Test és lélek

Melyik személyiségcsoportba tartozik? Most megtudhatja

Bors

Létrehozva: 2019.07.21.

<p>Sokszor halljuk mostanában, hogy valaki extrovertált vagy introvertált személyiség. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátrá­nya, még akkor is, ha ez elsőre nem annyira egyértelmű.</p>

Szélsőséges csoportok 

Mindenkinek legalább egyszer megfordul a fejében, hogy vajon ő milyen személyiség lehet. A legelterjedtebb két típus az extrovertált (kifelé forduló) és az introvertált (befelé forduló), azonban Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint ez a kettő nem elég ahhoz, hogy meghatározzuk az embereket. 

– Az extrovertált és az introvertált személyiség igazából két szélsőséges típus, természetesen nem csak ilyen emberek vannak, sőt a többség személyisége en­nél jóval összetettebb. Az introvertált inkább akkor érzi magát biztonságban, ha el tud rejtőzni a külvilágtól. Fontos azonban, hogy ez nem egyenlő a depresszióval. Ezzel szemben az extrovertáltak szeretnek társaságban, a középpontban lenni – magyarázta a szakértő, majd hozzátette, hogy a személyiségünk egy részét a génjeinkből nyerjük, míg a többi a tapasztalatokból, a traumákból és a boldog pillanatokból alakul ki. Pontosan ezért más minden ember, és ezért nem lehet a többséget csak az extrovertált vagy csak az introvertált csoportba sorolni. 

Nyitott és zárt 

Az introvertáltak inkább maguknak valók, kevésbé nyitottak a társas kapcsolatokra, nem annyira aktívak, és nem keresik annyira az ingereket sem. Kevésbé szeretnek ismerkedni, és ha társaságban vannak, nem szeretik, ha mindenki őket nézi, így biztosan nem nekik van a legnagyobb hangjuk. Sokszor úgy tűnhet, mintha nem érdekelné őket senki és semmi, pedig ez nem igaz, csupán befelé fordulóak. Sok esetben erősen próbálják ledönteni a gátlásaikat és a falakat, amiket maguk köré építettek, és ez igen nehéz feladat. 

Egy extrovertáltnak ez a küzdelem szinte felfoghatatlan, ők ugyanis ennek pont az ellentétei. Nekik akkor nő a boldogságérzetük, ha emberek között vannak, rendkívül impulzív, pörgős személyiségek. Fokozottan keresik az ingereket, enélkül nem érzik jól magukat a bőrükben. A szavakkal nagyon jól bánnak, mindent meg tudnak magyarázni, ezért is szeretik a körülöttük levők, ha ők beszélnek az összejöveteleken.

Cserélődnek a szerepek 

Ahogy minden embernek, úgy az extrovertált és az introvertált embereknek is szükségük van a változatosságra. Előbbinek is kell a magányos énidő, míg utóbbiak is igénylik a társaságot. A különbség csupán annyi, hogy nem ugyanolyan mértékben van szükségük a másik típus jellem­zőire. Ha valaki rosszul érzi magát a bőrében, feszeng a saját személyisége miatt, akkor szakértővel javíthat rajta. 

– Természetesen valamennyire változtatható ez, de ne gondoljuk azt, hogy az introvertáltból extrovertált lehet, és fordítva. Lehet, hogy utóbbi szakértő segítségével kicsit majd meg tud nyílni, ahogy egy trauma után a nyitottabb emberek is bezáródnak. A változás sok mindentől függ – magyarázta Makai Gábor. Fontos az is, hogy az ember olyan környezetet teremtsen, ahol jól érzi magát. Ez igaz a munkahelyre is, mivel aki zárkózottabb, nem fogja jól érezni magát egy pörgős helyen, míg a nyitottabbaknak unalmas lehet egy egyszerű irodai munka. Ha minden fontos dolog megvan a környezetben, akkor va­lamennyi személyiség jól fogja magát érezni, és pontosan erre kell törekedni.

Ilyen munkát válasszon!

Az introvertált munkavállaló

Előnyei: türelmes, konfliktuskerülő, empatikus, jó megfigyelő és elemző, erősen tud koncentrálni, elmélyül a feladatban, átgondoltan dönt, nem fecseg.

Neki való állás például: levéltáros, könyvtáros, grafikus, természetfotós, informatikai, számítástechnikai munkakörök.

Az extrovertált munkavállaló

Előnyei: igazi csapatjátékos, szereti a váratlan, spontán helyzeteket, imád be­szélni és jól is kommunikál, népszerű, könnyen alakít ki kapcsolatot idegenekkel is.

Neki való állás például: tévés, rádiós mű­sor­vezető, pincér, eladó, ügyfélszolgálatos, szállodai recepciós.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27664_resized.jpg?avcount=1714644913
origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27660_resized.jpg?avcount=1714644913
origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180520_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Molnár Csaba manipulatív módon, a szövegkörnyezetből kiragadva vágta meg Magyar Péter szövegét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174172_auto_resized.png
hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27663_resized.jpg?avcount=1714644913
origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181310_auto_resized.jpg
travelo.hu

Amszterdam betiltott minden új szállodát és korlátozza a vendégéjszakák számát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181882_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Félúton fordult vissza a pokolból: 10 százalék esélye volt a túlélésre, most újra járni tanul Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714644913
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban