Zika-vírus: bagatellizálja a MOB a riói veszélyt

Nem vitás, a Zika-vírus erősen befolyásolhatja az augusztus 5-én kezdődő riói nyári olimpia eseményeit. Ám a Magyar Olimpiai Bizottság szerint felesleges megkongatni a vészharangokat.
Nem vitás, a Zika-vírus erősen befolyásolhatja az augusztus 5-én kezdődő riói nyári olimpia eseményeit. Ám a Magyar Olimpiai Bizottság szerint felesleges megkongatni a vészharangokat.

Kozák Danuta olimpiai aranyérmes kajakosunk az Origónak kijelentette, nem lenne ellenére, ha emiatt elvennék a braziloktól a rendezést.

– Ez kivitelezhetetlen – replikázott Szabó Bence, a MOB főtitkára.

– Tény, a WHO adatai szerint terjed a kór. Napi kapcsolatban állunk a NOB-bal, az a helyén, igen komolyan kezeli a fenyegetést, a MOB Orvosi Bizottságának vezetője, dr. Balogh Péter pedig rendszeresen tájékoztatja olimpiai sportágaink csapatorvosait.

Globális vészhelyzet

A WHO globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, előrejelzések szerint idén az amerikai kontinensen 4 millió Zika-fertőzött lesz. A vírus miatt születnek kórosan kis fejjel csecsemők. A helyzetre való tekintettel az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága azt ajánlja sportolóinak, aki tart a járványtól, ne utazzon Rióba. Kipchoge Keino, a Kenyai Olimpiai Bizottság elnöke pedig jelezte, küldöttségük távol marad az ötkarikás játékoktól, ha a Zika járványos méretet ölt.

A válogatott kereteket ellátó szolgálat vezető főorvosa, dr. Téglássy György elmondta, mivel nincs védőoltás Zika-láz ellen, hosszú ujjú póló viselésével és szúnyogriasztó spray-vel lehet védekezni.

© Fotó: AFP/Europress

– A Zika tünetei hasonlóak az influenzáéhoz – tette hozzá Téglássy. – Naprakészek vagyunk a járvány terjedéséről, a keretorvosi értekezleteken valamennyi kolléga hozzájut a szükséges instrukciókhoz.

Siklós Erik, a MOB kommunikációs igazgatója a 24.hu-nak elmondta, arról már döntés született, hogy az olimpiai falu magyarok lakta szállását extra szúnyoghálóval és szúnyogriasztókkal szerelik fel, míg a hónap végi főtitkári értekezleten is kiemelt téma lesz a Zika-láz elleni védekezés.

Baráth Etele, a Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint korai a vészharangok kongatása, ő inkább a mérhetetlenül szennyezett víztől tart, a kórokozókat már a palackozott (!) vízben is kimutatták. Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes szerint túldimenzionálják a Zika-veszélyt, ő nem tart a láztól, majd lecsapja a vírusterjesztő szúnyogokat.

© Fotó: Bors