Miről szól az orosz doppingbotrány?

Megpróbáltunk utánajárni az orosz doppingbotránynak: valóban ők kok­szolnak a legnagyobb mértékben? Ôket éri meg a leginkább kizárni? Esetleg a politika áll a háttérben?
Megpróbáltunk utánajárni az orosz doppingbotránynak: valóban ők kok­szolnak a legnagyobb mértékben? Ôket éri meg a leginkább kizárni? Esetleg a politika áll a háttérben?

Az orosz doppingbotrány kirobbanása a német ARD tévécsatorna közel két évvel ezelőtti riportjához köthető. A film szerint az különbözteti meg az orosz doppingolást a többitől, hogy itt állami irányítással megy a kokszolás. A hidegháború idején is fontos eszköz volt a sport a harcban, és ez most sincs másképp: az államok szeretik de­monstrálni az erejüket a sport által is.

Ha Oroszország tényleg központilag doppingol, akkor a többi államnak meg érdekében áll ezt világgá kürtölni, nyilván a német televízió sem véletlenül dolgozta fel ezt a témát, aminek következtében tavaly ősszel az orosz atlétákat kizárták minden nemzetközi versenyről. Nemrég újra forgatott az ARD – most arról, hogy az eltiltott edzők némelyike állítólag tovább dolgozik (az biztos, hogy nem a válogatott mellett) –, a film következtében felvetődött annak lehetősége, hogy az oroszokat kizárják a riói olimpiáról is.

Vlagyimir Kazarin, az egyik eltiltott edző, aki tagadja, hogy jelenleg dolgozna, mást sejt a háttérben.
– Mindent elkövetnek, hogy ne lehessünk ott Rióban – mondta.
– Látni kell, hogy az amerikaiaktól érkező politikai igény van az egész ügy mögött.

Az tény, hogy az olaszoknál, a fehéroroszoknál és néhány afrikai országnál is kiemelkedően sok a doppingeset, igaz, az ottani botrányokat nem kí­sérték tisztázatlan halálesetek, mint Oroszországban, ahol idén februárban két korábbi magas rangú vezetőjét is elveszítette az orosz doppingellenes ügynökség (Nyikita Kamajevet és Vjacseszlav Szinevet). Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz sportvezetésre hárítja a felelősséget.

Pár hete a meldonium nevű gyógyszerhez köthetően újabb doppingbotrány robbant ki: világszerte több mint száz sportoló bukott már meg – köztük Marija Sarapova –, hivatalosan húsz orosz. A gyógyszer feltalálója, a lett Ivars Kalvins aggódva figyeli a fejleményeket. Szerinte a gyógyszer nem teljesítményfokozó, sokkal inkább szívvédő gyógyszer, szerinte több szívhalál lesz a pályákon, vagyis nem érti, hogy miért került fel váratlanul a szer a doppinglistára, és miért éppen most, hacsak nem azért, mert tudott volt, hogy Oroszországban rendkívül népszerűnek számít. Mások szerint ez csak magyarázkodás: a meldonium tényleg hatékony doppingszer.

Az oroszokat védeni ostobaság, de nehéz elhinni, hogy csak ők doppingolnának, elég csak azt figyelembe venni, hogy a legutóbbi olimpián negyedik, az azt megelőzőn harmadikok voltak az éremtáblázaton, vagyis van, aki még náluk is jobb(an kokszol)...