloglás közben próbáljuk elkapni legszebb mosolyunkat. A legjobb, ha nyugodt, mozgás- és rázkódásmentes környezetben próbálkozunk, stabilan helyezkedünk el, és akár még a telefont tartó karunkat is megtámaszthatjuk.

5. Figyeljen a háttérre

Ügyeljen arra, hogy a háttérben ne legyen egy csapat bámészkodó turista, vagy valami olyasmi, ami később nem mutatna jól a képen, például egy szemetes. És, ha szeretné, hogy a táj vagy egy épület is látszódjon, szerezzen be egy szelfibotot.

6. Adjunk a minőségre

Szelfit lehet ugyan több éves, gyenge kamerával rendelkező mobillal is készíteni, de csak magunkkal tolunk ki így. Ha viszont mégis próbálkozunk, az eredményt gyakran a legügyesebb utószerkesztéssel sem lehet használhatóra faragni. Nem csak a megapixelek száma számít, hanem az is, milyen látószögű, fényerejű a kis kamera. Ha fontos a fotózás, érdemes egy szolgáltatónál vagy bemutatóteremben kipróbálnia az adott modellt.

7. Szerkessze a képet

Ha elkészült a szelfi, ne akarjunk rögtön a megosztás gomb felé nyúlkálni. Ha van időnk, nézzük meg otthon nagyban az elkészült képet, és akár használjunk valamilyen fotómanipuláló alkalmazást. Vagy legalább a telefonon található szerkesztővel próbáljunk kicsit végigmenni a nyers fotón.

Érdemes játszani kicsit a fényerővel, a színtelítettséggel, a kontraszttal, de jó ötlet levágni a kevéssé sikerült képrészleteket, vagy akár egy másfajta képaránnyal elérni a kívánt hatást.

+1. Mosolyogjon

"Az effekteteket, mint például a ráncok eltüntetése, vagy a bőrsimító programokat sem érdemes túlzásba vinni, mert úgy is meglátszik a képen" – mondja Végh Sándor, a Bors fotóriportere.

"Fontos a fény, de a tűző napon készített képek sem a legideálisabbak. Ha tudja magáról, hogy jól áll, bátran mosolyogjon!"