Test és lélek

12 növény, ami segíti az alvást

Bors

Létrehozva: 2016.06.09.

<p>Mindannyian átéltük már, hogy éjszaka csak forgolódunk az ágyban, nem tudunk elaludni. A kialvatlanság pedig másnap elrabolja az erőnket. Van azonban néhány illatos segítség. </p>

Forrás: Thinkstock

A virágok illatukkal, színükkel és kibocsátott anyagaikkal segítik az embereket abban, hogy jobban aludjanak. Van tizenkét olyan növény, amit ajánlott a hálószobában elhelyezni, ezek nem csak szépségükkel nyugtatnak minket, hanem a pihenést is segítik. Elég a lakásban tíz négyzetméterenként egy cserepes növényt állítani. 

1. Anyósnyelv

Ismert hatása, hogy jelentősen javítja a levegő minőségét, kiszűri az olyan mérgező toxinokat, mint például a tri­kloretilén, benzol és formaldehid. A fotoszintézis által csökkenti a szén-dioxid-szintet és még mesterséges fény mellett, éjszaka is képes oxigént termelni. Külön előnye, hogy ezt a növényt rendkívül könnyű tisztítani.

2. Gerbera

Ez a virág főleg azok számára ajánlott, akik alvási apnoéban vagy allergiában szenvednek. A gerbera egyrészt segít a szén-dioxidot oxigénné alakítani, másrészt bizonyítottan szűri a levegőben lévő formaldehidet. Ez az anyag a belső terekben nagy koncentrációban van jelen, forrásai a préseltfa- és papírtermékek, a cigarettafüst.

3. Vitorlavirág

Ez a mutatós növény megszűri a káros anyagokat a levegőben, és akár öt százalékkal növeli a páratartalmat a környezetében. Elnyomja a levegőben azokat a mikrobákat, amelyek allergiát okoznak, valamint enyhíti az orr és a torok szá­razságát.  

4. Jázmin

Ennek a növénynek édes, misztikus illata gyengéden nyugtatja a lelket. Tanulmányok is megerősítik, hogy ha a közelünkben van, akkor csökkenti a szorongást, így vezet a jobb minőségű alváshoz, ez pedig az energikusabb másnaphoz. A jázmint nemcsak szépsége miatt tartják, gyógynövényként is használják. Teája és illóolaja csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert. 

5. Aloe Vera

Még a NASA kíváncsiságát is felkeltette ez a növény. Hasonlóan az anyósnyelvhez, ez is hatékonyan tisztítja a levegőt és termeli az oxigént. Emellett a benne lévő gél jól gyógyítja a kis vágásokat, csípéseket és a száraz bőrre is kiváló ír. Tartsuk az ablakpárkányon, mert sok fényre van szüksége! 

6. Zöldike

Szintén jól tisztítja a levegőt. A NASA vizsgálatai kimutatták, hogy eltünteti a potenciálisan rákkeltő vegyi anyagok kilencven százalékát a környezetéből. Emellett a kellemetlen szagokat és gőzöket is felszívja. Mindenképpen támogatja a nyugodt alvást. 

7. Levendula

Azt már régóta tudni, hogy az illata segít leküzdeni az alvási problémákat. Elősegíti a lassabb szívverést, csökkenti a vérnyomást és a stressz-szintet. Az anyukáknak azt is ajánlják, hogy tegyenek belőle a sírós babák szobájába. 

8. Borostyán

Ez a NASA másik kedvenc légtisztító növénye. Levelei hatékonyan kezelik az allergia és az asztma tüneteit, ezáltal hozzájárul a jobb alváshoz. Ezen túl a penész szagát is rövid időn belül semlegesíti 78 százalékkal.

9. Gardénia

Fényes és örökzöld levelei miatt sokan választják lakásuk díszének ezt a növényt. A kutatók szerint ha ez a virág a közelünkben van, akkor nyugtató hatással van a szervezetünkre. Világos helyen kell tartani, ahol nem éri közvetlen napfény. 

10. Macskagyökér

A másként valeriánának nevezett növény illatának már a puszta belégzése is segít elaludni. Már a 16. század óta használják, a kivonatát parfümökbe, teába vagy tinktúrákba rakták. Még erősebb az altató hatása, ha szirmait hozzáadjuk az esti fürdővízhez. 

11. Gyompálma

Ez a növény egy fantasztikus légtisztító. Egész nap és éjszaka biztosítja a friss levegőt. Nem túl igényes, a lényeg, hogy a földje nedves legyen, és érje a napfény. 

12. Hegyes csúcsú futóka

Szív alakú levelei nem igényelnek túl sok törődést, viszont jobb minőségű alvást biztosítanak. Ez nemcsak tisztítja a levegőt, hanem segít nyugtatni a fáradt és irritált szemet. Hatékonyan kiszűri a levegőből a formaldehidet, ami gyakran előfordul frissen festett falaknál. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162743_auto_resized.jpg
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714064423
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158286_auto_resized.jpg
vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött