Szőnyi tízszeres ultratriatlon-világcsúcsért utazik Svájcba

Jószerével alig kapta össze magát Szőnyi Ferenc, máris új fába vágja a fejszéjét.
Jószerével alig kapta össze magát Szőnyi Ferenc, máris új fába vágja a fejszéjét.

Nemrég az ismert ultrafutó egyedül teljesítette a Himalája-futást, mert két riválisa menet közben feladta a próbát. És most itt az újabb feladat: augusztus 16. és 31. között a svájci Buchsba kiírt tízszeres ultra maratoni viadalon érdekelt. Kedvelői hétfőn 17 órakor a komáromi Szabadság téren búcsúzhatnak tőle, majd Ferenc kedden utazik.

­– A versenyt kiíró International Ultra Triathlon Association 2600 svájci frank, azaz 800 ezer forint a nevezési díjat kért – mondja Ferenc, aki 52 évesen startol, de 25-én, azaz táv közben ünnepli az ötvenharmadik születésnapját.

Szőnyi úgy tudja, tizenöten jelentkeztek, köztük három hölgy, mégpedig a kanadai Shanda Hill, az amerikai Laura Knoblach és a brit Claire Smith. A komáromi vasember a végső győzelem mellett a 196 órás világrekord megjavítására is készül.

– Nálunk a szintidő 14 nap. Épp azt tervezem, hogy a 38 km úszás után az 1800 km kerékpározás közben mikor és mennyit pihenek, majd következik zárás gyanánt a 420 km futás. Az úszással alighanem 24 óra alatt elbánok, a kedvenc kerékpározásra napi 500 kilométert szánok, a futásra napi 100 km a penzum.

HIhetetln, amit a Himalájában teljesített

Svájcban aligha fordul elő, említi nevetve, ami a Himalájában. Ott utólag tudta meg, hogy indiai és francia versenyzőtársa menet közben feladta.

– A francia próbálkozó a finis előtt beért a kocsijával, és a célig drukkolt nekem a volán mögül. Most annyi lesz a könnyebbség, hogy Buschban nem kell küzdenem a magaslat okozta oxigénhiánnyal, mint Indiában.