Torghelle Sándor: Kell ez a siker a magyar focinak

Öt év után újra a Videoton lehet az a magyar csapat, amely EL-főtáblára jut. Az akkori együttes csatára, Torghelle Sándor szerint sokat profitálna a magyar foci a fehérváriak sikeréből.
Öt év után újra a Videoton lehet az a magyar csapat, amely EL-főtáblára jut. Az akkori együttes csatára, Torghelle Sándor szerint sokat profitálna a magyar foci a fehérváriak sikeréből.

Szinte napra pontosan öt éve harcolta ki legutóbb magyar csapat a főtáblás európai kupaszereplést. Akkor is a Video­ton volt, amelyik eljutott a rájátszásig, és sikerült kiejtenie az esélyesebbnek hitt török Trabzonsport. Most a szerb Partizan ellen kéne ugyanezt megismételni.

– Déjà vu érzése lehet az em­bernek, mert akkor mi is 0-0-s idegenbeli döntetlennel kezdtük a párharcot. Remélem vi­szont, hogy most nem büntetők döntenek, hanem a Videoton hamarabb dűlőre viszi a továbbjutást – mondta a Borsnak Tor­ghelle Sándor, aki egy kivétellel valamennyi Európa Liga-meccsen pályára lépett 2012-ben.

Torghelle ádáz csatákat vívott a Basel védőivel 2012-ben, az EL főtábláján © MTI

– Az utolsó, a Sporting elleni meccset sohasem felejtem el. Még volt ugyan esélyünk a továbbjutásra is a csoportból, ám a lisszaboni esőzések miatt egy nappal elhalasztották a találkozót, és a másik meccs eredménye miatt a miénknek már mégsem maradt tétje. Borzasztó érzés volt így pályára lépni. A bázeli Aleksandar Dragovic ellen volt a legkellemetlenebb játszani. A jelenleg a Leverkusenben focizó osztrák védő nagyképű és arrogáns volt – emlékezett vissza a ma már az MTK-t erősítő csatár, aki sokat profitált azokból a meccsekből.

– Nem csak én, az egész klub fejlődött. A Videoton meg tudta magát mu­tatni a nemzetközi kupaporondon, a csodálatos hangulatot teremtő szurkolóknak el tudtunk hozni jelentős erőt képviselő európai csapatokat, és persze anyagilag is jól járt az egyesület. A hazai focinak jót tenne, ha ez most megint sikerülne. És miért ne? Az első meccsen semmivel nem volt jobb a Partizan a Vidinél – tette hozzá Torghelle.

790 millió forinttal gazdagodhat a Videoton

Anyagi szempontból is hatalmas a tét a Videoton számára, amely az Európa Liga-csoportkör kiharcolásával 2,6 millió euróval (790 millió Ft) gazdagodhat. Ha a Vidi a nagy lehetőség kapujában elbukna, akkor 920 ezer euróval (280 millió Ft) zárná az idei kupaszereplést.

– Csoportkör kiharcolása 2,6 millió euró (790 millió Ft)
– Csoportkörös győzelmenként 360 ezer euró (110 millió Ft)
– Csoportkörös döntetlenenként 120 ezer euró (37 millió Ft)
– 32 közé jutás 500 ezer euró (152 millió Ft)
– Nyolcaddöntőbe jutás 750 ezer euró (228 millió Ft)
– Elődöntőbe jutás 1 millió euró (304 millió Ft)
– Finalista 3,5 millió euró (1,1 milliárd Ft)
– EL-győztes 6,5 millió euró (2 milliárd Ft)

EL-selejtező

Videoton–Partizan
Csütörtök, 20.00
Tv: M4 Sport