Sebők: felhívott Héder és közölte, felsőbb utasításra nem tudnak tovább alkalmazni

Sebők Vilmos 52-szeres válogatott focista korábban szakkommentátorként véleményezte a nemzeti csapat meccseit, de még mindig nem tudja, miért szakította meg vele a kapcsolatot az MTVA.
Sebők Vilmos 52-szeres válogatott focista korábban szakkommentátorként véleményezte a nemzeti csapat meccseit, de még mindig nem tudja, miért szakította meg vele a kapcsolatot az MTVA.

Bánfi János, aki korábban önhöz hasonlóan szakkommentátorkodott az M4-en, a Svájc elleni zakó után előbb kiírta a Facebookra, majd eltávolította onnan, hogy a szakemberek a stúdióban nem mernek kritikusan fogalmazni, mert félnek, hogy úgy járnak, mint ő: elveszítik a munkájukat. Egyetért vele?

A mostani szakértők tényleg nagyon óvatosan fogalmaznak, és lehet félnivalójuk, hiszen tőlem is egyik pillanatról a másikra köszöntek el – árulta el Sebők. – Mindig őszintén elmondtam a véleményemet, így a kupacsapataink tavaly nyári vergődése során is, aztán szeptemberben felhívott Héder Barna, az M4 Sport igazgatója, és közölte, hogy nem tudnak tovább alkalmazni. Azt mondta, ez nem az ő döntése, hanem felsőbb utasítás. Hogy pontosan mi volt velem a gond, a mai napig nem tudom.

A volt válogatott focista állítja, valaki „fentről” szólt le, hogy ne alkalmazzák tovább a tévében © Bors

Hogy élte meg a Svájc elleni csúfos vereséget?

A vb-selejtezőkön mutatott játék alapján várható volt a vereség. Az utóbbi időben egyre furcsább döntéseket hozott Bernd Storck szövetségi kapitány. Ezúttal sem értettem, hogy Lang Ádám, Lovrencsics Gergő és Nagy Ádám miért nem a saját posztján játszik, illetve meccshiánnyal küzdô focisták miért kapnak egyáltalán lehetőséget.

Miért estünk vissza ennyire az Eb óta?

Mert Storckkal elszaladt a ló. A szövetség teljhatalommal ruházta fel, emiatt túlságosan megnőtt az önbizalma, így túl sokat kockáztatott. Hiszem, a válogatott esetében, főleg tétmeccseken, nem szabad kísérletezni, a nemzeti mezben mindig a legjobb formában lévő játékosoknak kell játszaniuk. Még egy erősebb csapat játékán is érződne, ha a focistái nem a posztjukon szerepelnének, hát még egy nem túl acélos válogatottnál, amilyen a miénk.

A 2018-as oroszországi világbajnoki selejtezők során beleégett a retinánkba a folyton csalódott magyar focisták látványa © Fejér Bálint

Mire számít a folytatásban?

Ha már az andorrai zakót, amiért mindenütt a világon kirúgás járt volna, túlélte Storck, biztos, hogy az Eb-selejtezőknek is vele vágunk neki. Én abban bízom, hogy a súlyos pofonoktól visszaszáll a földre a kapitány, és újra jó döntéseket hoz majd. Én hiszek benne, hogy sikeresek lehetünk még vele, mert az Eb-re való kijutásban és a tornán történő jó szereplésben igenis döntő érdemei voltak.