Nem mindenki egyenlő a magyar cselgáncsban?

Lányát ért példátlan méltánytalanság miatt haragos az egerági dzsúdósok trénere. Szabó Franciskának minden kvóta szerint ott lenne a helye az Európa-bajnokságon, de a szövetség kiszúrt vele.
Lányát ért példátlan méltánytalanság miatt haragos az egerági dzsúdósok trénere. Szabó Franciskának minden kvóta szerint ott lenne a helye az Európa-bajnokságon, de a szövetség kiszúrt vele.

Júniusban egy viadal keretében, két cselgáncs-viadal házigazdája Baki. Az azerbajdzsáni fővárosban rendezik az Európa Játékokat, amelyek egyben e sportágban Európa-bajnoki küzdelmek is. Utóbbin lehet majd gyűjteni az olimpiai kvalifikációs pontokat. Csak nem mindenkinek...

Az U 23-as Eb-aranyérmes felnőtt válogatott egerági Szabó Franciska például nem lesz ott az azeri tatamin, mert bár a 63 kg-os súlycsoportban minden tekintetben megfelelt az indulási feltételeknek, ennek ellenére a Magyar Judo Szövetség nem nevezte be a kontinensbajnokságra.

– A lányom a 63 kg-ban indulhatott volna, arra ugyanis minden jogalapja adott, valamennyi kritériumnak megfelelt a versenyzéshez, ehelyett a 70 kg-ban inkább azt a két dzsúdóst indítják, akiknek Franciskánál jóval kevesebb kvalifikációs pontjuk van - panaszkodott az egerági versenyzőnő edzője, egyben édesapja, Szabó Ferenc.

– Ráadásul az egyik 70 kilós jelölt, a budaörsi Mészáros Anett – majdnem három év versenykihagyással a háta mögött – egy szófiai viadal után azonnal sebészkés alá került a sérült térdszalagjával, ezért szerintem az is kérdéses, hogy a júniusi eseményig képes lesz-e felkészülni.

Szabó persze érdeklődött Tóth Lászlónál, a Magyar Judó Szövetség elnökénél, miért nem a kvalifikációs pontok dolgában riválisainál jobban álló lányát viszik ki Bakiba? Mire fel a sportvezető azt válaszolta: azért, mert az Európai Cselgáncs Szövetség (EJU) név szerint hívta meg a versenyzőket.

– Higgyék el, ennek utánanéztem, és ez nem igaz... - cáfolt a tréner. – Most aztán hogy építsem fel újra a lányomat, amikor ekkora méltánytalanság érte..?