Test és lélek

Gombás fertőzést okoz a túl sok édesség

Bors

Létrehozva: 2018.04.05.

<p>Hangulata ingadozó? Visszatérő húgyúti fertőzése van? Állandóan fáradt? Úgy érzi, nem tud koncentrálni? Emésztési panaszok gyötrik? Vigyázzon, ön lehet, hogy candidás!</p>

Az idei tél bizony próbára tette szervezetünket, rengetegen estek vissza többször az influenzába. Számos esetben számoltak be szövődményes tünetekről is, amelyek jelentősen megnövelték a lábadozás időszakát. Pontosan a szövődmények elkerülése végett döntöttek egyre többen úgy, végigcsinálják az antibiotikumkúrát, amit az orvos felírt, de sokan nem szedtek mellé gyomorvédőt, így egyéb panaszaik is keletkeztek. Például candidások lettek. 

Tünetei

Krónikus fáradtság: Függetlenül attól, hány órát alszik, állandóan fáradtnak érzi magát. Ezt gyakran más tünet is kíséri. Mint például a fejfájás, ízületi fájdalmak, torokfájás. 

Rendszeres húgyúti és hüvelyi fertőzések: Nemi úton is terjed ez a gomba, ezért gyanú esetén kerülni kell egy ideig a szexuális érintkezést. Ha kimutatták a testünkben, partnerünket is küldjük el kivizsgálásra. 

Hangulati zavarok: A Candida jelenlétének kimutatása azért is nehéz, mert a tünetei között számos általános tünet van. Ha valakiben nagy mértékben jelen van, akkor gyakran ingerlékenységet, depresszív hangulatot is előidézhet.

Szájpenész: Leggyakrabban a szteroid gyógyszerek alkalmazá­sa révén jelenik meg. Ha nem kezelik átterjedhet a test más területeire.

Arcüregi panaszok: Befolyásolja az immunrendszert, gyakori melléküreg-gyulladást idéz elő.

Emésztőszervi problémák

Láb- és körömgomba

Koncentrációs zavarok

Szűrje magát otthon

A kellemetlen, égő-viszkető intim tünetek mögött sokszor áll Candida-gomba-fertőzés. Statisztikai adatok szerint a gombafertőzés annyira gyakori, hogy a nők há­romnegyede élete során legalább egyszer megtapasztalja. Patikákban és drogériákban már 2-3 ezer forintért hozzájuthat otthon elvégezhető teszthez. 

– Testi sejtjeink 1/3 része nem tartozik hozzánk. Ez azt jelenti, hogy a baktériumokkal és a kór­okozókkal szimbiózisban élünk – árulta el a Borsnak dr. Hetényi Gábor nőgyógyász, aki elárulta, hogy akkor keletkezik probléma, ha az egyensúly megbomlik. 

– A szánkban is negyvenféle baktérium létezik. Ha kiirtanánk az összeset, belehalnánk. Rengeteg Candida-ellenes kezelés létezik, és némelyiknek több a hátránya, mint az előnye. Egyáltalán nem javaslom a különféle bélfertőtlenítő módszereket, pláne a beöntést, amit a Candida ellen ajánlanak. A folyamatos gombaellenes kezelések hatására elszaporodnak a baktériumok, majd újra jelentkeznek a gombák, és így tovább. Ez egy körforgás, amiből nem egyszerû kiszállni – magyarázta az orvos. 

Milyen betegség ez? 

Az antibiotikumok kúraszerű alkalmazásával és az immunrendszert elnyomó kezelések növekvő számával tél után ismét több a gombás fertőzéssel küzdő betegek száma. 

A Candida felelős a bőrgomba, a hüvelygomba fertőzések jelentős részéért, a szájpenész nevű betegségért, de akár végzetes véráramfertőzést is előidézhet az elszaporodása. 

A belső egyensúly felbomlása az agresszív gyógyszerek, a stressz, a legyengült immunrendszer: mind táptalaja a gombás fertőzés elszaporodásának. 

Mitől borul fel az egyensúly?

A normális bélflóra egyensúlya általában a nem megfelelő táplálkozás miatt borul fel, amit túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. Emellett túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagot fogyasztunk, s ezek a kémiai anyagok idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat.

Nyálteszt 

Reggel, ébredés után mielőtt még bármit inna vagy enne, fogmosás előtt töltsön meg egy átlátszó poharat szoba-hőmérsékletű vízzel. Köpjön bele a pohárba. Várjon 30 percet. Ha a köpet úszik a víz tetején, akkor minden rendben. Ha lesüllyed a pohár aljára, a víz zavaros lesz vagy a nyál úszik a vízen, de szálak lógnak belőle, akkor vélhetően nagymértékben van jelen a szervezetében a Candida. 

Tegyen ellene!

Fogyasszon naponta egy pohár élőflórás joghurtot!

Sok fokhagymát egyen, mert baktérium- és vírusölő hatással bír!

Igyon sok levendulateát, vagy alkalmazzon ülőfürdőt, mert segíti a bélflórát!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek