Szovjet katonák szerével bukott meg a teniszező

Capriati elítéli a doppingoló Sarapovát.
Capriati elítéli a doppingoló Sarapovát.

Lehet, hogy Marija Sarapova megirigyelte a nyolcvanas években Afganisztánban harcoló szovjet katonák harciasságát? A orosz teniszezőnô ugyanis azzal a legtöbbször szívpanaszokra felírt meldonium gyógyszerrel bukott meg, amelyet szinte minden honfitársának adtak az afgán háborúban.

– A meldonium javítja a vérkeringést és fokozza az állóképességet – mondta a készítmény feltalálója, a lett Ivars Kalvins.

A lett gyógyszergyár leírása szerint egy mel­do­niumkúra mindössze négy–hat hétig tart, míg Sarapova arról beszélt, hogy tíz éve használja – állítólagos szívpanaszaira és a cukorbetegség megelőzésére – a szert. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) január elsején vette fel a listájára a készítményt, az orosz teniszező előtte soha, sehol sem olvasott, hallott arról, hogy tiltott szerről van szó. Ami furcsa, hogy egyetlen stábtagja sem figyelmeztette őt. Mellesleg a januári listázás óta több orosz sportoló is lebukott, úgy, mint az olimpiai bajnok jégtáncos, Jekatyerina Bobrova, a rövid pá­lyás gyorskorcsolyázó olimpiai aranyérmes Szemjon Jelisztratov és a nagy pályás világbajnok Pavel Kulizsnyikov.

– Egy profinak háromszor is ellenőriznie kell, mit szed be – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Sarapova játékostársa, Caroline Wozniacki, míg a már visszavonult, korábban kokainfogyasztáson ért Jennifer Capriati az írta a Twitteren: „Nekem nem volt jól megfizetett orvosi stábom, aki segített volna csalni.” A világelső Serena Williams ellenben védelmébe vette a lebukott oroszt, mondván „nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, hogy kiállt a nyilvánosság elé”.

Milliárdokat bukik

Sarapova bőkezű támogatói azonnal reagáltak a rossz hírre. A Daily Mail összegyűjtötte, mennyit bukhat az orosz teniszező a szponzorok kihátrálása miatt.

Nike (sportszergyár): évi 2,4 milliárd forint – felfüggesztette a támogatást
Porsche (autó): 800 millió – leállították a reklámokat
Tag Heuer (óra): 800 millió – elállt a szerződéshosszabbítástól
Avon (kozmetikumok): 600 millió – még nem kommentálta az esetet
Evian (ásványvíz): 600 millió – még nem kommentálta az esetet
Head (tenisz­ütő): 400 millió – még nem kommentálta az esetet
Tiffany&Co (ékszer): 400 millió – még nem kommentálta az esetet
AmerICan Express (hitelkártya): 400 millió – még nem kommentálta az esetet