Öt súlycsoport világbajnoka vár Bedákra

Négy évvel Balzsay Károly nagyközépsúlyú vb-meccse után újra címmérkőzésen léphet ringbe egy magyar bunyós. Bedák Zsolt a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire WBO kispehelysúlyú övét célozza meg.
Négy évvel Balzsay Károly nagyközépsúlyú vb-meccse után újra címmérkőzésen léphet ringbe egy magyar bunyós. Bedák Zsolt a Fülöp-szigeteki Nonito Donaire WBO kispehelysúlyú övét célozza meg.

A kihívóra hazai pályán, Manilában váró 33 éves bokszoló nem kispályás, hiszen öt súlycsoportban szerzett már világbajnoki címet, és a kategóriáktól független világranglistán (Pound for Poundon) jelenleg a harmadik helyen jegyzik. Ennek megfelelően a mérlege is tiszteletet parancsoló, 36 győzelemre – amelyből 23 K. O.-val végződött – három vereség jut.

Ráadásul hazájában nem csak ökölvívóként ismert, honfitársához, Manny Pacquiaóhoz hasonlóan Nonito is kipróbálta magát a filmvásznon, 2012-ben a Palad Ta ang Nagbuot című moziban szerepelt. Emellett tévéshow-k állandó szereplője, és két videojátékban is felbukkant, vagyis a Fülöp-szigeteken igazi sztárnak számít.

– Nem véletlen, hogy az április 23-i meccs pályafutásom nagy lehetősége – mondta Bedák.

Azért a magyar ökölvívó mutatói sem festenek rosszul, hiszen 26 profi meccséből 25 végződött győ­zelemmel, a vereséget – amely egy­ben az eddigi egyetlen vb-cím­meccse volt – a Puerto Ricó-i Wilfredo Vázquez ellen szenvedte el még 2010-ben. Akkor Bedák padlót fogott. A K. O. után a 32 éves öklöző három évet kihagyott, viszont a tavaszi összecsapásra nem más, mint Erdei „Madár” Zsolt készíti fel.

© © AFP

Érdekességek

• Korábbi közös ellenfél: Wilfredo Vázquez. Bedák 2010-ben T. K. O.-val vesztett ellene, Donaire pontozással verte.
• Mindkettejük családjában vannak profi bokszolók. Bedákéknál Pál, aki amatőrként vb-ezüstérmes volt, profiként pedig veretlenül vonult vissza. Donaire nagybátyja, Richard szintén profi volt, és bátyja, Glenn is ringbe lépett néhányszor.
• Kétszer is Donaire-é lett az év K. O.-ja (2007, 2011-ben).