Sport

Nyilasi: Testvérként szeretem Törőcsiket - fotók

Szabó Sándor

Létrehozva: 2018.04.21.

<p>A napokban lesz 63 éves Törőcsik András. Barátja, Nyilasi Tibor elérzékenyülve köszöntötte a két agyműtétjéből lábadozó  újpesti klasszist. A megható találkozáson a Bors is ott volt.</p>

Mosoly, emlékek idézése, ziháló tüdő ­– ezt láttuk, tapasztaltuk a tornateremben, ahol Törőcsik átvette majdani, május elsejére érvényes születésnapi ajándékát Nyilasitól. Törő akkor lesz 63 éves. Kapott somlói galuskát, Milka csokit, amivel a Testnevelési Egyetem kancellárja, a Vasas egykori edzője, Genzwein Ferenc lepte meg. Törőt amúgy Pintér István gyógymasszőr feladatai izzasztották, a gólvágó recsegtette a bordásfalat, medicinlabdával irtózatos erővel dobta mellkason „kínzóját”, kocogott is, közben mosolyogva rimánkodott, ugyan kegyelmezzenek már neki. Kegyelem nem volt, engedmény igen. Pár kocka Milkát kapott, előkerült Nyíl ajándékkal zsúfolt szatyrából a narancs és keksz is elképesztő mennyiségben.

Egymást cukkolják

– Ez maga a csoda! – álmélkodott Nyilasi. ­–­ Kese két évig a betegszobájában fe­küdt, bámulta a mennyezetet, most meg frissen mozog. Hallom, römizik, mint egykoron a válogatottban, ráadásul sakkozik is. Köszönöm valamennyi orvosának, gondozóinak, akik mindent elkövetnek gyógyulásáért.

Bizony ám, Andris kedélyállapota javulóban, s ennek igazolására előkerült a fehér pöttyös zöld gumilabda, amivel passzolgattak, miként fénykorukban. Nyíl persze cukkolta Kesét, emlékezik-e 1979. szeptember 22-re, amikor az általa vezérelt FTC 7-1-re kitömte a Dózsát? Törő így replikázott:

– Csak azért nyertetek, mert nem játszottam ellenetek.

Nyilasi mesélte, gyerek­koruk óta ismerték egymást, 16 évesen az ifjúsági válo­gatott mezét viselték mindketten. Emberileg, focista­ként hamar közös hangot leltek, a tréningek után a Gamma-pá­lyán lévő Sport büfében beszélték meg az élet dol­gait. Sok sport, semmi politi­ka ­– eközben falatoztak derekasan.

Becsüli a szerénységét

– Kese a testvérem, hiszen pár hét a különbség a születésnapunk között – így Nyíl. ­– Egyenességét tisztelem, becsülöm a szerénységét. Kapja majd a gratulációt, és arra kértem: mondja azt, hogy közelebb van a hatvanhoz mint az ötvenhez…

Szó esett az 1978-as argentínai vb-ről, amikor Törőcsiket a hazaiak, Pasquale Passarelláék kilencszer szétrúgták, nem csoda, hogy törlesztett, amiért kiállították.

– Elöntött a düh, rúgtam én is, leküldtek, és ezt ezerszer megbántam – folytatta Nyíl, aki Törőcsiket minden idők legnagyobbjai közé sorolja, Diego Maradona és Johan Cruyff ma­gasságában a helye. 

Újpest-szív, Fradi-szív

A két barátot sohasem érdekelte, hogy a rivális Fradi, illetve Dózsa színeiben futballoztak, meccs közben is zrikálták egymást. Ha már ekkora barátok voltak, okvetetlenkedtem, miért nem igazoltak közös csapatba?

– Mondja, hát nem öltöztem lilába!? Igaz, az nem az Újpesté, hanem az Austria Wien klubszíne volt.

Amikor Tibor értesült Törőcsik első agyműtétjéről, rögvest felötlött benne a saját, Dynamo Dresden elleni Üllői úti koponyaalapi törése. Gyógyulását követően aláírattak vele egy papírt, azaz csakis saját felelősségére folytathatta a futballt.

– Bevallom, él bennem a félsz, elvégre az orvosok azzal riogattak, hogy idősebb koromban visszaköszönhet a baj. Képzelje, összesen öt agyrázkódással fociztam végig az életemet – mondta Nyilasi.

Szorít a kijutásért

– Addig nem akarok meghalni, ameddig a magyar válogatott vb-re vagy újabb Eb-döntőre ki nem jut – mondta Nyilasi. És hogy kiváló legyen a kondija, naponta öt kilométert fut a Normafánál, mint mondta, reggelente pacsizik az őzikékkel.

Témafelelős

Nyilasi Budapest, Nógrád és Pest megye, a hazai női labdarúgás, a férfi utánpótlás-válogatottak és a grass roots témafelelőse, rendszeresen beszámoltatja e területek szövetségi munkavállalóit, továbbá MLSZ-elnökségi tagként ő maga is referál.

Örök barátság

Törőcsik András május elsején lesz hatvanhárom éves, háromszoros magyar bajnok, két  világbajnokságon járt.

Nyilasi Tibor 63 éves, 70-szeres válogatott, két vb-n futballozott, kétszeres magyar, háromszoros osztrák bajnok, edzőként az FTC-vel végzett magyar bajnokság élén. Európai ezüstcipős.

Megszállottak

Pályafutásának három mezétől – FTC, Austria Wien, magyar válogatott – sose válik meg. Csodálkozik Hagyó Árpád pécsi ereklyegyűjtőn, aki őrült összegeket fizet Nyíl-dresszekért, de a szamoskéri Soós Endre is sok mindent összeszedett, ami Tiborral kapcsolatos.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144138_auto_resized.jpg
origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713581712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713581712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja