Overdose Usain Boltot is legyőzné 100 méteren

Csaknem másfél évszázad után ismét világhírű versenylóra büszke Magyarország. A 2005-ben született Overdose tizenegy derbije után még mindig veretlen. Csakúgy, mint a múlt század fantasztikus tehetségű lova, Kincsem. Utóbbi rekordja alighanem felülmúlhatatlan: 54 futamából ötvennégyet megnyert.
Csaknem másfél évszázad után ismét világhírű versenylóra büszke Magyarország. A 2005-ben született Overdose tizenegy derbije után még mindig veretlen. Csakúgy, mint a múlt század fantasztikus tehetségű lova, Kincsem. Utóbbi rekordja alighanem felülmúlhatatlan: 54 futamából ötvennégyet megnyert.
Cica volt Kincsem kedvence
Kincses maga volt a hóbortosság. Ifjabb éveiben tapodtat sem mozdult, ameddig nem észlelte, hogy ,,barátnője", egy fekete-fehér nősténymacska nincs a közelében. A baden-badeni galopp előtt 24 óráig szomjazott, szerencsére az istállólegények végül találtak megfelelő minőségű ivóvizet, amelyet a ,,Magyar Csoda" elfogadott. Előfordult, hogy a rajt után (!) legelészett egy keveset, de így is az első helyen ért célba.


Overdose lassan feledi versenylázát
Az említett párizsi derbi előtt Overdose annyira várta a rajtot, hogy a felvezetésnél megugrott, és fellökte az előtte haladó négylábúval ballagó férfit. Az őszi futamokon már profihoz méltó módon viselkedett, ami igazolás arra, hogy lassan feledi versenylázát.


Stressz ellen ginzeng a megoldás
A versenylovak felkészítése tudományos alapokon nyugszik. Dawn Hunking amerikai állatorvos úgy tartja, az első „éles futam” a vízválasztó. Azon tudatosodik a négylábúban, milyen jövő vár rá. A fiatal lovakat 3-5 tagú csoportokban készítik fel arra, hogy szokják a tétet. Ilyenkor derül ki, melyik a kedvelt pályasávjuk. A verseny előtt sok lóval méhpempőt fogyasztatnak, a stressz ellen pedig az úgynevezett ginzeng-kivonatot ajánlják. A futam megviseli az állat idegrendszerét, az elkerülhetetlenül fellépő izomláz miatt E-vitamintartalmú müzlivel segítenek a fizikai rekreálódásban.Overdose alighanem Kincsemet is legyőzné
Pető Sándor idomárt megkérdeztük, lesz-e Kincsemhez fogható nagyság Overdose-ból?
– Egészen más típusú lovakról van szó – mondta Pető Sándor. – Kincsem nyugodt volt, Overdose sokkal elevenebb állat. Előbbi a hosszabb távok specialistájának számított, utóbbi az 1200-1400-as hosszon tud remekelni. Ha a két ló valamilyen csoda folytán kiállna egymás ellen 100 m-en, úgy hiszem, Overdose 30 métert verne Kincsemre. Overdose 60-70 km/órás sebességcsúcsra büszke, talán a 100 m-es világcsúcstartó jamaicai sprintert, Usain Boltot is megverné! – A két ló összehasonlítása nehéz, elvégre Kincsem zabon élt, a mai versenylovakat vitaminnal, ásványi sókkal kiegészített müzlikkel táplálják. Küllemre Kincsem négymázsás filigrán alkatú állat volt. Az ötmázsás, jövőre tovább izmosodó Overdose a rajt után méretes, izmos fenekével „torpedózza” magát előre, 15 méter után könnyedén otthagyja ellenfeleit. Hogy veretlenül fejezi-e be egykor a pályafutását? Reméljük. Mindenesetre jó úton van afelé – fogalmazott Pető.
Manapság a lóversenyzést imádó magyarok sokasága nagy kedvvel utazik külföldre, ha Overdose az országhatáron túl rajtol. S tudják mit? Megéri! A 46 éves dunaszerdahelyi Mikóczy Zoltán tulajdonában lévő versenyló eddig lesöpörte a pályáról riválisait, tizenegy derbijét kivétel nélkül megnyerte. Azonban ki ne ismerné Overdose világhírű elődjét, Kincsemet, akivel bizonyára érdemes párhuzamba állítani napjaink első számú versenylovát.


Kincsem, a mének réme
Kincsem 1874. március 7-én született Kisbéren a telivér papa, Cambuscan és a mama Water Nypmh nászából. 1876-ban kezdte el betörését az Angliából Kisbérre települt Hesp Róbert. Kincsem ötvennégy győzelme mellett arról is nevezetes, hogy valamennyi ménnel elbánt, akár a számára igen hosszú, 4000 m-es távon is. Az 1878. szeptember 9-i, Baden-Badenben rendezett futamon a szokatlannak számító holtversenyben végzett az élen Prince Giles The Firsttel. Csakhogy Kincsem tulajdonosa, Blaskovich Ernő gróf nem fogadta el a végeredményt. A 3200 m-es távot némi pihenő után újrafutották, s Magyarország büszkesége hat hosszal verte riválisát. A legenda térdízületei azonban nem bírták a strapát, ezért hatéves korában Tápiszentmártonba került tenyészkancának. Ebbéli minőségében is „bizonyított”, öt csikója is híres versenylóként vált ismertté. Kincsemet 1887 tavaszán gyakorta kínozták gyomor- és bélgörcsök, mígnem március 17-én egy kólikaroham elvitte. Csontváza ma is látható a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A Magyar Csodaló becenevű klasszis a fővárosi Kincsem Park névadója, 1977-ben ott állították fel Tóth Béla róla formázott szobrát.


Overdose egymilliárdot ér
A 2005-ben az angol apától (Starborough) és ír anyától (Poppett) született Overdose jó úton van afelé, hogy elhomályosítsa Kincsem hírnevét. Tulajdonosa, a gépészmérnök végzettségű Mikóczy Zoltán 2006-ban 800 ezer forintnak megfelelő összegért jutott hozzá egy newmarketi árverésen, mivel más vevőjelölt nem látott fantáziát a lóban. A másfél éves Overdose-t Dunakeszi-Alagon Ribárszky Sándor kezdte kiképezni a versenyzésre. Overdose eddigi 11 viadalán maradt veretlen, így érthető, hogy piaci értékét egymilliárd forintra taksálják. A négylábút Dunakeszi-Alagon bekamerázott istállóban őrzik, olykor szándékosan helyezik más állásba, mert gazdája attól fél (talán nem is oktalanul…), hogy elrabolják legféltettebb kincsét. Mikóczy 16 éve hobbiból futtat lovakat, Overdose kellemes befektetésnek bizonyult, eddig 44 millió forintot szerzett sikereivel. Általában a vajdasági születésű, Ausztriában élő, főként németországi derbiken rajtoló Andreas Suborics zsokéval a hátán verseng. A klasszissal hímes tojás módjára bánnak. Napi 1200 métert edz, közte 3-400 m-es sprintekkel. A derbiken tíz, olykor 30 méterrel veri riválisait. A 2008-as évzárón, november 16-án Rómában öt lóhosszt vert az itáliai négylábúakra. Azt megelőzően, az októberi párizsi erőpróba viszont felkorbácsolta az indulatokat. Történt, hogy az első rajtnál egy ló a startgépben ragadt, a futamot leintették, a favorit francia Marchan d'Or zsokéja viszont időben leállt. Overdose lovasa nem észlelte a leintés tényét, folytatta, s nyert. Szó esett arról, hogy – a hazai lóra való tekintettel – megismételik a versenyt. Mivel Overdose kihajtotta magát, Mikóczy nem járult hozzá a repetázáshoz, amelyben végül a herélt öt éves Marchan d'Or nyert. A sportág ünnepnapja lehet a legközelebbi találkozásuk. A Sport-Welt cikket szentelt Overdose-nak, kiemelvén: „Kincsem után újabb csodalóra büszke Magyarország.” Szabó Sándor
Szabó Sándor