Test és lélek

40 fokig hasznos a láz?

Bors

Létrehozva: 2015.05.04.

Megosztotta az édesanyákat dr. Novák Hunor írása, miszerint hibát követ el az a szülő, aki 40 fok alatt rutinszerűen csillapítja a gyermek lázát. A cikkel kapcsolatban a gyermekorvos véleményét kérdeztük.

A lázcsillapítással kapcsolatos szokásaink messze elmaradnak a fejlett, nyugat-európai országokéhoz képest. Magyarországon sokszor már hőemelkedésnél lázcsillapítót adunk a gyermeknek, nehogy feljebb kússzon, és megrémülünk egy 39 fok fölötti láztól.

Ha rosszul van a gyermek

Eszünkbe jut rögtön a gyógyszer, a hűtőfürdő, és más „ősrégi" módszerek. Dr. Novák Hunor székesfehérvári orvos hangsúlyozza, nem kell megijedni a láztól, hasznos folyamat, amely a segíti a fertőzés leküzdését, és valójában még a 40 fok fölötti láz sem károsítja a szerveket, nem csapódnak ki a fehérjék sem – ezek alaptalan félelmek.

De 40 fokig? – hüledeznek az olvasók. Lapunk Facebook oldalának kommentelői közül senki nem hagyja 40 fokig kúszni a lázat. Bettina 38,5-nél már ad gyógyszert, Nina szerint egészséges gyermeknél, aki fogyaszt elég folyadékot, 39-ig nem kell lázat csillapítani. Anett hűtőfürdőt alkalmaz, és gyógyszert ad 38 felett. Nem a láz mértéke, hanem a gyermek állapota, közérzete a meghatározó – reagál az orvos. Ha a gyermek rosszul van, fájdalma is van, vagy nem hajlandó inni – ami egyébként láz esetén a legfontosabb –, akkor adjunk lázcsillapítót, javasolja.

A szülő célja minden esetben az kell, hogy legyen, hogy a gyermek jól érezze magát. Ehhez abszolút nem járul hozzá a „hűtőfürdőként" sokszor helytelenül alkalmazott fizikális lázcsillapítás sem: csak bele kell gondolni, milyen rossz emlékeink fűződnek a hideg vízhez, amikor amúgy is vacogtunk.

Helyesen alkalmazva (a lázzal megegyező fokú fürdővizet készíteni, majd fokozatosan 30 fokosra hűteni) nem tartósan lejjebb viszi kicsit a hőt, de a lázcsillapító sokkal hatásosabb, ha rosszul van a gyermek.

A 38 fokos láz a legjobb

Rendkívül változó viszont, hogy kinek hogyan reagál a szervezete a lázra, erősítette meg a cikkíró véleményét dr. Blazsovszky Matild szegedi házi gyermekorvos és kommentelőnk, Szimonetta:

„A láz igenis szükséges, segít. Nyilván ha túl magas, túl sokáig fennáll, csillapítani kell. Az, hogy kinél mit hoz ki a láz, eléggé a személy egyéni állapotától függ, van, aki 39 fokos lázzal vígan elvan 2 napig, aztán meggyógyul, én meg ájuldozom ugyanennyivel".

Köztudott, hogy 38 foknál termelődik a szervezetben olyan ellenanyag, amely felveszi a harcot a vírusokkal. A láz tulajdonképpen egy csata, a lázcsillapítással a saját harcosunkat buktatjuk ki. – Viszont magas láznál (39 fölött) emelkedhet a pulzusszám, romlik a perifériás keringés, az anyagcsere, ezért ha azt tapasztaljuk, hogy nehezebben veszi a levegőt a gyermek, vagy végtagjai hidegek, akkor az jelzés, segítsünk a gyermeken lázcsillapítóval – tanácsolja a gyermekorvos.

Azzal kapcsolatban, hogy hány foktól tekinthető lázasnak egy beteg, az utóbbi időkben változott meg a szakma hozzáállása. Míg eddig 37,5 foktól lázasnak tekintettük a beteget, most már kitolódott: 38 fokig hőemelkedésről, 38 foktól 39-ig lázról, 39 fok fölött magas lázról beszélünk – vázolta a gyermekorvos. Ezért ő 39 foknál már javasolja a lázcsillapítást egyébként egészséges gyermeknél is. Egy krónikus beteg, szívbeteg vagy szervtranszplantáción átesett páciensnél teljes mértékben máshogy kell eljárni. Őket láz esetén érdemes azonnal orvoshoz vinni, mint ahogy a 6 hónaposnál fiatalabb gyermeket is.

Nem szünteti meg a gyógyszer a lázgörcsöt

„A kisfiam kétszer esett át lázgörcsön, amit senkinek nem kívánok! Mindkét esetben 38,5–38,9 közötti láz váltotta ki a görcsös állapotot. Orvossal egyeztetve azóta mi 37,5-től már lázat csillapítunk, hogy a bajt elkerüljük" – írja Zsuzsanna.

Lázgörcsös állapot esetén nagyon megijednek a szülők, mondja dr. Novák Hunor, majd hozzáteszi: a görcs legtöbbször pár percen belül magától megszűnik, lázcsillapító adása felesleges, mert sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet vele. Szerencsésebb lenne egyébként fertőzés kiváltotta görcsnek hívni, hiszen akár 37 foknál is jelentkezhet, és nem a láz okozza, hanem a háttérben zajló bonyolult biokémiai folyamatok, amelyekre a lázcsillapító nincs hatással. A görcs viszont mindig figyelmeztet, ezért érdemes kivizsgáltatni a gyermeket, mert akár agyhártyagyulladásra is utalhat.

– Kaptam hideget-meleget, ebből is látszik, Magyarország e tekintetben mennyire konzervatív, hiszen csak bemutattam, hogyan állnak a lázcsillapítás témaköréhez a legfejlettebb országokban, mi lenne a követendő – fogalmaz dr. Novák Hunor.

Szerencsére ma már egyre több házi gyermekorvoshoz jutnak el kutatási eredmények, a nyugat-európai gyakorlat, de a szemléletváltás nem könnyű sem orvosnak, sem szülőnek.
Hiba felébreszteni a gyermeket

A lázgörcs mellett a szülők számára az is fejtörést okoz, ha este lázas a gyermek, adjanak-e lefekvés előtt lázcsillapítót. Dr. Novák Hunor szerint nem szükséges, hiszen ha tovább kúszik is a gyermek hője, az a közhiedelemmel ellentétben semmiféle agykárosodást, görcsöt nem okoz. Ezért nagy hiba felébreszteni például a gyermeket éjszaka, hogy lázcsillapítót adjunk neki.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143561_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713535812
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143795_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szteroidos kezelést kapok” – komoly problémával küzd Marics Peti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139890_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132642_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144301_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Teljesült Gulácsi kívánsága, a Bayern ezzel csúnyán hoppon maradt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713535812
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17093867_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713535812
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713535812
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143250_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy