Vizes VB: Semmi nem drága az államnak

Kódolva volt, hogy elrohannak az árak.

Kódolva volt, hogy elrohannak az árak.

Két év alatt megnégyszereződött(!) a vb költsége, amely a kezdeti kalkulációk szerint huszonötmilliárd forintba került volna, mára pedig már a százat is meghaladják a ki­adá­sok. A Duna Aréna nyolcmilliárd­ról negyvenre ugrott.

– Ilyen mértékű növekedés előfordul, ha állami beruházásról beszélünk. Nem saját zsebre megy a játék, az állam bácsinak pedig van bőven, így folyamatosan nônek az összegek. Egy példával érzékeltetve, nemrég építettünk százhatvanmilliárdért, saját beruházásban, saját költséggel, és egy fillérrel sem léptük túl a tervezettet – fogalmazott a Borsnak a Kossuth-díjas építész, Kévés György, aki szerint a negyvenmilliárd reális a Duna Arénára.

Hétfőn a Keletiben mutatták be a felmatricázott vizes vb-s vonatokat. Effélére 43,5 millió forintot költenek © MTI

– Láttam az eredeti terve­ket, és már akkor kizártnak tartottam, hogy nyolcmilliárdból megépítik az uszodát. Szerintem azért becsülték ennyire alá a költségeket, hogy ne rettentsék el a döntéshozókat. És az nem igaz, amit Fürjes Balázs kormánybiztos állít, hogy az eredeti, hullámos tetős komplexum csak makett volt: én láttam a terveket, vagyis elkészültek. Ám az to­vább növelte volna a költségeket.

Kévés azt tartja a legnagyobb problémának, hogy a tervező nem érzi, mennyi lesz az ára annak, amit megtervez. A beárazás a kivitelező reszortja. Külföldön a tervező a valós piaci árakkal kalkulál, nem szaladhat el az összeg. Ez csak Magyarországon fordulhat elő.

Döbbenetes, mire megy el pénz

60 millió: tervezési feladatok ellátása a balatonfüredi parkolófejlesztéshez kapcsolódóan:

16,8 millió: a „2017-es úszó-világbajnokság” megrendezésének társadalmi hatáselemzése,

24,5 millió: mobilapplikációs igények felmérése, fejlesztések előkészítése,

24,2 millió: a „2017-es úszó-világbajnokság” távközlési, informatikai, vizuáltechnikai és broadcasting stratégiájának, akciótervének kidolgozása,

57,3 millió: jegy-előállítási és -értékesítési szolgáltatás ellátása,

55,3 millió: gépjárművek beszerzése,

639,5 millió: bútorok beszerzése,

3 milliárd: kommuniká­ciós szolgáltatások,

43,5 millió: buszdekoráció gyártása és telepítése,

215 millió: staff és külső médiaparkoló kialakítása.

Összesen: 4,136 milliárd