Sztárként kezelik a spanyolok a magyar kosarast

Hanga Ádám remekül érzi magát Spanyolországban. Nem annyira a baszkföldi Vitória szépsége hozza tűzbe a válogatott kosarast, inkább csapata, a Laboral Kutxa szárnyalása.
Hanga Ádám remekül érzi magát Spanyolországban. Nem annyira a baszkföldi Vitória szépsége hozza tűzbe a válogatott kosarast, inkább csapata, a Laboral Kutxa szárnyalása.

Ebben persze óriási szerepe van Ádámnak, aki csapatából szinte a legtöbbet, meccsenként átlagban majd harminc percet tölt a pályán. A klub vezetői is rájöttek, hogy érdemes volt egy év olaszországi kölcsönjáték után visszahozni.

– Zsinórban negyedszer nyertünk, vasárnap az Euroliga címvédő Real Madridot vertük meg, és a meccsen spanyol nézőcsúcs született, 15 544-en láttak minket a hazai csarnokban – büszkélkedett a két méter magas kosaras.

– Nem véletlen, hogy mostanában sokszor rám kö­szön­nek, gratulálnak az utcán vagy a boltban a szurkolók. Annál is inkább, mert a helyi futballcsapat a másodosztályban játszik, itt a kosárlabda a legfontosabb.

Ezek után érthető, hogy a 26 éves Hanga NBA-ről szövögetett álmai egy kissé háttérbe szorultak. Európában a spanyol bajnokság a legerősebb, egy ideig még mindenképpen érdemes az itteni sorozatban tapasztalatokat szereznie.

– Jól érzem magam, s bár a San Antonióé az amerikai játékjogom, ez még senkit sem kötelez semmire. Ráadásul lehet, hogy a tengerentúlon csak a padot koptatnám, itt azonban stabil kezdő vagyok, és nagyon sokat tanulhatok a pályán.

Ádámnak a heti két meccs, a sok utazás és az edzések mellett nincs sok szabadideje, így amikor csak lehet, otthon van a feleségével és a kislányával, a kétéves Aylarral, aki máris három nyelven beszél. A spanyol a bölcsődében ragad rá, míg magyarul és angolul a szüleitől tanul.

– A párommal fontosnak tartjuk a nyelvtanulást, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Most még játszva tanul. Az egyik amerikai csapattársam szerint a maga szintjén már elég jól beszéli az angolt.