Hűtés

Főhet a fejünk a májusi hőség miatt, de néhány trükköt bevethetünk

Bors

Létrehozva: 2022.05.25.

Még csak május van, de már kaptunk 30 fokos meleget, így most főhet a feje annak, aki nem hívott időben klímást. Mutatjuk, mit tehetünk házilag a hűvösért a lakásban.

Forrás: Pixabay

Helyenként már 30 foknál is több volt a napokban az országban, így már most, május végén igencsak melegünk lehet a lakásban is, ahol nincs megfelelő túlmelegedés elleni védelem, jelesül hűs árnyékot adó fák, vagy nincs lehetőségünk a megfelelő szellőztetésre. És hol van még az igazi nyár, amikor még csak éjjel sem hűl le a levegő annyira, hogy az a lakás levegőjét is elviselhetőbbé tegye? A korábbi évekhez hasonlóan már idén is elkéstünk a klíma beszereltetésével, ilyenkor már nem tudnak vállalni új telepítést a szakemberek. De mit tehetünk, hogy ne főjön a fejünk az állandó hőségben?

Bármilyen furcsának is hangzik, mégis van néhány praktika, amit kipróbálhatunk arra az esetre, ha nincs klíma a lakásban.

Szellőztetés kora reggel

A legnagyobb kánikulában nincsen sok értelme szellőztetni, hiszen kintről legfeljebb melegebb levegőt tudjuk beengedni. Általában csak éjszaka megfelelő a kinti hőmérséklet ahhoz, hogy azzal csökkenteni tudjuk a bentit. Célszerű egy kis kereszthuzatot csinálnunk, hogy a hűvös átjárhassa helyiségeinket. Ha a legjobb végeredményt szeretnénk elérni, akkor keljünk időben és már az első napsugarak megjelenése előtt zárjunk be és sötétítsünk le, amit csak tudunk.

Jeges sós vizes ventilátor

A lakás hűtésében a lényeg, hogy mozogjon a levegő – ebben pedig nagy segítségünkre lehet egy egyszerűbb ventilátor is. Ha még jobb hatást szeretnénk elérni, akkor tegyünk egy kis sós jeget a ventilátor elé. Hogy miért pont sósat? A só egy kicsit megemeli a víz fagyáspontját, ami a nyári melegben hasznos tulajdonság. Csinálhatunk jégkockákat is, de akár ásványvizes palackokat is lefagyaszthatunk, hogy minél tovább maradjon meg a víz jég formájában. Körülbelül egy a kilenchez arányban tegyünk sót és vizet egy másfél literes palackba! Hagyjunk egy kis helyet, körülbelül 3 decilitert a fagyás következtében bekövetkező térfogatnövekedésnek. Ha megfagyott, akkor pedig élvezzük a belőle áradó hűvösséget!

szoba
nyár
klíma
ventilátor
A klíma nagyon jó. De mi van, ha nincs?  Fotó: Pixabay

Árnyékolás a legforróbb pontokon

Az egyik legjobb megoldás annak, hogy ne melegedjen fel lakásunk, ha megakadályozzuk azt, hogy a napsugarak bejussanak oda. Ezért árnyékoljuk le az ablakokat, különösen azokat, amelyeket telibe süt meg a nap bizonyos napszakokban! Ha elmegyünk otthonról, érdemes az egész lakást besötétíteni, hogy kellemes hűvös fogadjon minket akkor, amikor hazaérünk munkából. Ha otthon vagyunk, akkor is érdemes napközben teljesen lesötétítenünk, az ablak árnyékolás házilag fontos lépés, ha szeretnénk elkerülni, hogy nappalink szaunává változzon.

Csavarjuk fel a szőnyeget

Bármilyen meglepő, szedjük fel a nyári hónapokra a szőnyegeket a lakásban! Egyszerűen csavarjuk fel őket, és mossunk fel hideg vízzel!

https://cdn.borsonline.hu/2021/07/6jYPm7gDNiu_Sj1uL-43vz53kAJFzVZVW0c_DZpdHpE/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FjMTQ4ODNkYzFjYzQxOGJiNzZiMGNjYjdiNDQzM2Zj.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Újra beüt a kánikula: összegyűjtöttük, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen

Mától beüt újra a kánikula, megérkezett a harmadik hőhullám az országba. Úgy készüljünk, hogy akár 38-40 fok is lehet! A Bors most összegyűjtötte, hogyan tudunk védekezni a hőség ellen otthon, útközben és a munkahelyünkön.

Húzzunk ki minden elektromos eszközt

Az árammal működő gépek is sok hőt termelnek, ezért jobb, ha odafigyelünk rájuk, húzzuk ki őket, amikor csak lehet, és nincsenek használatban. Ha akár éjszakára, akár napközben, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodsz otthon, kihúzod a konnektorból a nem használt eszközöket, egyaránt spórolhatsz az áramszámlán és mérsékelheted a benti hőmérsékletet.

Válasszunk megfelelő ágyneműt

Aki a kellemes hűvöset szereti alváshoz, annak bizony kín lehet a nyári hónapokban az alvás is. Ezért válassz 100% pamut ágyneműt. A világos textíliából készült huzatoknak jobb a légáteresztő képességük, érdemes tehát erre is figyelni, így talán a hőség ellenére is tudunk majd nyugodtan aludni. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27617_resized.jpg?avcount=1714492814
origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27609_resized.jpg?avcount=1714492814
origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175403_auto_resized.png
metropol.hu

A hét második felében nem lesz köszönet az időjárásban, a fél országra figyelmeztetést adtak ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171892_auto_resized.jpg
vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17170167_auto_resized.jpg
ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174400_auto_resized.png
hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27610_resized.jpg?avcount=1714492814
origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714492814
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174475_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hamarosan rendkívüli szerencse fog rámosolyogni erre a 4 csillagjegyre

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/HdPBLHxtNrhX-2sQVSBjjPNOMM2Lub_aEE7pGmavBK0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.jpg
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi