Urbán Flórián: Nem leszek seggnyaló

Urbán Flórián, a Pest megyei Nagykőrös edzője lesújtó véleménnyel van a mai magyar fociról. Szerinte a politika, a dilettáns vezetők és a sok pénz miatt gyenge a labdarúgásunk.
Urbán Flórián, a Pest megyei Nagykőrös edzője lesújtó véleménnyel van a mai magyar fociról. Szerinte a politika, a dilettáns vezetők és a sok pénz miatt gyenge a labdarúgásunk.

Ami a szívén, az a száján. Legutóbbi Facebook-bejegyzésében portugál bohócnak nevezte a DVSC edzőjét. Mi bántja?

Az, hogy hülyének nézik az embereket. Az, hogy a rendszer sok seggnyalója azt mondja, amit a fociszerető politikusaink hallani akarnak, miközben a valóság teljesen más, mégis sok ember elhiszi a baromságokat – vágott bele a közepébe Urbán. – Mondják már meg, hogy ez a Leonel Pontes mitől jobb edző, mint én? Attól, hogy az Eb-győztes Portugáliából érkezett? És mit tett le az asztalra? Kiejti az NB I-ből az utóbbi évek legeredményesebb magyar csapatát?

Urbán Flórián enyhén szólva nincs lenyűgözve a mai NB I-es magyar és légiós focisták teljesítményétől

A légiósokat zsoldosnak nevezte, közben ön is légióskodott Belgiumban. Miért van ilyen rossz véleménye a külföldi focistákról?

Imádom, hogy akik gyűlölnek, engem hoznak fel példaként, csakhogy akkor elárulom, hogy az én időmben még csak három légiós játszhatott egy csapatban, és nekem sokkal jobbnak kellett lennem, mint bármelyik belgának, hogy folyamatos lehetőséget kapjak. Az első edzésen mellbe rúgtak, de én felálltam, és kőkeményen dolgoztam tovább, nem úgy, mint a mostani magyar fiatalok, akik azonnal hívják anyucit, hogy őket bántották, szeretnének hazamenni. Túl sok a pénz a magyar fociban, a legszarabb légiós is hazavisz havi húsz­ezer eurót, azaz hatmillió forintot, ami k..rva sok. Akkor is megkapja, ha beleszarik, mi lesz az Újpest–Fradi végeredménye. Csoda, hogy a derbi lélektelen futballt hozott? Eltűntek a pályáról az egyéniségek, a vérbeli szurkolókat, akik hangulatot csinálnának, meg nem engedik be a stadionokba. Ez így sehogy sem jó.

© Végh István

Azért is kritizálják, mert úgy mondja meg a frankót, hogy közben egy megye egyes csapatnál edzősködik....

Dolgoznék én profi csapatnál, csakhogy nem kapok lehetőséget. Ha csak egy nyomorult évet kapnék, be tudnám bizonyítani, hogy mire vagyok képes, de elképzelhető, hogy valakik ott fönt ezt nem akarják... Ma a rendszer seggnyalói érvényesülnek, jutnak klubvezetői pozícióba vagy a kispadhoz. Nekem, amikor 2014-ben jobbikos képviselőként elindultam a választásokon, felajánlották, hogy NB I-es kispadhoz jutok, ha visszalépek, de nem tettem meg, és talán azóta is ennek iszom a levét.

Mai napig kapcsolatban van a jobboldali párttal?

Nem politizálok napi szinten, de a kapcsolat megmaradt.

Ön szerint hogyan lehetne jobbá tenni a magyar focit?

Ezeket a magas fizetéseket mindenképpen meg kell szüntetni. Én minimálbért adnék a focis­táknak, de a győzelemmel meccsenként mondjuk négyszázezer forintot lehetne keresni. Ezáltal ambicionálva lennének a játékosok, hogy a csapatba kerülésért öljék meg a másikat az edzésen, rúgják mellbe az ellenfelüket a meccsen, azaz dögöljenek meg a pályán. Erre talán a közönség is vevő lenne a stadionokban.