Vakon emel súlyt Matics Ádám

Matics Ádám a világon az egyetlen olyan súlyemelő, aki vakon született, tehát a sportág mozgását a látáson alapuló korrigálás nélkül, speciális módszerrel tanulta meg.
Matics Ádám a világon az egyetlen olyan súlyemelő, aki vakon született, tehát a sportág mozgását a látáson alapuló korrigálás nélkül, speciális módszerrel tanulta meg.

A junior világbajnok súlyemelő, ma már strongman-versenyeken induló Nagy Ákosnál kezdte el a súlyemelést Ádám tavaly ősszel. A korábban erőemeléssel foglalkozó fiú egy buszúton hallott Ákosról, felkereste és rögtön kialakult az összhang edző és tanítványa között.

– Amatőr szinten foglalkoztam az erőemeléssel, de tovább akartam lépni – meséli a 27 éves Ádám. – Amikor lejöttem Ákosékhoz a Veres Győző Súlyemelő Akadémiára, hárman kezdtek foglalkozni velem, Ákoson kívül Majláth Ádám és Mizov Márton, és belefogtunk a munkába.

– Nincs szakirodalma annak, hogy egy vak embert hogyan lehet megtanítani a súlyemelés mozgására – mondta Nagy Ákos, az akadémia szakmai vezetője. – Az összetett mozgásforma elsajátításában nagy szerepe van a látásnak és az ezzel összefüggő korrekciónak, ami Ádámnál, ugye, nem valósítható meg. Ezért vele is úgy kezdtünk, mint a gyerekekkel, a rúd helyett seprűnyelet használtunk és súly nélkül tanulta az alapmozgást, miközben mi fogtuk a seprűnyél végét és irányítottuk, vezettük a mozgását.

A módszer igencsak sikeresnek bizonyult, hiszen Ádám február 20-án elindult első versenyén Tatabányán, ahol a 69 kilósok között a háromból második lett – vagyis egy látó versenyzőt megelőzött –, 46 kilót szakított, hatvankettôt lökött.

– Edzésen már ennél is többet tud, a hétvégi soroksári nemzetközi viadalon már meg is fogja mutatni – folytatja Ákos, aki ki­emelte, hogy Ádám feltűnése a sportágban, illetve a klubban nem csak szakmailag érdekes, de lélektanilag is. Ádám a folyamatos derűjével mindig jó hangulatot varázsol a teremben. Pedig lenne oka az elégedetlenkedésre.

– Ádi szoftverfejlesztőként végzett, kiváló IT-szakember, remekül beszél angolul, de nem kap munkát, betanított munkásként dolgozik, mappákat lukaszt napi négy órában – mondja Ádám. – Ezt méltatlannak tartjuk, próbálunk neki segíteni abban, hogy a tudásának és képességeinek megfelelő munkát kapjon.
Ezen kívül a másik nagy cél, hogy Ádám az év végi országos bajnokságon az első hatban végezzen, természetesen a látók között, hiszen vakok számára nincs külön verseny.