Gasztro

Eláruljuk, mi a tökéletes farsangi fánk titka

Bors

Létrehozva: 2022.02.08.

Nem sikerült eddig még tökéletes, puha, omlós, tényleg szalagos fánkot készítened? Ne csüggedj, eláruljuk, hol rontottad el!

Forrás: Bors

A kelt tészta ugyan tartogat kihívásokat, de ha egyszer sikerül rátalálni a titok nyitjára, nem is akarsz majd mást sütni. Mi például addig próbálkoztunk, mígnem ma már bátran nekiállunk még a fánknak is. Ha te is merítettél elég erőt és elszántságot, adunk egy kis segítséget, hogyan állj neki, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

1. Az előkészület

A siker a részletekben rejlik, mondják, és ez a fánknál különösképp igaz. A legfontosabb, hogy minden hozzávaló meleg legyen. Igen, még a liszt is. Télen, ha van radiátor, elég a lisztet egy tálban 15-20 percre rárakni. Egyébként minden mást is készítsünk ki az asztalra, hogy szobahőmérsékletű legyen, de érdemes megmelengetni a nyújtódeszkát, a nyújtófát, de még a konyharuhát is, amivel letakarjuk a kelő tésztát.

2. Eszköz

A sütéshez használt edénynek elég magas legyen az oldala, hogy a forró olaj ne fröccsenjen ki. Legjobb a zománcozott vagy rozsdamentes acélból!

3. A tökéletes hőfok

Fontos részlet, hogy a fánkot és az édes tésztákat mindig friss olajban kell sütni! Az olaj hőmérséklete szintén tökéletes kell legyen, 170-180 fokra kell felhevíteni. Ellenőrzésül tedd bele egy fakanál nyelét: ha buborékok jönnek fel mellette, a zsiradék elérte a megfelelő hőmérsékletet. Amennyiben nem elég forró az olaj, a tészta sok zsiradékot szív magába.

4. A szalag

A tészta egyik oldalának közepét kissé nyomd be, majd ezzel a felével lefelé tedd a lábosba. Az edényt fedd le, és a fánkalját süsd aranyszínűre. Ezután fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalát, így lesz tökéletes szalagja. A kész süteményt törlőpapírra vagy rácsra szedve csöpögtesd le.

5. Egyszerre keveset!

Kis adagokat helyezz a forró zsiradékba! Ne rakd tele a lábost, mert a tészta lehűtheti az olajat, és azért sem, mert a fánkok a sütés közben megdagadnak!

A szalagos fánk alapreceptje

Hozzávalók:

  • 300 ml tej
  • 30 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 ml sötét rum (vagy 1 ek. rumaroma)
  • 5 db tojássárgája
  • porcukor, lekvár a tálaláshoz
Házi lekvárral az igazi - a szerző saját fotója.

Elkészítés:

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1 kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.

Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal bebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük.

Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.

Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, lekvárral a tetején tálaljuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168919_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27507_resized.jpg?avcount=1714244417
origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168928_auto_resized.png
metropol.hu

Hilda: “Van, amit teljesen másképp éltem meg”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165936_auto_resized.jpg
vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163762_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött: rosszul lett és összeesett egy lány a Budapest Parkban, leállították a Blahalouisiana koncertet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167936_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27506_resized.jpg?avcount=1714244417
origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714244417
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714244417
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714244417
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DedPGjwTWQ92DoPtf7u1-S3URi4e2qCc25o1NDcl_WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.webp
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/_IANWog1V7IafXPzM1-tdCyMO3S6VJYzLIpcaooroAs/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.webp
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött