Test és lélek

Mutatjuk, miből álljon össze a nyári útipatika

Bors

Létrehozva: 2021.07.20.

Az utazáson, amikor felhőtlenül élvezzük szabadidőnket, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy szűkebb otthonunkon kívül ugyanúgy érhet minket valamilyen baj. Ezeket pedig jó, ha azonnal tudjuk tünetileg kezelni.

Forrás: Pexels

Amikor a nyaralásra pakoljuk teli a bőröndöt, csak a legfontosabbakra gondolunk. Nyári ruha, szoknya, nadrág, bikini, fürdőnadrág, papucs, váltóruha. Örülünk, ha befér minden a pakkba, és nem kell átrendezni a táska tartalmát. Az pedig eszünkbe sem jut, hogy egy leéégés, vírusfertőzés vagy banális baleset bármikor utolérhet bennünket. Így adódik a kérdés, milyen útipatika legyen nálunk a vakáción?

Megfázás

Elázunk egy hirtelen vihartól, magunkon hagyjuk a nedves fürdőruhát, hirtelen iszunk vagy eszünk hideget. A légkondikról már ne is beszéljünk, megannyi szituációban okozhatunk magunknak megfázást, és ezzel járó szövődményt, például torokgyulladást. Erre megoldás, ha van nálunk valamilyen szopogatós torokfertőtlenítő tabletta vagy torokfertőtlenítő spray, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. Biztos ami biztos alapon legyen nálunk lázmérő és lázcsillapító szer, ha elhatalmasodnának a tünetek. A C-vitamin alaptartozék: gyorsítani tudja a gyógyulást!

Gyomorrontás

Különösen gyermekeknél jelent ez kockázatot, de mi, felnőttek is könnyen pórul járhatunk, akár egy kevésbé higiénikus étteremben is. Akárhová utazunk, a nyaralás előtt egy héttel jó, ha megelőző jelleggel szedünk valamilyen probiotikumot, amely javítja a bélflóránkat. Utazáshoz vannak olyan gyógyszerek, amik meggátolják a hányinger kialakulását. Ha pedig megvan a baj, próbáljunk meg egy-két napot pihenni. Hasmenésre legyen nálunk széntabletta vagy olyan por, ami gyulladáscsökkentő és védi a belek nyálkahártyáját. Hányásnál, de hasmenésnél is, nagyon vigyázzunk a kiszáradásra, legyen nálunk elegendő ásványvíz!

Csípés, kiütés

Szúnyogok, kullancsok, bogarak, csalán – csak néhány állat és növény, ami bármikor képes olyan csípéseket vagy kiütést okozni, ami azonnali beavatkozást igényel. Rovarcsípés megelőzésére mindenképp legyen nálunk spray vagy krém, amivel néhány óráig távol tartjuk magunktól az élősködőket. A kalciumról sajnos bebizonyosodott, hogy allergiás reakció esetén sem használ. Az antihisztamin tartalmú allergiagyógyszer, vagy viszketést csillapító és hűtő hatású gél, krém vagy kenőcs mindenképp legyen a bőrönd alján. Kullancsokhoz kötelező a kiszedő szett, amelyet gyógyszertárakban, drogériákban szerezhetünk be.

Leégés, napszúrás

Ehhez nem szükséges vízpartra mennünk, mert egy hosszabb séta alatt vörösre sülhetünk a napon. Felnőtteknek legalább 30, gyerekeknek minimum 50 faktoros naptej alaptartozék, a napozás utáni krémről, vagy sprayről nem is beszélve. A patikusok segítenek a megfelelő termékek kiválasztásában. A napszúrás tüneteinek csillapításán a hideg vizes borogatáson túl hányás- és lázcsillapítókkal segíthetünk.

Sérülések

Bepörög a gyermek, nagyokat játszik, egy pillanatra elveszti az uralmát és rögtön megvan a baj. Nyaralás közben pedig még nagyobb a fizikai aktivitás, hisz sok az új élmény. A kisebb sérüléseket mi is tudjuk kezelni kötszerekkel: ragtapasz, steril gézlap, pólya és sebfertőtlenítő nélkül a gyerekes családok el se induljanak otthonról! Ha szálka, tüske, vagy ne adj’ isten fullánk kerül a bőr alá, anya szemöldökcsipesze jó szolgálatot tud tenni.

+1: Koronavírus-gyorsteszt

Természetesen nem létezik 100 százalékos teszt, de ha koronavírus-fertőzéshez hasonló tüneteket tapasztalunk magunkon vagy a család valamely tagján, segít a tisztánlátásban ha elvégzünk egy tesztet. A megelőzéshez mindenképp legyen nálunk alkoholos kézfertőtlenítő, de ügyeljünk arra, hogy ezt ne hagyjuk az autóban, mert rendkívül tűzveszélyes!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166358_auto_resized.jpg
origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27585_resized.jpg?avcount=1714413011
origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168723_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173984_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171120_auto_resized.jpg
ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27570_resized.jpg?avcount=1714413011
origo.hu

Különleges vallomást tett Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167516_auto_resized.jpg
travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173143_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyászol Vajna Timi, feketébe borultak a közösségi oldalai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714413011
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714413011
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cO12OnBd0hpeGuF8hW4Pyy1pXUgIXbW2TGQu9c9yjnM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZDJmNjlkMWNlZTQ3YjNhMjc3YzUwMzcyNGYyYWI3.webp
Ezo

4 csillagjegy, aki úgy töri össze a szíved, hogy észre sem veszi